Cercar reports d'usos alimentaris

Trobeu dades entre tots els 23.180 reports d'usos alimentaris




23.180 coincidències amb els filtres actuals

Helianthus tuberosus L. (Compostes)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Conservada en vi
Part de la planta: Tubercle
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Recorda que les posaven amb vi, perquè el vinagre és més fort. També recorda que puntualment se les havia menjat crues, per a provar.
Observacions: Ells en tenien a casa de les de pell més vermellosa. Les tenien al secà i potser no es feien tan altes com a altres llocs, però prou.
Helianthus tuberosus L. (Compostes)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Tubercle
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Recorda que les posaven amb vi, perquè el vinagre és més fort. També recorda que puntualment se les havia menjat crues, per a provar.
Observacions: Ells en tenien a casa de les de pell més vermellosa. Les tenien al secà i potser no es feien tan altes com a altres llocs, però prou.
Fragaria vesca L. (Rosàcies)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Observacions: Maduixa de cal Foganyer, maduixes petites i no tan vermelles com els maduixots. Les van collir una vegada d'un camp quan feien de pastors, fa més de 40 o 50 anys.
Foeniculum vulgare Mill. (Umbel·líferes)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Condiment
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Com a condiment.
Foeniculum vulgare Mill. (Umbel·líferes)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Condiment
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Quan fa aigua de menta, farigola o marialluïsa, sempre hi posa una mica de fulla de fonoll, per a donar bon gust, com a condiment per a les infusions.
Observacions: L'asseca com la marialluïsa (Lippia triphylla), penjant-lo a l'ombra que s'assequi, i després la desfulla per a guardar la fulla seca en un pot de vidre.
Foeniculum vulgare Mill. (Umbel·líferes)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Cuita en aigua
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Fonoll cuit amb patates, com a verdura. En menjàvem molt, té un gust fort.
Observacions: És medicinal.
Foeniculum vulgare Mill. (Umbel·líferes)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Cuita en aigua
Part de la planta: No consta
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Fonoll cuit amb patates, com a verdura. Té un gust fort.
Observacions: També és medicinal.
Ficus carica L. (Moràcies)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Infructescència
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Les figues sajola també es menjaven fresques.
Observacions: La figa sajola era l'única figuera que hi havia.
Ficus carica L. (Moràcies)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Conservada dessecada a l'aire
Part de la planta: Infructescència
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Les figues sajola, les assecaven en assecadors fets amb canyes i unes punxes llargues, de més de cinc o 10 cm, fetes de corner. En punxaven algunes, per la cua de la figuera. Foradaven la canya amb una travinella i hi posaven punxes de corner tot al voltant. Les guardaven dins de coves fets de vímet, els mateixos que feien servir per anar a rentar, n'omplien dos plens de canyes i es conservaven bé (no hi posaven farina com les que venen ara).
Observacions: La figa sajola era l'única figuera que hi havia.
Cydonia oblonga Mill. (Rosàcies)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Cuita en aigua
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: La codonya rodona xica es bollia per a menjar de postres i es bevia l'aigua, hi posaven sucre també.
Observacions: Deien que era molt bo per a remei, de gust segur que ho era. Les conservaven penjant-les amb cordills per la cua a les bigues, com el raïm.