Cercar reports d'usos alimentaris

Trobeu dades entre tots els 23.180 reports d'usos alimentaris




23.180 coincidències amb els filtres actuals

Olea europaea L. (Oleàcies)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Oli i conserves en salmorra. Extracció mecànica (premsat): oli
Olea europaea L. (Oleàcies)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Conservada en salmorra
Part de la planta: Fruit immadur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Oli i conserves en salmorra.
Lathyrus sativus L. (Papilionàcies)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Cuita en aigua
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació humana
Observacions: Es feia tot a motes. Ho feien de matinada, a les quatre, perquè és quan s'arrenquen millor.
Laurus nobilis L. (Lauràcies)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Condiment
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Laurus nobilis L. (Lauràcies)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Beguda preparada amb vi
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Ratafia: esperit, nous tendres, orenga i llorer. També n'havien fet, tot i que al principi només feien mistela.
Lactuca sativa L. (Compostes)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Juglans regia L. (Juglandàcies)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Fruit immadur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Ratafia: esperit, nous tendres, orenga i llorer. També n'havien fet, tot i que al principi només feien mistela.
Fragaria vesca L. (Rosàcies)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: A la Pobla es feien maduixetes silvestres al bosc.
Cynara cardunculus L. (Compostes)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Quall
Part de la planta: Perigoni
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Feien el mató amb llet de cabra i amb herbacol. Feien bollir uns dos litres de llet i quan estava tèbia els hi afegia el quall d'herbacol (estovant els pèls de la flor secs amb una miqueta d'aigua un parell d'hores) en un pot, i quan es quallava l'abocava a poc a poc sobre un tovalló amb un colador. I llavors quan ja estava bastant escorreguda la posava en un plat, que pengés el drap i s'acabés d'escórrer. I quan ja estava ben format, després d'un parell d'hores, el tombava.
Observacions: Més endavant amb unes pólvores [dit "polvos"] que venien a la farmàcia. Tenien cabres per a fer mató. Les deixaven pasturar soles. Fermaven una d'elles pel coll amb una corda i les altres ja no s'allunyaven gaire (quan ja no hi havia sembrat, si hi hagués hagut sembrat hi haguessin anat igualment).
Cydonia oblonga Mill. (Rosàcies)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Rop: most de vi, codonyes, fruites... Cocció fins a aconseguir la reducció del contingut i la concentració dels sucres.
Observacions: Codony plantat al secà.