Cercar reports d'usos alimentaris

Trobeu dades entre tots els 23.180 reports d'usos alimentaris




23.180 coincidències amb els filtres actuals

Brassica oleracea L. subsp. oleracea var. capitata L. f. capitata (Crucíferes)
Calaf ~ Anoia
Cuita en aigua i oli
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Descripció: La col manresana és molt bona, alguns anys fins i tot li prenen els ulls.
Observacions: Fa molt anys que la fa, ara s'ha perdut la mena. Se li ha començat a degenerar.
Arbutus unedo L. (Ericàcies)
Calaf ~ Anoia
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Cireres (de pastor) n'havien menjat allí on n'hi havia, suposo que quan passaven amb el ramat (cap a Grevalosa i encara més cap a Rajadell, sobre Castellfollit del Boix).
Arbutus unedo L. (Ericàcies)
Calaf ~ Anoia
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Cireres (de pastor) n'havien menjat allí on n'hi havia, suposo que quan passaven amb el ramat (cap a Grevalosa i encara més cap a Rajadell, sobre Castellfollit del Boix).
Lippia triphylla (L'Hér.) O.Kuntze (Verbenàcies)
Calaf ~ Anoia
Beguda preparada amb licor
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Ratassia. Agafar quatre litres d'anís ben dolç i posar-hi mig quilo de sucre i les següents herbes: comí, matafaluga, til·ler, timó, herba cuquera, sempreviva, menta, malves, marialluïsa, camamilla, herba de Sant Joan (pericó), cireres, un tros de canyella en rama, anís estrellat, uns grans de cafè, un tros de pela de llimona, mitja nou moscada, una mica de pinya de pi i nous verdes. Ho posem tot en una garrafa a sol i serena uns 15 dies. Després traiem les herbes i ho colem amb un drap blanc. Es fa per Sant Joan, en lluna vella.
Observacions: Traducció del Marc de la recepta escrita per la Maria el 2 de juny del 2014. La tradició ve de la seva sogra.
Lippia triphylla (L'Hér.) O.Kuntze (Verbenàcies)
Calaf ~ Anoia
Beguda preparada amb licor
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Ratassia. Agafar quatre litres d'anís ben dolç i posar-hi mig quilo de sucre i les següents herbes: comí, matafaluga, til·ler, timó, herba cuquera, sempreviva, menta, malves, marialluïsa, camamilla, herba de Sant Joan (pericó), cireres, un tros de canyella en rama, anís estrellat, uns grans de cafè, un tros de pela de llimona, mitja nou moscada, una mica de pinya de pi i nous verdes. Ho posem tot en una garrafa a sol i serena uns 15 dies. Després traiem les herbes i ho colem amb un drap blanc. Es fa per Sant Joan, en lluna vella.
Observacions: Traducció del Marc de la recepta escrita per la Maria el 2 de juny del 2014. La tradició ve de la seva sogra.
Triticum aestivum L. (Gramínies)
Jorba ~ Anoia
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Tija
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Palla per als bestiar.
Triticum aestivum L. (Gramínies)
Jorba ~ Anoia
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Tija
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Palla per als bestiar.
Secale cereale L. (Gramínies)
Jorba ~ Anoia
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Tija
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Material vegetal picat, trinxat.
Observacions: Se'n feia molt poc. Ara es torna a parlar de diversificar les menes de cereal, demanen que es faci varietat de nou. Antigament era pràctic, la civada es collia abans, una mica verosa. Llavors es feia amb la dalla o amb l'animal (una segadora arrossegada per l'animal) i ja anava bé que no vingués ni s'assequés tot alhora perquè si no no hauries donat l'abast. Amb la maquinària preferien collir-ho tot alhora. Ara hi ha més demanda de blat de classes antigues, que fan farina i pa més bo (xeixa primerenca, blat primerenc, blat motxo, sègol...) tot i que no produeixen tants quilos. Ara, però, ells han de llogar la segadora, que es cobra també el desplaçament, però llavors segar a ells els sortiria encara més car. De sègol no se'n feia gaire perquè s'ajeia molt, es feia més a dalt a la muntanya.
Secale cereale L. (Gramínies)
Jorba ~ Anoia
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Tija
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Material vegetal picat, trinxat.
Observacions: Se'n feia molt poc. Ara es torna a parlar de diversificar les menes de cereal, demanen que es faci varietat de nou. Antigament era pràctic, la civada es collia abans, una mica verosa. Llavors es feia amb la dalla o amb l'animal (una segadora arrossegada per l'animal) i ja anava bé que no vingués ni s'assequés tot alhora perquè si no no hauries donat l'abast. Amb la maquinària preferien collir-ho tot alhora. Ara hi ha més demanda de blat de classes antigues, que fan farina i pa més bo (xeixa primerenca, blat primerenc, blat motxo, sègol...) tot i que no produeixen tants quilos. Ara, però, ells han de llogar la segadora, que es cobra també el desplaçament, però llavors segar a ells els sortiria encara més car. De sègol no se'n feia gaire perquè s'ajeia molt, es feia més a dalt a la muntanya.
Secale cereale L. (Gramínies)
Jorba ~ Anoia
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Material vegetal sec, picat.
Observacions: Se'n feia molt poc. Ara es torna a parlar de diversificar les menes de cereal, demanen que es faci varietat de nou. Antigament era pràctic, la civada es collia abans, una mica verosa. Llavors es feia amb la dalla o amb l'animal (una segadora arrossegada per l'animal) i ja anava bé que no vingués ni s'assequés tot alhora perquè si no no hauries donat l'abast. Amb la maquinària preferien collir-ho tot alhora. Ara hi ha més demanda de blat de classes antigues, que fan farina i pa més bo (xeixa primerenca, blat primerenc, blat motxo, sègol...) tot i que no produeixen tants quilos. Ara, però, ells han de llogar la segadora, que es cobra també el desplaçament, però llavors segar a ells els sortiria encara més car. De sègol no se'n feia gaire perquè s'ajeia molt, es feia més a dalt a la muntanya.