Cercar reports d'usos alimentaris
Trobeu dades entre tots els 23.180 reports d'usos alimentaris
23.180 coincidències amb els filtres actuals
Vitis vinifera L. (Vitàcies)
Sant Martí de Tous ~ Anoia
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Ull de llebre negre: més primerenc i amb més grau. Extracció mecànica (premsat) i fermentació: vi, vinagre.
Observacions: A finals del segle XIX va arribar la fil·loxera. Quan van substituir les vinyes per vinyes de peu americà es van buscar millors terrenys (els dolents es van deixar per a oliveres i ametllers), i encara hi ha ceps perduts per les muntanyes del voltant de Tous que encara són d'abans de la fil·loxera. Durant l'època en que la fil·loxera encara no havia arribat a Catalunya, aquests pobles de Tous i del voltant portaven vi a vendre a França en carros carregats de bots de vi (fets amb pell de xai) i tenien mala fama de jugadors i viciosos. A vegades tornaven a peu sense res i d'altres amb dos o tres carros. La forma de podar els ceps és molt personal i depèn del terreny. Perquè hi ha terrenys on pots deixar molts ceps que facin molt raïm i d'altres que no. Depèn de la humitat i de la classe de terreny. Ara hi ha molt més bosc que abans, en aquest país. Durant la fil·loxera, a França (quan encara no havia arribat aquí) es van talar molts boscos i es van fer molts feixos per a plantar-hi ceps. Quan es van morir, els van colonitzar els pins.
Sant Martí de Tous ~ Anoia
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Ull de llebre negre: més primerenc i amb més grau. Extracció mecànica (premsat) i fermentació: vi, vinagre.
Observacions: A finals del segle XIX va arribar la fil·loxera. Quan van substituir les vinyes per vinyes de peu americà es van buscar millors terrenys (els dolents es van deixar per a oliveres i ametllers), i encara hi ha ceps perduts per les muntanyes del voltant de Tous que encara són d'abans de la fil·loxera. Durant l'època en que la fil·loxera encara no havia arribat a Catalunya, aquests pobles de Tous i del voltant portaven vi a vendre a França en carros carregats de bots de vi (fets amb pell de xai) i tenien mala fama de jugadors i viciosos. A vegades tornaven a peu sense res i d'altres amb dos o tres carros. La forma de podar els ceps és molt personal i depèn del terreny. Perquè hi ha terrenys on pots deixar molts ceps que facin molt raïm i d'altres que no. Depèn de la humitat i de la classe de terreny. Ara hi ha molt més bosc que abans, en aquest país. Durant la fil·loxera, a França (quan encara no havia arribat aquí) es van talar molts boscos i es van fer molts feixos per a plantar-hi ceps. Quan es van morir, els van colonitzar els pins.
Sorbus domestica L. (Rosàcies)
Sant Martí de Tous ~ Anoia
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Observacions: Les serveres de les vores eren sempre més petites. N'hi havia de diverses classes i algunes eren molt bones. Especula que potser s'havien cultivat abans, i actualment en quedaven als marges. És una classe d'arbre que fa la fusta molt massissa i molt dura que es feia servir per afer les bases (encluses) per tallar les carns a les carnisseries.
Sant Martí de Tous ~ Anoia
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Observacions: Les serveres de les vores eren sempre més petites. N'hi havia de diverses classes i algunes eren molt bones. Especula que potser s'havien cultivat abans, i actualment en quedaven als marges. És una classe d'arbre que fa la fusta molt massissa i molt dura que es feia servir per afer les bases (encluses) per tallar les carns a les carnisseries.
Sorbus domestica L. (Rosàcies)
Sant Martí de Tous ~ Anoia
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: N'hi havia de vàries classes i algunes eren grosses, dolces i ben bones.
Observacions: N'hi ha per les vores. Especula que potser s'havien cultivat abans, i actualment en quedaven als marges. És una classe d'arbre que fa la fusta molt massissa i molt dura que es feia servir per fer les bases (encluses) per a tallar les carns a les carnisseries.
Sant Martí de Tous ~ Anoia
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: N'hi havia de vàries classes i algunes eren grosses, dolces i ben bones.
Observacions: N'hi ha per les vores. Especula que potser s'havien cultivat abans, i actualment en quedaven als marges. És una classe d'arbre que fa la fusta molt massissa i molt dura que es feia servir per fer les bases (encluses) per a tallar les carns a les carnisseries.
Avís. No ens responsabilitzem de cap conseqüència que pugui tenir la utilització de les preparacions que consten en aquesta base de dades.