Cercar reports d'usos alimentaris

Trobeu dades entre tots els 23.180 reports d'usos alimentaris




23.180 coincidències amb els filtres actuals

Lathyrus sativus L. (Papilionàcies)
Castellfollit del Boix ~ Bages
Cuita en aigua
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Guixa normal o grossa. Es fa pesat si en menges massa, però són bones si en menges de tant en tant. Les couen com les mongetes, si són de l'any es couen millor, si són velles els costa més (si l'aigua porta calç costa més que es coguin).
Observacions: En contraposició a l'altra varietat de la qual parlen, les guixes petites. Encara en planta! El Roca d'Igualada encara n'hi compra des de fa molts anys, en compra 200 o 300 quilos a l'any, i això que només en cou els divendres. Guarden la llavor de tota la vida. Pràcticament no cal adobar ni regar. Només tenen una pega, s'hi posa molt el corc (el mateix dels pèsols). Sempre hi ha sigut el corc, abans n'hi havia més. A vegades n'hi havia tant que totes tenien corc i ja no es podien aprofitar. Venien del camp plenes de corc. Ara les trien sobre la taula als vespres i les venen al Roca triades. Hi ha dos tipus de guixes, les normals i les petites. El Roca no en vol de petites. Les guixes es poden plantar durant tot l'hivern. Si es planten a primers de febrer no es corquen tan, troben que si es planten molt primerenques, al novembre, en fan més però també es corquen més. Per matar el corc es pot posar en bosses al congelador com amb les mongetes. Per plantar-les té una maquineta que les planta amb el multicultor, i les deixa colgades amb una roda (la va comprar a un poble per Molins de Rei). És la mateixa que fan servir per a plantar mongetes també.
Juglans regia L. (Juglandàcies)
Castellfollit del Boix ~ Bages
Conservada dessecada a l'aire
Part de la planta: Fruit sec
Destinació: Alimentació humana
Descripció: N'hi ha varis tipus, nous petites, senceres.
Juglans regia L. (Juglandàcies)
Castellfollit del Boix ~ Bages
Conservada dessecada a l'aire
Part de la planta: Fruit sec
Destinació: Alimentació humana
Descripció: N'hi ha varis tipus, nous petites, senceres.
Helianthus tuberosus L. (Compostes)
Castellfollit del Boix ~ Bages
Conservada en aiguardent
Part de la planta: Tubercle
Destinació: Alimentació humana
Descripció: És com una patata que es posa en vinagre i es fa servir per a amanides i per a acompanyar altres plats. Els agrada, però fa temps que no en mengen.
Observacions: Era blanquinosa.
Helianthus tuberosus L. (Compostes)
Castellfollit del Boix ~ Bages
Conservada en aiguardent
Part de la planta: Tubercle
Destinació: Alimentació humana
Descripció: És com una patata que es posa en vinagre i es fa servir per a amanides i per a acompanyar altres plats. Els agrada, però fa temps que no en mengen.
Observacions: Era blanquinosa.
Helianthus tuberosus L. (Compostes)
Castellfollit del Boix ~ Bages
Conservada en aiguardent
Part de la planta: Tubercle
Destinació: Alimentació humana
Descripció: És com una patata que es posa en vinagre i es fa servir per a amanides i per a acompanyar altres plats. Els agrada, però fa temps que no en mengen.
Observacions: Era blanquinosa.
Helianthus tuberosus L. (Compostes)
Castellfollit del Boix ~ Bages
Conservada en aiguardent
Part de la planta: Tubercle
Destinació: Alimentació humana
Descripció: És com una patata que es posa en vinagre i es fa servir per a amanides. Els agrada, però fa temps que no en mengen.
Observacions: Era blanquinosa.
Helianthus tuberosus L. (Compostes)
Castellfollit del Boix ~ Bages
Conservada en aiguardent
Part de la planta: Tubercle
Destinació: Alimentació humana
Descripció: És com una patata que es posa en vinagre i es fa servir per a amanides i per a acompanyar altres plats. Els agrada, però fa temps que no en mengen.
Observacions: Era blanquinosa.
Foeniculum vulgare Mill. (Umbel·líferes)
Castellfollit del Boix ~ Bages
Cuita en aigua
Part de la planta: No consta
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Quan són tendres, els trinxaven i els feien bullir, les fulles i fins i tot el tronxo. Només calia amanir-los una mica (hi afegien cansalada o arengada, si en tenien). Són molt bons i n'han hagut de menjar molts.
Observacions: La tieta de la María n'anava a collir sacs per menjar a casa (es feien molt a les vinyes, als marges). El consideraven bo de gust, almenys quan hi ha gana. A cal Grau eren menys colla i no n'havien menjat gaire, de fonoll, perquè no havien passat mai gana.
Foeniculum vulgare Mill. (Umbel·líferes)
Castellfollit del Boix ~ Bages
Cuita en aigua
Part de la planta: No consta
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Quan són tendres, els trinxaven i els feien bullir, les fulles i fins i tot el tronxo. Només calia amanir-los una mica (hi afegien cansalada o arengada, si en tenien). Són molt bons i n'han hagut de menjar molts.
Observacions: La tieta de la María n'anava a collir sacs per menjar a casa (es feien molt a les vinyes, als marges). El consideraven bo de gust, almenys quan hi ha gana. A cal Grau eren menys colla i no n'havien menjat gaire, de fonoll, perquè no havien passat mai gana.