Cercar reports d'usos alimentaris

Trobeu dades entre tots els 23.180 reports d'usos alimentaris




23.180 coincidències amb els filtres actuals

Illicium verum Hook.f. (Esquisandràcies)
La Pobla de Claramunt ~ Anoia
Beguda preparada amb vi
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Vi místic. Porta nou moscada, clavell, clau, anís estrellat, comí, vainilla, poniol, menta del carmel (no hi posaven menta del cargol, sinó menta del carmel, més dolça) i sobretot alcohol. Agafen vi most, és a dir, most, i s'hi afegeix la seva proporció d'alcohol, i aleshores atura la fermentació i queda dolç. Ho posen a la bota del celler i hi posen totes les herbes i espècies en una bosseta de malla, ho deixen dins del vi entre 10 dies i un mes, i després ho treuen i ja té el gustet aquest especial. Hi posen un litre d'alcohol per set litres i mig de most. Sempre queda diferent, perquè la proporció d'herbes és a ull, s'ho prenien els diumenges, com a postres per a acompanyar les galetes i vi místic, eren les postres del diumenge.
Observacions: Diu que a casa seva quan va néixer ja en feien, n'han fet tota la vida, i diuen que hi ha altres cases on també en feien.
Illicium verum Hook.f. (Esquisandràcies)
La Pobla de Claramunt ~ Anoia
Beguda preparada amb vi
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Vi místic. Porta nou moscada, clavell, clau, anís estrellat, comí, vainilla, poniol, menta del carmel (no hi posaven menta del cargol, sinó menta del carmel, més dolça) i sobretot alcohol. Agafen vi most, és a dir, most, i s'hi afegeix la seva proporció d'alcohol, i aleshores atura la fermentació i queda dolç. Ho posen a la bota del celler i hi posen totes les herbes i espècies en una bosseta de malla, ho deixen dins del vi entre 10 dies i un mes, i després ho treuen i ja té el gustet aquest especial. Hi posen un litre d'alcohol per set litres i mig de most. Sempre queda diferent, perquè la proporció d'herbes és a ull, s'ho prenien els diumenges, com a postres per a acompanyar les galetes i vi místic, eren les postres del diumenge.
Observacions: Diu que a casa seva quan va néixer ja en feien, n'han fet tota la vida, i diuen que hi ha altres cases on també en feien.
Illicium verum Hook.f. (Esquisandràcies)
La Pobla de Claramunt ~ Anoia
Beguda preparada amb vi
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Vi místic. Porta nou moscada, clavell, clau, anís estrellat, comí, vainilla, poniol, menta del carmel (no hi posaven menta del cargol, sinó menta del carmel, més dolça) i sobretot alcohol. Agafen vi most, és a dir, most, i s'hi afegeix la seva proporció d'alcohol, i aleshores atura la fermentació i queda dolç. Ho posen a la bota del celler i hi posen totes les herbes i espècies en una bosseta de malla, ho deixen dins del vi entre 10 dies i un mes, i després ho treuen i ja té el gustet aquest especial. Hi posen un litre d'alcohol per set litres i mig de most. Sempre queda diferent, perquè la proporció d'herbes és a ull, s'ho prenien els diumenges, com a postres per a acompanyar les galetes i vi místic, eren les postres del diumenge.
Observacions: Diu que a casa seva quan va néixer ja en feien, n'han fet tota la vida, i diuen que hi ha altres cases on també en feien.
Helianthus tuberosus L. (Compostes)
La Pobla de Claramunt ~ Anoia
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Tubercle
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Es menjaven les nyàmenes crues, eren una mica dolces.
Observacions: Era blanquinosa. Era una planta molt alta, com la flor d'un gira-sol. Era com una patata bonyeguda, creixia a l'hort, allò creixia sol. Se n'ha perdut la mena. No les confitaven en vinagre, perquè a casa no bevien vi, els seus pares.
Helianthus tuberosus L. (Compostes)
La Pobla de Claramunt ~ Anoia
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Tubercle
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Es menjaven les nyàmenes crues, eren una mica dolces.
Observacions: Era blanquinosa. Era una planta molt alta, com la flor d'un gira-sol. Era com una patata bonyeguda, creixia a l'hort, allò creixia sol. Se n'ha perdut la mena. No les confitaven en vinagre, perquè a casa no bevien vi, els seus pares.
Helianthus tuberosus L. (Compostes)
La Pobla de Claramunt ~ Anoia
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Tubercle
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Es menjaven les nyàmenes crues, eren una mica dolces.
Observacions: Era blanquinosa. Era una planta molt alta, com la flor d'un gira-sol. Era com una patata bonyeguda, creixia a l'hort, allò creixia sol. Se n'ha perdut la mena. No les confitaven en vinagre, perquè a casa no bevien vi, els seus pares.
Fragaria vesca L. (Rosàcies)
La Pobla de Claramunt ~ Anoia
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Abans també en recollien alguna, eren molt petites però molt i molt bones.
Observacions: Ara quasi no n'hi ha, però abans als torrents de la muntanya n'hi havia moltes.
Fragaria vesca L. (Rosàcies)
La Pobla de Claramunt ~ Anoia
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Abans també en recollien alguna, eren molt petites però molt i molt bones.
Observacions: Ara quasi no n'hi ha, però abans als torrents de la muntanya n'hi havia moltes.
Fragaria vesca L. (Rosàcies)
La Pobla de Claramunt ~ Anoia
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Abans també en recollien alguna, eren molt petites però molt i molt bones.
Observacions: Ara quasi no n'hi ha, però abans als torrents de la muntanya n'hi havia moltes.
Cydonia oblonga Mill. (Rosàcies)
La Pobla de Claramunt ~ Anoia
Cuita en sucre
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Feien confitura d'albergínies, poma i codonya, agafaven les últimes albergínies, les pomes i les codonyes, hi afegien la meitat de sucre i ho deixaven coure ben cuit.