Cercar reports d'usos alimentaris

Trobeu dades entre tots els 23.180 reports d'usos alimentaris




23.180 coincidències amb els filtres actuals

Pyrus communis L. (Rosàcies)
Castellfollit del Boix ~ Bages
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Pera seremenya.
Punica granatum L. (Litràcies)
Castellfollit del Boix ~ Bages
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Observacions: No creixien bé, ja no en queden.
Punica granatum L. (Litràcies)
Castellfollit del Boix ~ Bages
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Observacions: No creixien bé, ja no en queden.
Papaver rhoeas L. (Papaveràcies)
Castellfollit del Boix ~ Bages
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Xicarrona: és bona com a enciam, però és bastant basta, de seguida es torna rústica i treu una llet amargant.
Observacions: L'any passat encara en van collir, però no en cullen gaire sovint.
Papaver rhoeas L. (Papaveràcies)
Castellfollit del Boix ~ Bages
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Xicarrona: és bona com a enciam, però és bastant basta, de seguida es torna rústica i treu una llet amargant.
Observacions: L'any passat encara en van collir, però no en cullen gaire sovint.
Olea europaea L. (Oleàcies)
Castellfollit del Boix ~ Bages
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Olivera vera. Extracció mecànica (premsat): oli.
Observacions: És la que fan, però no és gaire terra d'oliveres. Alguns anys venen glaçades fortes que les maten.
Olea europaea L. (Oleàcies)
Castellfollit del Boix ~ Bages
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Olivera vera. Extracció mecànica (premsat): oli.
Observacions: És la que fan, però no és gaire terra d'oliveres. Alguns anys venen glaçades fortes que les maten.
Lathyrus sativus L. (Papilionàcies)
Castellfollit del Boix ~ Bages
Cuita en aigua
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació humana
Observacions: Guixa petita, no n'ha plantat mai.
Lathyrus sativus L. (Papilionàcies)
Castellfollit del Boix ~ Bages
Cuita en aigua
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació humana
Observacions: Guixa petita, no n'ha plantat mai.
Lathyrus sativus L. (Papilionàcies)
Castellfollit del Boix ~ Bages
Cuita en aigua
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Guixa normal o grossa. Es fa pesat si en menges massa, però són bones si en menges de tant en tant. Les couen com les mongetes, si són de l'any es couen millor, si són velles els costa més (si l'aigua porta calç costa més que es coguin).
Observacions: En contraposició a l'altra varietat de la qual parlen, les guixes petites. Encara en planta! El Roca d'Igualada encara n'hi compra des de fa molts anys, en compra 200 o 300 quilos a l'any, i això que només en cou els divendres. Guarden la llavor de tota la vida. Pràcticament no cal adobar ni regar. Només tenen una pega, s'hi posa molt el corc (el mateix dels pèsols). Sempre hi ha sigut el corc, abans n'hi havia més. A vegades n'hi havia tant que totes tenien corc i ja no es podien aprofitar. Venien del camp plenes de corc. Ara les trien sobre la taula als vespres i les venen al Roca triades. Hi ha dos tipus de guixes, les normals i les petites. El Roca no en vol de petites. Les guixes es poden plantar durant tot l'hivern. Si es planten a primers de febrer no es corquen tan, troben que si es planten molt primerenques, al novembre, en fan més però també es corquen més. Per matar el corc es pot posar en bosses al congelador com amb les mongetes. Per plantar-les té una maquineta que les planta amb el multicultor, i les deixa colgades amb una roda (la va comprar a un poble per Molins de Rei). És la mateixa que fan servir per a plantar mongetes també.