Cercar reports d'usos alimentaris
Trobeu dades entre tots els 23.180 reports d'usos alimentaris
23.180 coincidències amb els filtres actuals
Citrus sinensis (L.) Osbeck (Rutàcies)
Bescanó ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Fruit immadur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer ratafia. Ingredients per a quatre litres d'anís: quatre nous verdes tendres (Juglans regia), una nou moscada (Myristica fragrans), un canó de canyella (Cinnamomum verum), 15 grans de cafè (Coffea arabica), sis claus de pot (Syzygium aromaticum), una poma partida a trossos (Pyrus malus subsp. mitis), la pela d'una llimona i quatre fulles de llimoner (Citrus limon), la pela d'una taronja, una taronja verda partida i quatre fulles de taronger (Citrus sinensis), quatre brots de fonoll (Foeniculum vulgare), 20 fulles de marialluïsa (Lippia triphylla), dos brots de menta de la sopa (Mentha spicata), dos brots de menta romana (Mentha xpiperita), tres brots de jasolida (Satureja montana), tres brots de marduix (Origanum majorana), tres brots de camamilla (Matricaria recutita), tres brots de poliol (Mentha pulegium), tres fulles de tarongina (Melissa officinalis), tres fulles de llorer (Laurus nobilis), tres brots de farigola (Thymus vulgaris), tres brots de romaní (Rosmarinus officinalis), tres brots de sàlvia (Salvia officinalis), tres brots d'alfàbrega (Ocimum basilicum), tres brots d'espígol (Lavandula angustifolia), un grapadet de flor de til·la (Tilia sp.), una pinya de pi verda (Pinus sp.), tres brots d'orenga (Origanum vulgare). Hi ha gent que hi tira de tot, fins i tot malves (Malva sylvestris) i rosa de pastor (Rosa canina), també s'hi posa flor de saüquer (Sambucus nigra). Si es té les plantes fresques per aquell temps millor que no pas seques. Si l'anís és molt dolç no cal afegir sucre. Deixar 40 dies a sol i serena, fins per allà el dia 5 d'agost, que és la mare de Déu de les Neus. Quan la meu mare la feia amb tantes herbes de marge trobava que amargava més, no era massa bona.
Bescanó ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Fruit immadur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer ratafia. Ingredients per a quatre litres d'anís: quatre nous verdes tendres (Juglans regia), una nou moscada (Myristica fragrans), un canó de canyella (Cinnamomum verum), 15 grans de cafè (Coffea arabica), sis claus de pot (Syzygium aromaticum), una poma partida a trossos (Pyrus malus subsp. mitis), la pela d'una llimona i quatre fulles de llimoner (Citrus limon), la pela d'una taronja, una taronja verda partida i quatre fulles de taronger (Citrus sinensis), quatre brots de fonoll (Foeniculum vulgare), 20 fulles de marialluïsa (Lippia triphylla), dos brots de menta de la sopa (Mentha spicata), dos brots de menta romana (Mentha xpiperita), tres brots de jasolida (Satureja montana), tres brots de marduix (Origanum majorana), tres brots de camamilla (Matricaria recutita), tres brots de poliol (Mentha pulegium), tres fulles de tarongina (Melissa officinalis), tres fulles de llorer (Laurus nobilis), tres brots de farigola (Thymus vulgaris), tres brots de romaní (Rosmarinus officinalis), tres brots de sàlvia (Salvia officinalis), tres brots d'alfàbrega (Ocimum basilicum), tres brots d'espígol (Lavandula angustifolia), un grapadet de flor de til·la (Tilia sp.), una pinya de pi verda (Pinus sp.), tres brots d'orenga (Origanum vulgare). Hi ha gent que hi tira de tot, fins i tot malves (Malva sylvestris) i rosa de pastor (Rosa canina), també s'hi posa flor de saüquer (Sambucus nigra). Si es té les plantes fresques per aquell temps millor que no pas seques. Si l'anís és molt dolç no cal afegir sucre. Deixar 40 dies a sol i serena, fins per allà el dia 5 d'agost, que és la mare de Déu de les Neus. Quan la meu mare la feia amb tantes herbes de marge trobava que amargava més, no era massa bona.
Citrus limon (L.) Burm. (Rutàcies)
Bescanó ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer ratafia. Ingredients per a quatre litres d'anís: quatre nous verdes tendres (Juglans regia), una nou moscada (Myristica fragrans), un canó de canyella (Cinnamomum verum), 15 grans de cafè (Coffea arabica), sis claus de pot (Syzygium aromaticum), una poma partida a trossos (Pyrus malus subsp. mitis), la pela d'una llimona i quatre fulles de llimoner (Citrus limon), la pela d'una taronja, una taronja verda partida i quatre fulles de taronger (Citrus sinensis), quatre brots de fonoll (Foeniculum vulgare), 20 fulles de marialluïsa (Lippia triphylla), dos brots de menta de la sopa (Mentha spicata), dos brots de menta romana (Mentha xpiperita), tres brots de jasolida (Satureja montana), tres brots de marduix (Origanum majorana), tres brots de camamilla (Matricaria recutita), tres brots de poliol (Mentha pulegium), tres fulles de tarongina (Melissa officinalis), tres fulles de llorer (Laurus nobilis), tres brots de farigola (Thymus vulgaris), tres brots de romaní (Rosmarinus officinalis), tres brots de sàlvia (Salvia officinalis), tres brots d'alfàbrega (Ocimum basilicum), tres brots d'espígol (Lavandula angustifolia), un grapadet de flor de til·la (Tilia sp.), una pinya de pi verda (Pinus sp.), tres brots d'orenga (Origanum vulgare). Hi ha gent que hi tira de tot, fins i tot malves (Malva sylvestris) i rosa de pastor (Rosa canina), també s'hi posa flor de saüquer (Sambucus nigra). Si es té les plantes fresques per aquell temps millor que no pas seques. Si l'anís és molt dolç no cal afegir sucre. Deixar 40 dies a sol i serena, fins per allà el dia 5 d'agost, que és la mare de Déu de les Neus. Quan la meu mare la feia amb tantes herbes de marge trobava que amargava més, no era massa bona.
Bescanó ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer ratafia. Ingredients per a quatre litres d'anís: quatre nous verdes tendres (Juglans regia), una nou moscada (Myristica fragrans), un canó de canyella (Cinnamomum verum), 15 grans de cafè (Coffea arabica), sis claus de pot (Syzygium aromaticum), una poma partida a trossos (Pyrus malus subsp. mitis), la pela d'una llimona i quatre fulles de llimoner (Citrus limon), la pela d'una taronja, una taronja verda partida i quatre fulles de taronger (Citrus sinensis), quatre brots de fonoll (Foeniculum vulgare), 20 fulles de marialluïsa (Lippia triphylla), dos brots de menta de la sopa (Mentha spicata), dos brots de menta romana (Mentha xpiperita), tres brots de jasolida (Satureja montana), tres brots de marduix (Origanum majorana), tres brots de camamilla (Matricaria recutita), tres brots de poliol (Mentha pulegium), tres fulles de tarongina (Melissa officinalis), tres fulles de llorer (Laurus nobilis), tres brots de farigola (Thymus vulgaris), tres brots de romaní (Rosmarinus officinalis), tres brots de sàlvia (Salvia officinalis), tres brots d'alfàbrega (Ocimum basilicum), tres brots d'espígol (Lavandula angustifolia), un grapadet de flor de til·la (Tilia sp.), una pinya de pi verda (Pinus sp.), tres brots d'orenga (Origanum vulgare). Hi ha gent que hi tira de tot, fins i tot malves (Malva sylvestris) i rosa de pastor (Rosa canina), també s'hi posa flor de saüquer (Sambucus nigra). Si es té les plantes fresques per aquell temps millor que no pas seques. Si l'anís és molt dolç no cal afegir sucre. Deixar 40 dies a sol i serena, fins per allà el dia 5 d'agost, que és la mare de Déu de les Neus. Quan la meu mare la feia amb tantes herbes de marge trobava que amargava més, no era massa bona.
Citrus limon (L.) Burm. (Rutàcies)
Bescanó ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Epicarpi
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer ratafia. Ingredients per a quatre litres d'anís: quatre nous verdes tendres (Juglans regia), una nou moscada (Myristica fragrans), un canó de canyella (Cinnamomum verum), 15 grans de cafè (Coffea arabica), sis claus de pot (Syzygium aromaticum), una poma partida a trossos (Pyrus malus subsp. mitis), la pela d'una llimona i quatre fulles de llimoner (Citrus limon), la pela d'una taronja, una taronja verda partida i quatre fulles de taronger (Citrus sinensis), quatre brots de fonoll (Foeniculum vulgare), 20 fulles de marialluïsa (Lippia triphylla), dos brots de menta de la sopa (Mentha spicata), dos brots de menta romana (Mentha xpiperita), tres brots de jasolida (Satureja montana), tres brots de marduix (Origanum majorana), tres brots de camamilla (Matricaria recutita), tres brots de poliol (Mentha pulegium), tres fulles de tarongina (Melissa officinalis), tres fulles de llorer (Laurus nobilis), tres brots de farigola (Thymus vulgaris), tres brots de romaní (Rosmarinus officinalis), tres brots de sàlvia (Salvia officinalis), tres brots d'alfàbrega (Ocimum basilicum), tres brots d'espígol (Lavandula angustifolia), un grapadet de flor de til·la (Tilia sp.), una pinya de pi verda (Pinus sp.), tres brots d'orenga (Origanum vulgare). Hi ha gent que hi tira de tot, fins i tot malves (Malva sylvestris) i rosa de pastor (Rosa canina), també s'hi posa flor de saüquer (Sambucus nigra). Si es té les plantes fresques per aquell temps millor que no pas seques. Si l'anís és molt dolç no cal afegir sucre. Deixar 40 dies a sol i serena, fins per allà el dia 5 d'agost, que és la mare de Déu de les Neus. Quan la meu mare la feia amb tantes herbes de marge trobava que amargava més, no era massa bona.
Bescanó ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Epicarpi
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer ratafia. Ingredients per a quatre litres d'anís: quatre nous verdes tendres (Juglans regia), una nou moscada (Myristica fragrans), un canó de canyella (Cinnamomum verum), 15 grans de cafè (Coffea arabica), sis claus de pot (Syzygium aromaticum), una poma partida a trossos (Pyrus malus subsp. mitis), la pela d'una llimona i quatre fulles de llimoner (Citrus limon), la pela d'una taronja, una taronja verda partida i quatre fulles de taronger (Citrus sinensis), quatre brots de fonoll (Foeniculum vulgare), 20 fulles de marialluïsa (Lippia triphylla), dos brots de menta de la sopa (Mentha spicata), dos brots de menta romana (Mentha xpiperita), tres brots de jasolida (Satureja montana), tres brots de marduix (Origanum majorana), tres brots de camamilla (Matricaria recutita), tres brots de poliol (Mentha pulegium), tres fulles de tarongina (Melissa officinalis), tres fulles de llorer (Laurus nobilis), tres brots de farigola (Thymus vulgaris), tres brots de romaní (Rosmarinus officinalis), tres brots de sàlvia (Salvia officinalis), tres brots d'alfàbrega (Ocimum basilicum), tres brots d'espígol (Lavandula angustifolia), un grapadet de flor de til·la (Tilia sp.), una pinya de pi verda (Pinus sp.), tres brots d'orenga (Origanum vulgare). Hi ha gent que hi tira de tot, fins i tot malves (Malva sylvestris) i rosa de pastor (Rosa canina), també s'hi posa flor de saüquer (Sambucus nigra). Si es té les plantes fresques per aquell temps millor que no pas seques. Si l'anís és molt dolç no cal afegir sucre. Deixar 40 dies a sol i serena, fins per allà el dia 5 d'agost, que és la mare de Déu de les Neus. Quan la meu mare la feia amb tantes herbes de marge trobava que amargava més, no era massa bona.
Pyrus malus L. subsp. mitis (Wallr.) O.Bolòs et J.Vigo (Rosàcies)
Bescanó ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer ratafia. Ingredients per a quatre litres d'anís: quatre nous verdes tendres (Juglans regia), una nou moscada (Myristica fragrans), un canó de canyella (Cinnamomum verum), 15 grans de cafè (Coffea arabica), sis claus de pot (Syzygium aromaticum), una poma partida a trossos (Pyrus malus subsp. mitis), la pela d'una llimona i quatre fulles de llimoner (Citrus limon), la pela d'una taronja, una taronja verda partida i quatre fulles de taronger (Citrus sinensis), quatre brots de fonoll (Foeniculum vulgare), 20 fulles de marialluïsa (Lippia triphylla), dos brots de menta de la sopa (Mentha spicata), dos brots de menta romana (Mentha xpiperita), tres brots de jasolida (Satureja montana), tres brots de marduix (Origanum majorana), tres brots de camamilla (Matricaria recutita), tres brots de poliol (Mentha pulegium), tres fulles de tarongina (Melissa officinalis), tres fulles de llorer (Laurus nobilis), tres brots de farigola (Thymus vulgaris), tres brots de romaní (Rosmarinus officinalis), tres brots de sàlvia (Salvia officinalis), tres brots d'alfàbrega (Ocimum basilicum), tres brots d'espígol (Lavandula angustifolia), un grapadet de flor de til·la (Tilia sp.), una pinya de pi verda (Pinus sp.), tres brots d'orenga (Origanum vulgare). Hi ha gent que hi tira de tot, fins i tot malves (Malva sylvestris) i rosa de pastor (Rosa canina), també s'hi posa flor de saüquer (Sambucus nigra). Si es té les plantes fresques per aquell temps millor que no pas seques. Si l'anís és molt dolç no cal afegir sucre. Deixar 40 dies a sol i serena, fins per allà el dia 5 d'agost, que és la mare de Déu de les Neus. Quan la meu mare la feia amb tantes herbes de marge trobava que amargava més, no era massa bona.
Bescanó ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer ratafia. Ingredients per a quatre litres d'anís: quatre nous verdes tendres (Juglans regia), una nou moscada (Myristica fragrans), un canó de canyella (Cinnamomum verum), 15 grans de cafè (Coffea arabica), sis claus de pot (Syzygium aromaticum), una poma partida a trossos (Pyrus malus subsp. mitis), la pela d'una llimona i quatre fulles de llimoner (Citrus limon), la pela d'una taronja, una taronja verda partida i quatre fulles de taronger (Citrus sinensis), quatre brots de fonoll (Foeniculum vulgare), 20 fulles de marialluïsa (Lippia triphylla), dos brots de menta de la sopa (Mentha spicata), dos brots de menta romana (Mentha xpiperita), tres brots de jasolida (Satureja montana), tres brots de marduix (Origanum majorana), tres brots de camamilla (Matricaria recutita), tres brots de poliol (Mentha pulegium), tres fulles de tarongina (Melissa officinalis), tres fulles de llorer (Laurus nobilis), tres brots de farigola (Thymus vulgaris), tres brots de romaní (Rosmarinus officinalis), tres brots de sàlvia (Salvia officinalis), tres brots d'alfàbrega (Ocimum basilicum), tres brots d'espígol (Lavandula angustifolia), un grapadet de flor de til·la (Tilia sp.), una pinya de pi verda (Pinus sp.), tres brots d'orenga (Origanum vulgare). Hi ha gent que hi tira de tot, fins i tot malves (Malva sylvestris) i rosa de pastor (Rosa canina), també s'hi posa flor de saüquer (Sambucus nigra). Si es té les plantes fresques per aquell temps millor que no pas seques. Si l'anís és molt dolç no cal afegir sucre. Deixar 40 dies a sol i serena, fins per allà el dia 5 d'agost, que és la mare de Déu de les Neus. Quan la meu mare la feia amb tantes herbes de marge trobava que amargava més, no era massa bona.
Syzygium aromaticum (L.) Merr. et Perry (Mirtàcies)
Bescanó ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Gemma floral
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer ratafia. Ingredients per a quatre litres d'anís: quatre nous verdes tendres (Juglans regia), una nou moscada (Myristica fragrans), un canó de canyella (Cinnamomum verum), 15 grans de cafè (Coffea arabica), sis claus de pot (Syzygium aromaticum), una poma partida a trossos (Pyrus malus subsp. mitis), la pela d'una llimona i quatre fulles de llimoner (Citrus limon), la pela d'una taronja, una taronja verda partida i quatre fulles de taronger (Citrus sinensis), quatre brots de fonoll (Foeniculum vulgare), 20 fulles de marialluïsa (Lippia triphylla), dos brots de menta de la sopa (Mentha spicata), dos brots de menta romana (Mentha xpiperita), tres brots de jasolida (Satureja montana), tres brots de marduix (Origanum majorana), tres brots de camamilla (Matricaria recutita), tres brots de poliol (Mentha pulegium), tres fulles de tarongina (Melissa officinalis), tres fulles de llorer (Laurus nobilis), tres brots de farigola (Thymus vulgaris), tres brots de romaní (Rosmarinus officinalis), tres brots de sàlvia (Salvia officinalis), tres brots d'alfàbrega (Ocimum basilicum), tres brots d'espígol (Lavandula angustifolia), un grapadet de flor de til·la (Tilia sp.), una pinya de pi verda (Pinus sp.), tres brots d'orenga (Origanum vulgare). Hi ha gent que hi tira de tot, fins i tot malves (Malva sylvestris) i rosa de pastor (Rosa canina), també s'hi posa flor de saüquer (Sambucus nigra). Si es té les plantes fresques per aquell temps millor que no pas seques. Si l'anís és molt dolç no cal afegir sucre. Deixar 40 dies a sol i serena, fins per allà el dia 5 d'agost, que és la mare de Déu de les Neus. Quan la meu mare la feia amb tantes herbes de marge trobava que amargava més, no era massa bona.
Bescanó ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Gemma floral
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer ratafia. Ingredients per a quatre litres d'anís: quatre nous verdes tendres (Juglans regia), una nou moscada (Myristica fragrans), un canó de canyella (Cinnamomum verum), 15 grans de cafè (Coffea arabica), sis claus de pot (Syzygium aromaticum), una poma partida a trossos (Pyrus malus subsp. mitis), la pela d'una llimona i quatre fulles de llimoner (Citrus limon), la pela d'una taronja, una taronja verda partida i quatre fulles de taronger (Citrus sinensis), quatre brots de fonoll (Foeniculum vulgare), 20 fulles de marialluïsa (Lippia triphylla), dos brots de menta de la sopa (Mentha spicata), dos brots de menta romana (Mentha xpiperita), tres brots de jasolida (Satureja montana), tres brots de marduix (Origanum majorana), tres brots de camamilla (Matricaria recutita), tres brots de poliol (Mentha pulegium), tres fulles de tarongina (Melissa officinalis), tres fulles de llorer (Laurus nobilis), tres brots de farigola (Thymus vulgaris), tres brots de romaní (Rosmarinus officinalis), tres brots de sàlvia (Salvia officinalis), tres brots d'alfàbrega (Ocimum basilicum), tres brots d'espígol (Lavandula angustifolia), un grapadet de flor de til·la (Tilia sp.), una pinya de pi verda (Pinus sp.), tres brots d'orenga (Origanum vulgare). Hi ha gent que hi tira de tot, fins i tot malves (Malva sylvestris) i rosa de pastor (Rosa canina), també s'hi posa flor de saüquer (Sambucus nigra). Si es té les plantes fresques per aquell temps millor que no pas seques. Si l'anís és molt dolç no cal afegir sucre. Deixar 40 dies a sol i serena, fins per allà el dia 5 d'agost, que és la mare de Déu de les Neus. Quan la meu mare la feia amb tantes herbes de marge trobava que amargava més, no era massa bona.
Coffea arabica L. (Rubiàcies)
Bescanó ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer patxaran: un litre d'anís, tres grans de cafè (Coffea arabica), tres claus de pot (Syzygium aromaticum), mig canó de canyella (Cinnamomum verum), un terç del recipient de boles d'arç negre (Prunus spinosa) i dues cullerades grosses de sucre (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. crassa). Cal deixar-ho reposar 40 dies a sol i serena.
Observacions: Aquestes boles són de color lila quan es cullen. Vam anar a collir-los en un marge abans d'arribar al restaurant l'Estany nou d'Estanyol. Només amb una arça ja en fas prou, perquè carreguen molt.
Bescanó ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer patxaran: un litre d'anís, tres grans de cafè (Coffea arabica), tres claus de pot (Syzygium aromaticum), mig canó de canyella (Cinnamomum verum), un terç del recipient de boles d'arç negre (Prunus spinosa) i dues cullerades grosses de sucre (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. crassa). Cal deixar-ho reposar 40 dies a sol i serena.
Observacions: Aquestes boles són de color lila quan es cullen. Vam anar a collir-los en un marge abans d'arribar al restaurant l'Estany nou d'Estanyol. Només amb una arça ja en fas prou, perquè carreguen molt.
Cinnamomum verum J.Presl (Lauràcies)
Bescanó ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Escorça
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer ratafia. Ingredients per a quatre litres d'anís: quatre nous verdes tendres (Juglans regia), una nou moscada (Myristica fragrans), un canó de canyella (Cinnamomum verum), 15 grans de cafè (Coffea arabica), sis claus de pot (Syzygium aromaticum), una poma partida a trossos (Pyrus malus subsp. mitis), la pela d'una llimona i quatre fulles de llimoner (Citrus limon), la pela d'una taronja, una taronja verda partida i quatre fulles de taronger (Citrus sinensis), quatre brots de fonoll (Foeniculum vulgare), 20 fulles de marialluïsa (Lippia triphylla), dos brots de menta de la sopa (Mentha spicata), dos brots de menta romana (Mentha xpiperita), tres brots de jasolida (Satureja montana), tres brots de marduix (Origanum majorana), tres brots de camamilla (Matricaria recutita), tres brots de poliol (Mentha pulegium), tres fulles de tarongina (Melissa officinalis), tres fulles de llorer (Laurus nobilis), tres brots de farigola (Thymus vulgaris), tres brots de romaní (Rosmarinus officinalis), tres brots de sàlvia (Salvia officinalis), tres brots d'alfàbrega (Ocimum basilicum), tres brots d'espígol (Lavandula angustifolia), un grapadet de flor de til·la (Tilia sp.), una pinya de pi verda (Pinus sp.), tres brots d'orenga (Origanum vulgare). Hi ha gent que hi tira de tot, fins i tot malves (Malva sylvestris) i rosa de pastor (Rosa canina), també s'hi posa flor de saüquer (Sambucus nigra). Si es té les plantes fresques per aquell temps millor que no pas seques. Si l'anís és molt dolç no cal afegir sucre. Deixar 40 dies a sol i serena, fins per allà el dia 5 d'agost, que és la mare de Déu de les Neus. Quan la meu mare la feia amb tantes herbes de marge trobava que amargava més, no era massa bona.
Bescanó ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Escorça
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer ratafia. Ingredients per a quatre litres d'anís: quatre nous verdes tendres (Juglans regia), una nou moscada (Myristica fragrans), un canó de canyella (Cinnamomum verum), 15 grans de cafè (Coffea arabica), sis claus de pot (Syzygium aromaticum), una poma partida a trossos (Pyrus malus subsp. mitis), la pela d'una llimona i quatre fulles de llimoner (Citrus limon), la pela d'una taronja, una taronja verda partida i quatre fulles de taronger (Citrus sinensis), quatre brots de fonoll (Foeniculum vulgare), 20 fulles de marialluïsa (Lippia triphylla), dos brots de menta de la sopa (Mentha spicata), dos brots de menta romana (Mentha xpiperita), tres brots de jasolida (Satureja montana), tres brots de marduix (Origanum majorana), tres brots de camamilla (Matricaria recutita), tres brots de poliol (Mentha pulegium), tres fulles de tarongina (Melissa officinalis), tres fulles de llorer (Laurus nobilis), tres brots de farigola (Thymus vulgaris), tres brots de romaní (Rosmarinus officinalis), tres brots de sàlvia (Salvia officinalis), tres brots d'alfàbrega (Ocimum basilicum), tres brots d'espígol (Lavandula angustifolia), un grapadet de flor de til·la (Tilia sp.), una pinya de pi verda (Pinus sp.), tres brots d'orenga (Origanum vulgare). Hi ha gent que hi tira de tot, fins i tot malves (Malva sylvestris) i rosa de pastor (Rosa canina), també s'hi posa flor de saüquer (Sambucus nigra). Si es té les plantes fresques per aquell temps millor que no pas seques. Si l'anís és molt dolç no cal afegir sucre. Deixar 40 dies a sol i serena, fins per allà el dia 5 d'agost, que és la mare de Déu de les Neus. Quan la meu mare la feia amb tantes herbes de marge trobava que amargava més, no era massa bona.
Myristica fragrans Houtt. (Miristicàcies)
Bescanó ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer ratafia. Ingredients per a quatre litres d'anís: quatre nous verdes tendres (Juglans regia), una nou moscada (Myristica fragrans), un canó de canyella (Cinnamomum verum), 15 grans de cafè (Coffea arabica), sis claus de pot (Syzygium aromaticum), una poma partida a trossos (Pyrus malus subsp. mitis), la pela d'una llimona i quatre fulles de llimoner (Citrus limon), la pela d'una taronja, una taronja verda partida i quatre fulles de taronger (Citrus sinensis), quatre brots de fonoll (Foeniculum vulgare), 20 fulles de marialluïsa (Lippia triphylla), dos brots de menta de la sopa (Mentha spicata), dos brots de menta romana (Mentha xpiperita), tres brots de jasolida (Satureja montana), tres brots de marduix (Origanum majorana), tres brots de camamilla (Matricaria recutita), tres brots de poliol (Mentha pulegium), tres fulles de tarongina (Melissa officinalis), tres fulles de llorer (Laurus nobilis), tres brots de farigola (Thymus vulgaris), tres brots de romaní (Rosmarinus officinalis), tres brots de sàlvia (Salvia officinalis), tres brots d'alfàbrega (Ocimum basilicum), tres brots d'espígol (Lavandula angustifolia), un grapadet de flor de til·la (Tilia sp.), una pinya de pi verda (Pinus sp.), tres brots d'orenga (Origanum vulgare). Hi ha gent que hi tira de tot, fins i tot malves (Malva sylvestris) i rosa de pastor (Rosa canina), també s'hi posa flor de saüquer (Sambucus nigra). Si es té les plantes fresques per aquell temps millor que no pas seques. Si l'anís és molt dolç no cal afegir sucre. Deixar 40 dies a sol i serena, fins per allà el dia 5 d'agost, que és la mare de Déu de les Neus. Quan la meu mare la feia amb tantes herbes de marge trobava que amargava més, no era massa bona.
Bescanó ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer ratafia. Ingredients per a quatre litres d'anís: quatre nous verdes tendres (Juglans regia), una nou moscada (Myristica fragrans), un canó de canyella (Cinnamomum verum), 15 grans de cafè (Coffea arabica), sis claus de pot (Syzygium aromaticum), una poma partida a trossos (Pyrus malus subsp. mitis), la pela d'una llimona i quatre fulles de llimoner (Citrus limon), la pela d'una taronja, una taronja verda partida i quatre fulles de taronger (Citrus sinensis), quatre brots de fonoll (Foeniculum vulgare), 20 fulles de marialluïsa (Lippia triphylla), dos brots de menta de la sopa (Mentha spicata), dos brots de menta romana (Mentha xpiperita), tres brots de jasolida (Satureja montana), tres brots de marduix (Origanum majorana), tres brots de camamilla (Matricaria recutita), tres brots de poliol (Mentha pulegium), tres fulles de tarongina (Melissa officinalis), tres fulles de llorer (Laurus nobilis), tres brots de farigola (Thymus vulgaris), tres brots de romaní (Rosmarinus officinalis), tres brots de sàlvia (Salvia officinalis), tres brots d'alfàbrega (Ocimum basilicum), tres brots d'espígol (Lavandula angustifolia), un grapadet de flor de til·la (Tilia sp.), una pinya de pi verda (Pinus sp.), tres brots d'orenga (Origanum vulgare). Hi ha gent que hi tira de tot, fins i tot malves (Malva sylvestris) i rosa de pastor (Rosa canina), també s'hi posa flor de saüquer (Sambucus nigra). Si es té les plantes fresques per aquell temps millor que no pas seques. Si l'anís és molt dolç no cal afegir sucre. Deixar 40 dies a sol i serena, fins per allà el dia 5 d'agost, que és la mare de Déu de les Neus. Quan la meu mare la feia amb tantes herbes de marge trobava que amargava més, no era massa bona.
Juglans regia L. (Juglandàcies)
Bescanó ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Fruit immadur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer ratafia. Ingredients per a quatre litres d'anís: quatre nous verdes tendres (Juglans regia), una nou moscada (Myristica fragrans), un canó de canyella (Cinnamomum verum), 15 grans de cafè (Coffea arabica), sis claus de pot (Syzygium aromaticum), una poma partida a trossos (Pyrus malus subsp. mitis), la pela d'una llimona i quatre fulles de llimoner (Citrus limon), la pela d'una taronja, una taronja verda partida i quatre fulles de taronger (Citrus sinensis), quatre brots de fonoll (Foeniculum vulgare), 20 fulles de marialluïsa (Lippia triphylla), dos brots de menta de la sopa (Mentha spicata), dos brots de menta romana (Mentha xpiperita), tres brots de jasolida (Satureja montana), tres brots de marduix (Origanum majorana), tres brots de camamilla (Matricaria recutita), tres brots de poliol (Mentha pulegium), tres fulles de tarongina (Melissa officinalis), tres fulles de llorer (Laurus nobilis), tres brots de farigola (Thymus vulgaris), tres brots de romaní (Rosmarinus officinalis), tres brots de sàlvia (Salvia officinalis), tres brots d'alfàbrega (Ocimum basilicum), tres brots d'espígol (Lavandula angustifolia), un grapadet de flor de til·la (Tilia sp.), una pinya de pi verda (Pinus sp.), tres brots d'orenga (Origanum vulgare). Hi ha gent que hi tira de tot, fins i tot malves (Malva sylvestris) i rosa de pastor (Rosa canina), també s'hi posa flor de saüquer (Sambucus nigra). Si es té les plantes fresques per aquell temps millor que no pas seques. Si l'anís és molt dolç no cal afegir sucre. Deixar 40 dies a sol i serena, fins per allà el dia 5 d'agost, que és la mare de Déu de les Neus. Quan la meu mare la feia amb tantes herbes de marge trobava que amargava més, no era massa bona.
Bescanó ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Fruit immadur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer ratafia. Ingredients per a quatre litres d'anís: quatre nous verdes tendres (Juglans regia), una nou moscada (Myristica fragrans), un canó de canyella (Cinnamomum verum), 15 grans de cafè (Coffea arabica), sis claus de pot (Syzygium aromaticum), una poma partida a trossos (Pyrus malus subsp. mitis), la pela d'una llimona i quatre fulles de llimoner (Citrus limon), la pela d'una taronja, una taronja verda partida i quatre fulles de taronger (Citrus sinensis), quatre brots de fonoll (Foeniculum vulgare), 20 fulles de marialluïsa (Lippia triphylla), dos brots de menta de la sopa (Mentha spicata), dos brots de menta romana (Mentha xpiperita), tres brots de jasolida (Satureja montana), tres brots de marduix (Origanum majorana), tres brots de camamilla (Matricaria recutita), tres brots de poliol (Mentha pulegium), tres fulles de tarongina (Melissa officinalis), tres fulles de llorer (Laurus nobilis), tres brots de farigola (Thymus vulgaris), tres brots de romaní (Rosmarinus officinalis), tres brots de sàlvia (Salvia officinalis), tres brots d'alfàbrega (Ocimum basilicum), tres brots d'espígol (Lavandula angustifolia), un grapadet de flor de til·la (Tilia sp.), una pinya de pi verda (Pinus sp.), tres brots d'orenga (Origanum vulgare). Hi ha gent que hi tira de tot, fins i tot malves (Malva sylvestris) i rosa de pastor (Rosa canina), també s'hi posa flor de saüquer (Sambucus nigra). Si es té les plantes fresques per aquell temps millor que no pas seques. Si l'anís és molt dolç no cal afegir sucre. Deixar 40 dies a sol i serena, fins per allà el dia 5 d'agost, que és la mare de Déu de les Neus. Quan la meu mare la feia amb tantes herbes de marge trobava que amargava més, no era massa bona.
Avís. No ens responsabilitzem de cap conseqüència que pugui tenir la utilització de les preparacions que consten en aquesta base de dades.