Cercar reports d'usos alimentaris

Trobeu dades entre tots els 23.180 reports d'usos alimentaris




23.180 coincidències amb els filtres actuals

Solanum tuberosum L. (Solanàcies)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Cuita en aigua
Part de la planta: Tubercle
Destinació: Alimentació humana
Triticum aestivum L. (Gramínies)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Llavor sencera
Destinació: Alimentació animal
Urtica dioica L. (Urticàcies)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Cuita en aigua i oli
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Li van dir que les truites eren molt bones.
Observacions: Abans no en feien res, ella les treu tan ràpid com pot de l'hort, perquè no la piquin.
Vicia faba L. (Papilionàcies)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Fructificació
Destinació: Alimentació animal
Observacions: Les faves com les d'ara, també al secà.
Vitis vinifera L. (Vitàcies)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Conservada dessecada a l'aire
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: De gra gros, per a menjar. També de gra gros i blanc. Els portaven directament a la plaça i en treien molts més cèntims. Quan ella tenia uns 35 anys (fa més de 40 anys) es feien foganyes amb llenya.
Observacions: Entre les dues passades de ceps ho rebaixaven dos pams o més i hi tiraven fems i sarments de cap a cap, sencers, sense cremar ni res ho colgaven de terra. Portava molta feina, s'havia de fer a cops i manualment. Però quan ho feies era una bona collita assegurada! Tant vi com volguessis! Hi havia un home que es dedicava només, de professió, a fer foganyes (hi havia molt cep al país). Durant uns anys els hi compraven els de Codorniu. Es passava l'"esparver" amb el matxo entre els ceps per treure les herbes. Arran dels ceps es cavava amb l'aixada.
Vitis vinifera L. (Vitàcies)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Beguda preparada amb vi
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Molt bon vi.
Observacions: Es feien foganyes amb llenya. Entre les dues passades de ceps ho rebaixaven dos pams o més i hi tiraven fems i sarments de cap a cap, sencers, sense cremar ni res ho colgaven de terra. Portava molta feina, s'havia de fer a cops i manualment. Però quan ho feies era una bona collita assegurada! Tant vi com volguessis! Hi havia un home que es dedicava només, de professió, a fer foganyes (hi havia molt cep al país). Durant uns anys els ho compraven els de Codorniu. Es passava l'esparver amb el matxo entre els ceps per atreure les herbes. Arran dels ceps es cavava amb l'aixada.
Vitis vinifera L. (Vitàcies)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Beguda preparada amb vi
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a vi.
Observacions: Es feien foganyes amb llenya. Entre les dues passades de ceps ho rebaixaven dos pams o més i hi tiraven fems i sarments de cap a cap, sencers, sense cremar ni res ho colgaven de terra. Portava molta feina, s'havia de fer a cops i manualment. Però quan ho feies era una bona collita assegurada! Tant vi com volguessis! Hi havia un home que es dedicava només, de professió, a fer foganyes (hi havia molt cep al país). Durant uns anys els ho compraven els de Codorniu. Es passava l'esparver amb el matxo entre els ceps per atreure les herbes. Arran dels ceps es cavava amb l'aixada.
Vitis vinifera L. (Vitàcies)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Per a fer vi i cava.
Observacions: Es feien foganyes amb llenya. Entre les dues passades de ceps ho rebaixaven dos pams o més i hi tiraven fems i sarments de cap a cap, sencers, sense cremar ni res ho colgaven de terra. Portava molta feina, s'havia de fer a cops i manualment. Però quan ho feies era una bona collita assegurada! Tant vi com volguessis! Hi havia un home que es dedicava només, de professió, a fer foganyes (hi havia molt cep al país). Durant uns anys els ho compraven els de Codorniu. Es passava l'esparver amb el matxo entre els ceps per atreure les herbes. Arran dels ceps es cavava amb l'aixada.
Vitis vinifera L. (Vitàcies)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Beguda preparada amb vi
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Negre, per a vi. El feia prou bo el vi.
Observacions: Es feien foganyes amb llenya. Entre les dues passades de ceps ho rebaixaven dos pams o més i hi tiraven fems i sarments de cap a cap, sencers, sense cremar ni res ho colgaven de terra. Portava molta feina, s'havia de fer a cops i manualment. Però quan ho feies era una bona collita assegurada! Tant vi com volguessis! Hi havia un home que es dedicava només, de professió, a fer foganyes (hi havia molt cep al país). Durant uns anys els ho compraven els de Codorniu. Es passava l'esparver amb el matxo entre els ceps per atreure les herbes. Arran dels ceps es cavava amb l'aixada.
Vitis vinifera L. (Vitàcies)
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Beguda preparada per liquació
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Arrop. Ha de minvar la meitat a la caldera junt amb pomes i peres a trossos, peles de llimona, peles de taronja i trossos de meló. La caldera quasi quedava plena de fruita i llavors hi tiraven el most. Al reduir-se anava fent espuma el most i es tirava amb un girapeix. Hi sucaven el pa per a berenar.