Cercar reports d'usos alimentaris

Trobeu dades entre tots els 23.180 reports d'usos alimentaris




23.180 coincidències amb els filtres actuals

Juniperus oxycedrus L. (Cupressàcies)
Sant Gregori ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a la ratafia. S'hi posaven les boles de ginebre, de càdec i potser una vintena d'herbes més.
Observacions: Hi havia gent que feia ratafia, però jo no la sabia pas fer. Meitat d'aiguardent i meitat de no sé què més.
Juniperus communis L. (Cupressàcies)
Sant Gregori ~ Gironès
Conservada dessecada a l'aire
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: S'hi posaven boles de ginebre, de càdec i potser una vintenta més d'herbes.
Observacions: Hi havia gent que feia ratafia, però jo no la sabia pas fer. Meitat d'aiguardent i meitat de no sé què més.
Juglans regia L. (Juglandàcies)
Sant Gregori ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Fruit immadur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a la ratafia.
Observacions: Hi havia gent que feia ratafia però jo no la sabia pas fer. S'hi posava meitat d'aiguardent i meitat de no sé què més.
Zea mays L. (Gramínies)
Sant Gregori ~ Gironès
Conservada dessecada a l'aire
Part de la planta: Bràctea
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Els pellons de blat de moro es donaven a les vaques una vegada secs.
Zea mays L. (Gramínies)
Sant Gregori ~ Gironès
Cuita en aigua
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Del blat de moro en fan com una farina, el farro. Agafaves un ansat amb aigua freda, ha de ser aigua freda i hi tiraves el farro. En acabat s'hi tirava el suc i la carn de fregir un bon tros de cansalada i allò alimentava molt. La canalla pujava forta.
Solanum lycopersicum L. (Solanàcies)
Sant Gregori ~ Gironès
Conservada en salmorra
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Les tomates verdes, les últimes que sortien les partíem i les posàvem allà amb els bitxos tot junt amb aigua i sal. Quan en volies menjar, en treies i les amanies amb oli i sal, un raget de vinagre.
Mentha spicata L. (Labiades)
Sant Gregori ~ Gironès
Condiment
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Amb la menta es feien sopes. Feies bullir un ansat de pa amb aigua, que quedés ben desfet. S'hi posava sal, oli i menta. Si era tendra, la menta també te la podies menjar.
Observacions: Teníem una cosa que feia així com una batedora d'ara però de pi, amb unes punxes que el feies rodar i t'ho deixava molt desfet. Les sopes eren per a menjar, no pas com a medicina.
Mentha spicata L. (Labiades)
Sant Gregori ~ Gironès
Condiment
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a les faves hi posàvem menta i llorer, el llorer sobretot. Amb les fulles de llorer també fèiem el rostit.
Laurus nobilis L. (Lauràcies)
Sant Gregori ~ Gironès
Condiment
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a les faves hi posàvem menta i llorer, el llorer sobretot. Amb les fulles de llorer també fèiem el rostit.
Arbutus unedo L. (Ericàcies)
Sant Gregori ~ Gironès
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Quan anàvem a engegar caçàvem madoixes, mores i cireres d'arboç. No eren pas tan bones, però també en menjàvem.
Observacions: De cireres, després ja si que no n'agafàvem, de més grans. Només per a la canalla.