Cercar reports d'usos alimentaris

Trobeu dades entre tots els 23.180 reports d'usos alimentaris




23.180 coincidències amb els filtres actuals

Syzygium aromaticum (L.) Merr. et Perry (Mirtàcies)
Figueres ~ Alt Empordà
Beguda preparada amb licor
Part de la planta: Gemma floral
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Constava d'unes vint plantes. Hi posaven marialluïsa, camamilla, frigola, romaní, matafaluga, menta (de la comarca). Les essències forànies les compraven a Barcelona: canyella, claus d'espècia, cardamom, cilantro o coriandre, etc.
Observacions: La recepta d'aquest licor venia de l'antic propietari de la destil·leria (el senyor Narcís Pey), que els la va vendre amb el negoci (al pare del Josep).
Coriandrum sativum L. (Umbel·líferes)
Figueres ~ Alt Empordà
Beguda preparada amb licor
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Constava d'unes vint plantes. Hi posaven marialluïsa, camamilla, frigola, romaní, matafaluga, menta (de la comarca). Les essències forànies les compraven a Barcelona: canyella, claus d'espècia, cardamom, cilantro o coriandre, etc.
Observacions: La recepta d'aquest licor venia de l'antic propietari de la destil·leria (el senyor Narcís Pey), que els la va vendre amb el negoci (al pare del Josep).
Elettaria cardamomum Maton (Zingiberàcies)
Figueres ~ Alt Empordà
Beguda preparada amb licor
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Planta usada en la fabricació del licor estomacal. La recepta d'aquest licor venia de l'antic propietari de la destil·leria (el senyor Narcís Pey) que els la va vendre amb el negoci (al pare del Josep). Constava d'unes vint plantes. Hi posaven marialluïsa, camamilla, frigola, romaní, matafaluga, menta (de la comarca). Les essències forànies les compraven a Barcelona: canyella, claus d'espècia, cardamom, cilantro o coriandre, etc.
Mentha ×piperita L. (Labiades)
Figueres ~ Alt Empordà
Beguda preparada amb licor
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer crema de menta. Usaven extractes de Menta piperita. Eren extractes importats d'Anglaterra, els millors, i no els calia fer el destil·lat. Hi barrejaven alcohol pur, aigua i xarop de sucre per a rectificar-los.
Vitis vinifera L. (Vitàcies)
Figueres ~ Alt Empordà
Beguda preparada amb licor
Part de la planta: Suc del fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Del raïm garnatxa se'n treu el most. Es mira el grau que té el most (quantitat de sucre) segons la densitat i s'encabeça amb alcohol fins als 15º alcohòlics (que és quan atura la fermentació perquè l'alcohol mata els llevats). A pagès, com que no s'hi tirava alcohol, per a aturar la fermentació feien bullir el most i el feien reduir fins a la densitat desitjada.
Vitis vinifera L. (Vitàcies)
Figueres ~ Alt Empordà
Beguda preparada amb licor
Part de la planta: Suc del fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Orujo. Destil·lat de la pallofa del vi amb alcohol.
Vitis vinifera L. (Vitàcies)
Figueres ~ Alt Empordà
Beguda preparada amb vi
Part de la planta: Suc del fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Conyac. L'autèntic s'obté de la destil·lació del vi (el líquid resultant s'anomena holandes de vi, té uns 60-65º i moltes impureses) i després es rectificava fins a 40-42º i es perfumava amb uns extractes concentrats líquids que li donaven el gust de, per exemple, fusta de roure.
Cinnamomum verum J.Presl (Lauràcies)
Figueres ~ Alt Empordà
Beguda preparada amb licor
Part de la planta: Escorça
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Planta usada en la fabricació del licor estomacal. La recepta d'aquest licor venia de l'antic propietari de la destil·leria (el senyor Narcís Pey) que els la va vendre amb el negoci (al pare del Josep). Constava d'unes vint plantes. Hi posaven marialluïsa, camamilla, frigola, romaní, matafaluga, menta (de la comarca). Les essències forànies les compraven a Barcelona: canyella, claus d'espècia, cardamom, cilantro o coriandre, etc.
Cinnamomum verum J.Presl (Lauràcies)
Figueres ~ Alt Empordà
Beguda preparada amb licor
Part de la planta: Escorça
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Planta usada en la fabricació del Cointreau o curaçao. El preparaven bàsicament amb peles de taronja agra (que les compraven a les Escaules) que prèviament havien deixat assecar en uns coves durant uns dies per a fer-li perdre aigua i també s'hi posava un xic de canyella i nou moscada. Es destil·lava a l'alambic amb alcohol de 96º i després es barrejava amb aigua i xarop de sucre.
Saccharum officinarum L. (Gramínies)
Figueres ~ Alt Empordà
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: No consta
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Compràven bidons d'aiguardent de canya de sucre (destil·lat) provinent de Cuba (tot i que en venien un provinent d'Almeria i Màlaga de molta menys qualitat) i que només calia barrejar i rebaixar d'alcohol (amb aigua destil·lada de l'alambic, perquè els arribava amb uns 70º alcohòlics).