Cercar reports d'usos alimentaris

Trobeu dades entre tots els 23.180 reports d'usos alimentaris




23.180 coincidències amb els filtres actuals

Cydonia oblonga Mill. (Rosàcies)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Cuita en aigua
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: La codonya rodona xica es bollia per a menjar de postres i es bevia l'aigua, hi posaven sucre també.
Observacions: Deien que era molt bo per a remei, de gust segur que ho era. Les conservaven penjant-les amb cordills per la cua a les bigues, com el raïm.
Crocus sativus L. (Iridàcies)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Condiment
Part de la planta: Gineceu
Destinació: Alimentació humana
Observacions: En fa i en guarda de sempre. El té repartit en diferents marges. Enguany en va collir un potet de vidre ple d'estams (el regala perquè no en gasta). Ella no l'arrenca mai de la terra, porta molts anys al mateix lloc. Ell sol s'escampa. Ell no el rega. L'herba s'ha de treure, l'herba el mataria. Però si ha crescut bé, a l'hivern ja ha ofegat l'herba, com els maduixers. Floreix per Tots Sants, primer la flor i desprès la fulla.
Corylus avellana L. (Betulàcies)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Conservada dessecada a l'aire
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació humana
Observacions: No en tenien abans a Rubió. Ara en té un sembrat, les fa petites i dolces, i se les fot el senglar. No és que els reguéssin, però estaven plantats en rases, en llocs humits, per això es considera en el fons com si fos un cultiu de reg quan es considera cultivat.
Chondrilla juncea L. (Compostes)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Brassica rapa L. (Crucíferes)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Cuita en aigua
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Ells no se'l menjaven a casa, però hi havia gent que sí.
Observacions: No era llarg, era una mena aixafada, plana. N'havien fet molt per als conills.
Brassica oleracea L. subsp. oleracea var. italica Plenck (Crucíferes)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Conservada en vinagre
Part de la planta: Inflorescència
Destinació: Alimentació humana
Descripció: En amanides.
Observacions: Havien fet bròquils, però els conills se'ls menajven molt, per molt que els protegíssim.
Brassica oleracea L. subsp. oleracea var. italica Plenck (Crucíferes)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Conservada en vinagre
Part de la planta: Inflorescència
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a acompanyar altres plats.
Observacions: Havien fet bròquils, però els conills se'ls menajven molt, per molt que els protegíssim.
Brassica oleracea L. subsp. oleracea var. capitata L. f. capitata (Crucíferes)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Cuita en aigua i oli
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Es menjaven els brotons de la col de pagès després que es glacessin.
Observacions: Abans no hi havia cols d'aquestes d'estiu, de cabdell, que fan pudor però es poden menjar a l'estiu.
Brassica oleracea L. subsp. oleracea var. capitata L. f. capitata (Crucíferes)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Cuita en aigua i oli
Part de la planta: No consta
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Es menjaven els brotons de la col de pagès després que es glacessin.
Observacions: Abans no hi havia cols d'aquestes d'estiu, de cabdell, que fan pudor però es poden menjar a l'estiu.
Brassica oleracea L. subsp. oleracea var. capitata L. f. capitata (Crucíferes)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Cuita en aigua i oli
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Descripció: La col d'hivern o de fulles la dona a les gallines, les fulles de baix i va quedant la tija pelada. Abans també les persones es menjaven les fulletes tendres de dalt (no tallaven el lluc del mig, però es menjaven les fulles mitjanetes i tendres al voltant del lluc). Aquestes cols també fan llucs/brotons, però ara les tira a les gallines.
Observacions: Les sembra a la primavera i a la tardor i les fa al secà. En guarda llavor de sempre.