Cercar reports d'usos alimentaris

Trobeu dades entre tots els 23.180 reports d'usos alimentaris




23.180 coincidències amb els filtres actuals

Pinus pinea L. (Pinàcies)
Fogars de Montclús ~ Vallès Oriental
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Llavor sencera
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Els pinyons es mengen. Recorda que, abans, després d'abastar les pinyes, les estenien a terra i al damunt hi posaven pinassa, i ho encenien; era una manera de fer obrir les pinyes. Després s'hi passava l'espinyadora, per a fer desprendre els pinyons.
Lonicera periclymenum L. (Caprifoliàcies)
Vilanant ~ Alt Empordà
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Flor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Si xucles la base de la flor en surt un suc dolç com la mel.
Rubus ulmifolius Schott (Rosàcies)
Vilanant ~ Alt Empordà
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Les mores que fa són bones per a menjar, però s'ha d'anar amb compte que no siguin calentes del sol perquè fan mal de ventre.
Cynara cardunculus L. (Compostes)
Vilanant ~ Alt Empordà
Quall
Part de la planta: Flor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a quallar la llet. Es deixa el preó en remull a la vigília. Es barreja l'aigua amb la llet i se'n fa formatge.
Observacions: El vertader és el que fa la flor més grossa, la que s'assembla a la carxofera; però aquí a can Pujades també hem usat la petita, que espina més.
Schinus molle L. (Anacardiàcies)
Vilanant ~ Alt Empordà
Condiment
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Les seves granes les collíem i assecàvem per a condimentar la carn.
Observacions: Hi ha xalets a Cadaqués que en tenen de plantats al jardí.
Mentha ×piperita L. (Labiades)
Vilanant ~ Alt Empordà
Cuita en aigua i oli
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer sopa de pa i menta.
Pimpinella anisum L. (Umbel·líferes)
Vilanant ~ Alt Empordà
Condiment
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer brunyols.
Chondrilla juncea L. (Compostes)
Vilanant ~ Alt Empordà
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Les fulles de la base, ben tendres, es mengen amanides.
Observacions: Es cullen abans de florir, perquè després són massa dures.
Origanum majorana L. (Labiades)
Vilanant ~ Alt Empordà
Condiment
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: S'utilitza per a coure les faves (Vicia faba), fa molta olor.
Laurus nobilis L. (Lauràcies)
Vilanant ~ Alt Empordà
Condiment
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per als estofats.