Cercar reports d'usos alimentaris

Trobeu dades entre tots els 23.180 reports d'usos alimentaris




23.180 coincidències amb els filtres actuals

Vitis vinifera L. (Vitàcies)
Jorba ~ Anoia
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Vinya macabeu. Extracció mecànica (premsat) i fermentació.
Vitis vinifera L. (Vitàcies)
Jorba ~ Anoia
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Vinya garnatxa. Extracció mecànica (premsat) i fermentació.
Vicia faba L. (Papilionàcies)
Jorba ~ Anoia
Cuita en aigua
Part de la planta: Fruit immadur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Fava Mutxamel.
Observacions: Són les primeres que es van veure a la zona. Per a tenir bones faves cal fer-les el dia del Pilar (12 d'octubre). I si no vols que agafin pugó ni s'empestin fes-les en set, 17 o 27.
Vicia faba L. (Papilionàcies)
Jorba ~ Anoia
Cuita en aigua
Part de la planta: Fruit immadur sencer
Destinació: Alimentació humana
Observacions: Fava de cal Gavarró. La llavor té més de 50 anys. Fan unes tavelles grosses i que aguanten més temps tendres. Per tenir bones faves cal fer-les pel dia del Pilar (12 d'octubre). I si no vols que agafin pugó ni s'empestin, fes-les en set, 17 o 27. L'any passat va portar una nova varietat que produeix molt però és molt més dolenta. Ara ha de destriar.
Sonchus tenerrimus L. (Compostes)
Jorba ~ Anoia
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Els estovaven amb aigua i després els amanien. Llitsons, rovelles... les estovaven una estona amb aigua i després les amanien.
Sonchus oleraceus L. (Compostes)
Jorba ~ Anoia
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Els estovaven amb aigua i després els amanien. Llitsons, rovelles... les estovaven una estona amb aigua i després les amanien.
Solanum tuberosum L. (Solanàcies)
Jorba ~ Anoia
Cuita en aigua
Part de la planta: Tubercle
Destinació: Alimentació humana
Descripció: La patata setsetmanera era bona.
Observacions: És la patata més antiga que recorda (als anys 20 ja en devien fer), era rodoneta. Era bona, però produïa poc, no rendia, potser s'havia degenerat. La mitjana la guardaven per llavor i la grossa se la menjaven. Fa 40 anys que no se'n veu. S'ha perdut.
Solanum tuberosum L. (Solanàcies)
Jorba ~ Anoia
Cuita en aigua
Part de la planta: Tubercle
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Patata del bufet o de muntanya. Hi havia més feina a netejar-la i pelar-la. Era boníssima.
Observacions: Llargueruda, blanca i amb molts clots.
Solanum tuberosum L. (Solanàcies)
Jorba ~ Anoia
Cuita en aigua
Part de la planta: Tubercle
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Patata de Sant Hilari o Palogan.
Observacions: Rodona i groga de dintre. No era tan bona com la bufet o la Kennebec, però produïa molt si tenia teca (fem).
Solanum tuberosum L. (Solanàcies)
Jorba ~ Anoia
Cuita en aigua
Part de la planta: Tubercle
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Era molt bona.
Observacions: L'informant es refereix a una varietat concreta, però no en recorda el nom. Era blanca i llargueruda, però feia molts clots i es perdia molta patata al netejar-la i pelar els clots. Era blanca i boníssima.