Cercar reports d'usos alimentaris
Trobeu dades entre tots els 23.180 reports d'usos alimentaris
23.180 coincidències amb els filtres actuals
Ficus carica L. (Moràcies)
Sant Martí de Tous ~ Anoia
Conservada dessecada a l'aire
Part de la planta: Infructescència
Destinació: Alimentació humana
Descripció: La figa sajola és molt dolça. Aquestes es deixaven assecar en un garbell i perquè no s'hi posessin les mosques hi posaven una mosquitera per sobre. Quan estan ben seques s'aixafaven i es posen en caixes. Es poden menjar fresques, però la gent les solia assecar en quantitat per a l'hivern.
Observacions: Molt petites i blanques. Potser les de can Mercaderet són més grosses de l'habitual. Són les més típiques d'aquí. N'hi ha a molts llocs.
Sant Martí de Tous ~ Anoia
Conservada dessecada a l'aire
Part de la planta: Infructescència
Destinació: Alimentació humana
Descripció: La figa sajola és molt dolça. Aquestes es deixaven assecar en un garbell i perquè no s'hi posessin les mosques hi posaven una mosquitera per sobre. Quan estan ben seques s'aixafaven i es posen en caixes. Es poden menjar fresques, però la gent les solia assecar en quantitat per a l'hivern.
Observacions: Molt petites i blanques. Potser les de can Mercaderet són més grosses de l'habitual. Són les més típiques d'aquí. N'hi ha a molts llocs.
Cydonia oblonga Mill. (Rosàcies)
Sant Martí de Tous ~ Anoia
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Els codonys de sempre són rodonets, més petits i dolcets. Són més dolços, es poden menjar com a fruita tot i que també en feien codonyat.
Observacions: N'hi havia molts a tot arreu. Els d'ara són molt grossos i llargs i tenen gust de fusta, només van bé per al codonyat. Els llargs són hibridacions.
Sant Martí de Tous ~ Anoia
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Els codonys de sempre són rodonets, més petits i dolcets. Són més dolços, es poden menjar com a fruita tot i que també en feien codonyat.
Observacions: N'hi havia molts a tot arreu. Els d'ara són molt grossos i llargs i tenen gust de fusta, només van bé per al codonyat. Els llargs són hibridacions.
Cydonia oblonga Mill. (Rosàcies)
Sant Martí de Tous ~ Anoia
Cuita en sucre
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Els codonys de sempre són rodonets, més petits i dolcets. Són més dolços, es poden menjar com a fruita tot i que també en feien codonyat.
Observacions: N'hi havia molts a tot arreu. Els d'ara són molt grossos i llargs i tenen gust de fusta, només van bé per al codonyat. Els llargs són hibridacions.
Sant Martí de Tous ~ Anoia
Cuita en sucre
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Els codonys de sempre són rodonets, més petits i dolcets. Són més dolços, es poden menjar com a fruita tot i que també en feien codonyat.
Observacions: N'hi havia molts a tot arreu. Els d'ara són molt grossos i llargs i tenen gust de fusta, només van bé per al codonyat. Els llargs són hibridacions.
Cydonia oblonga Mill. (Rosàcies)
Sant Martí de Tous ~ Anoia
Cuita en sucre
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Els codonys d'ara són aspres i només serveixen per a fer codonyat (rop). Els d'ara són molt grossos i llargs i tenen gust a fusta, només van bé per al codonyat. Per a fer rop feien bullir el suc del raïm amb fruites (troços de pomes, codonys i d'altres ) i una mica de sucre, i es feia bullir fins que quedava tot com una massa que es posava en una plata enfarinada i es deixava assecar, quedava més sec que el codonyat. I es tallava a tires i es guardava per a tenir fruita durant l'hivern. La pectina dels codonys i les pomes feien que s'espessís.
Sant Martí de Tous ~ Anoia
Cuita en sucre
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Els codonys d'ara són aspres i només serveixen per a fer codonyat (rop). Els d'ara són molt grossos i llargs i tenen gust a fusta, només van bé per al codonyat. Per a fer rop feien bullir el suc del raïm amb fruites (troços de pomes, codonys i d'altres ) i una mica de sucre, i es feia bullir fins que quedava tot com una massa que es posava en una plata enfarinada i es deixava assecar, quedava més sec que el codonyat. I es tallava a tires i es guardava per a tenir fruita durant l'hivern. La pectina dels codonys i les pomes feien que s'espessís.
Avís. No ens responsabilitzem de cap conseqüència que pugui tenir la utilització de les preparacions que consten en aquesta base de dades.