Cercar reports d'usos alimentaris

Trobeu dades entre tots els 23.180 reports d'usos alimentaris




23.180 coincidències amb els filtres actuals

Cynara cardunculus L. (Compostes)
Montseny ~ Vallès Oriental
Quall
Part de la planta: Flor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: La flor, aquells filets de color lila, serveix per a fer mató. La flor, quan és seca, es posa a remullar (un bon pessic de flor, segons la llet que hi hagi) i l'endemà es fa bullir la llet i quan ja no escalda (és a dir, quan s'ha refredat una mica, que la llet no escaldi l'aigua) s'hi tira aquella aigua, i al cap de poc ja queda amatonada. També es pot picar la flor, però si es fa un dia per l'altre, no cal, ja té temps de treure la substància. El mató de llet de vaca costa més de fer que no pas el de cabra; quan es veu que la llet és una mica amatonada, cal tornar-la al foc. Mai no hi ha tant mató com amb la de cabra.
Cynara cardunculus L. (Compostes)
Montseny ~ Vallès Oriental
Quall
Part de la planta: Flor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: La flor, aquells filets de color lila, serveix per a fer mató. La flor, quan és seca, es posa a remullar (un bon pessic de flor, segons la llet que hi hagi) i l'endemà es fa bullir la llet i quan ja no escalda (és a dir, quan s'ha refredat una mica, que la llet no escaldi l'aigua) s'hi tira aquella aigua, i al cap de poc ja queda amatonada. També es pot picar la flor, però si es fa un dia per l'altre, no cal, ja té temps de treure la substància. El mató de llet de vaca costa més de fer que no pas el de cabra; quan es veu que la llet és una mica amatonada, cal tornar-la al foc. Mai no hi ha tant mató com amb la de cabra.
Cydonia oblonga Mill. (Rosàcies)
La Garriga ~ Vallès Oriental
Cuita en sucre
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Creu que pelaven els codonys i els ratllaven, i posat amb un drap de bri sobre d'una cassola, i espremien el codony. En aquell suc hi posaven nou moscada (Myristica fragrans) i una mica de sucre (o d'anís; no ho recorda amb exactitud, ja que ella era molt petita). De la carn del codony (de la qual havien espremut el suc) feien el codonyat [dit "membrillo"], posant en una cassola tant sucre com pes hi havia de codony. I s'anava fent bullir, amb un canó de canyella (Cinnamomum verum). Havia de bullir fins que era fet; amb molt poc foc i paciència. Es deixava refredar fins a l'endemà; llavors es posava en pots de vidre i es guardava. Una confitura d'aquestes, si mai es floreix, es torna a fer bullir i es refà.
Observacions: Quan s'estaven a Hortsavinyà -municipi de Tordera, al Montnegre-, feien codonyat. A casa, es poden fer confitures de moltes menes. A mi la que m'agrada més és la de cabell d'àngel (feta amb Cucurbita ficifolia).
Cydonia oblonga Mill. (Rosàcies)
Seva ~ Osona
Cuita en sucre
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Se'n fa confitura.
Cydonia oblonga Mill. (Rosàcies)
Seva ~ Osona
Cuita en sucre
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Se'n fa confitura.
Cydonia oblonga Mill. (Rosàcies)
Campins ~ Vallès Oriental
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Se'n fa el codonyat, que queda d'un color vermell. Per a preparar el codonyat es pelen els codonys, s'escorren, es pesa la carn i s'hi posa un quilo de sucre per un quilo de codony. L'aigua on s'han fet bullir els codonys no es llença perquè, especialment si hi ha granes, la grana és el que porta la pectina, que és el que ho espesseeix, i així no caldrà posar-hi cola de peix ni cap altre producte, es podrà fer natural.
Cydonia oblonga Mill. (Rosàcies)
Campins ~ Vallès Oriental
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Se'n fa el codonyat, que queda d'un color vermell. Per a preparar el codonyat es pelen els codonys, s'escorren, es pesa la carn i s'hi posa un quilo de sucre per un quilo de codony. L'aigua on s'han fet bullir els codonys no es llença perquè, especialment si hi ha granes, la grana és el que porta la pectina, que és el que ho espesseeix, i així no caldrà posar-hi cola de peix ni cap altre producte, es podrà fer natural.
Cydonia oblonga Mill. (Rosàcies)
Sant Celoni ~ Vallès Oriental
Cuita en sucre
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Els codonys són per a fer codonyat [dit "membrillo"], però són molt aspres, restrenyen. Pelats i fets bullir com patates, amb aigua -la justa i prou-; s'han de fer bullir força estona. Un cop bullits queden blancs, però després es posen a bullir en una cassola amb sucre, per a fer la confitura, que queda de color fosc.
Cydonia oblonga Mill. (Rosàcies)
Sant Celoni ~ Vallès Oriental
Cuita en sucre
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Els codonys són per a fer codonyat [dit "membrillo"], però són molt aspres, restrenyen. Pelats i fets bullir com patates, amb aigua -la justa i prou-; s'han de fer bullir força estona. Un cop bullits queden blancs, però després es posen a bullir en una cassola amb sucre, per a fer la confitura, que queda de color fosc.
Cydonia oblonga Mill. (Rosàcies)
Cardedeu ~ Vallès Oriental
Cuita en sucre
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Observacions: És una fruita que restreny.