Rutàcies
Ruta chalepensis L.
Hi ha 82 reports d'usos alimentaris per aquest tàxon. Veure municipis
82 coincidències amb els filtres actuals
Camprodon ~ Ripollès
Condiment
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer xocolata.
Condiment
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer xocolata.
Sant Gregori ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a la ratafia. Flor d'herba del fàstic (Achillea ageratum), flor de cirerer d'arboç (Arbutus unedo), fulla d'espargolera (Asparagus acutifolius), flor de calèndula (Calendula officinalis), flor de corretjola (Convolvulus arvensis), cua de cavall (Equisetum telmateia), flor de bruc (Erica arborea), flor d'espinacau (Eryngium campestre), boles de ginebre (Juniperus communis), fulla de llorer (Laurus nobilis), flor de lavanda (Lavandula dentata), flor de xuclamel (Lonicera implexa), fulla de tarongina (Melissa officinalis), fulla de menta de la sopa (Mentha spicata), menta romana (Salvia microphylla), menta blanca (Mentha suaveolens), brots d'herba gatera (Nepeta cataria), flor d'olivera (Olea europaea subsp. europaea), brots de marduix (Origanum majorana), fulletes (Asplenium adiantum-nigrum), flor i brots de pi (Pinus halepensis), flor de plantatge (Plantago major), verdelaga (Portulaca oleracea), flor d'herba del traïdor (Prunella laciniata), flor de cirerer (Prunus avium), flor d'ametller (Prunus dulcis), flor de magraner (Punica granatum), flor de perera (Pyrus communis subsp. communis), flor de pomera (Pyrus malus subsp. mitis), (Quercus ilex), fulles de 'cosconia' (Reichardia picroides), brots de romaní rastrer (Rosmarinus officinalis), brots de ruda (Ruta chalepensis), brots en flor de sàlvia (Salvia officinalis subsp. officinalis), flor d'espernallac (Santolina chamaecyparissus), flor de ginesta (Spartium junceum), fulles de la mare de Déu (Stachys byzantina), brots de farigola de pastor (Thymus serpyllum) i un parell de fruits d'aquests, que no recordo com es diuen (Citrus japonica), per un litre.
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a la ratafia. Flor d'herba del fàstic (Achillea ageratum), flor de cirerer d'arboç (Arbutus unedo), fulla d'espargolera (Asparagus acutifolius), flor de calèndula (Calendula officinalis), flor de corretjola (Convolvulus arvensis), cua de cavall (Equisetum telmateia), flor de bruc (Erica arborea), flor d'espinacau (Eryngium campestre), boles de ginebre (Juniperus communis), fulla de llorer (Laurus nobilis), flor de lavanda (Lavandula dentata), flor de xuclamel (Lonicera implexa), fulla de tarongina (Melissa officinalis), fulla de menta de la sopa (Mentha spicata), menta romana (Salvia microphylla), menta blanca (Mentha suaveolens), brots d'herba gatera (Nepeta cataria), flor d'olivera (Olea europaea subsp. europaea), brots de marduix (Origanum majorana), fulletes (Asplenium adiantum-nigrum), flor i brots de pi (Pinus halepensis), flor de plantatge (Plantago major), verdelaga (Portulaca oleracea), flor d'herba del traïdor (Prunella laciniata), flor de cirerer (Prunus avium), flor d'ametller (Prunus dulcis), flor de magraner (Punica granatum), flor de perera (Pyrus communis subsp. communis), flor de pomera (Pyrus malus subsp. mitis), (Quercus ilex), fulles de 'cosconia' (Reichardia picroides), brots de romaní rastrer (Rosmarinus officinalis), brots de ruda (Ruta chalepensis), brots en flor de sàlvia (Salvia officinalis subsp. officinalis), flor d'espernallac (Santolina chamaecyparissus), flor de ginesta (Spartium junceum), fulles de la mare de Déu (Stachys byzantina), brots de farigola de pastor (Thymus serpyllum) i un parell de fruits d'aquests, que no recordo com es diuen (Citrus japonica), per un litre.
Canet d'Adri ~ Gironès
Condiment
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: La meu mare quan feia xocolata desfeta hi posava un brot de ruda, perquè fos més amarganta.
Condiment
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: La meu mare quan feia xocolata desfeta hi posava un brot de ruda, perquè fos més amarganta.
Sant Martí de Llémena ~ Gironès
Condiment
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: N'hi ha que en posaven un brot a la xocolata.
Condiment
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: N'hi ha que en posaven un brot a la xocolata.
Sant Martí de Llémena ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Hi ha gent que en posa a la ratafia.
Observacions: Jo no n'hi poso, perquè és molt amargant.
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Hi ha gent que en posa a la ratafia.
Observacions: Jo no n'hi poso, perquè és molt amargant.
Canet d'Adri ~ Gironès
Condiment
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Es posava un tallet petit de ruda a la xocolata perquè quedés més amarganta.
Condiment
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Es posava un tallet petit de ruda a la xocolata perquè quedés més amarganta.
Sant Gregori ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a la ratafia. Per un litre d'anís, mitja nou verda (Juglans regia), tres brots de romaní (Rosmarinus officinalis), una fulla de llorer (Laurus nobilis), tres brots de farigola (Thymus vulgaris), tres brots d'herba de Sant Joan (Hypericum perforatum), tres brots d'herba prima (Asperula cynanchica), un grapat de fulles de rosa (Rosa sp.), una fulla de taronger (Citrus aurantium), un pessic d'arrel de malví (Althaea officinalis), mitja pela de llimona (Citrus limon), un brot de sempreviva (Helichrysum stoechas), mitja pinya verda (Pinus sp.), un raïm de flor de saüquer (Sambucus nigra), mitja nou moscada (Myristica fragans), tres brots de ginebre (Juniperus communis), un brot de blet de paret (Parietaria officinalis), tres brots de tomanyí o cap d'ase (Lavandula stoechas), tres brots de sàlvia (Salvia officinalis), dos brots de sajolida (Satureja montana), tres flor d'espígol (Lavandula angustifolia), tres brots de malva (Malva sylvestris), tres brots d'hisop (Hyssopus officinalis), tres brots d'alfàbrega (Ocimum basilicum), dos brots de roses de bardissa (Rubus ulmifolius), un brot d'olivera (Olea europaea subsp. europaea), tres brots de camamilla romana (Matricaria recutita), tres brots de marialluïsa (Lippia triphylla), tres brots de poliol (Mentha pulegium), tres brots de lligabosc (Lonicera implexa), tres brots de menta romana (Mentha sp.), tres brots de til·la (Tilia sp.), tres brots de tarongina (Melissa officinalis), tres caps de romeguera (Rubus ulmifolius), tres flors d'escabeiosa (Scabiosa atropurpurea), una fulla d'orella d'os (Ramonda myconi), tres brots de marduix (Origanum majorana), tres fulles d'herba fetgera (Anemone hepatica), tres brots de fonoll (Foeniculum vulgare), un brot de ruda (Ruta chalepensis), un pessic de comí (Cuminum cyminum), un pessic d'anís verd (Pimpinella anisum), tres claus d'espècia (Syzygium aromaticum), 50 grams de sucre roig (Saccharum officinarum) i mig canó de canyella (Cinnamomum verum).
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a la ratafia. Per un litre d'anís, mitja nou verda (Juglans regia), tres brots de romaní (Rosmarinus officinalis), una fulla de llorer (Laurus nobilis), tres brots de farigola (Thymus vulgaris), tres brots d'herba de Sant Joan (Hypericum perforatum), tres brots d'herba prima (Asperula cynanchica), un grapat de fulles de rosa (Rosa sp.), una fulla de taronger (Citrus aurantium), un pessic d'arrel de malví (Althaea officinalis), mitja pela de llimona (Citrus limon), un brot de sempreviva (Helichrysum stoechas), mitja pinya verda (Pinus sp.), un raïm de flor de saüquer (Sambucus nigra), mitja nou moscada (Myristica fragans), tres brots de ginebre (Juniperus communis), un brot de blet de paret (Parietaria officinalis), tres brots de tomanyí o cap d'ase (Lavandula stoechas), tres brots de sàlvia (Salvia officinalis), dos brots de sajolida (Satureja montana), tres flor d'espígol (Lavandula angustifolia), tres brots de malva (Malva sylvestris), tres brots d'hisop (Hyssopus officinalis), tres brots d'alfàbrega (Ocimum basilicum), dos brots de roses de bardissa (Rubus ulmifolius), un brot d'olivera (Olea europaea subsp. europaea), tres brots de camamilla romana (Matricaria recutita), tres brots de marialluïsa (Lippia triphylla), tres brots de poliol (Mentha pulegium), tres brots de lligabosc (Lonicera implexa), tres brots de menta romana (Mentha sp.), tres brots de til·la (Tilia sp.), tres brots de tarongina (Melissa officinalis), tres caps de romeguera (Rubus ulmifolius), tres flors d'escabeiosa (Scabiosa atropurpurea), una fulla d'orella d'os (Ramonda myconi), tres brots de marduix (Origanum majorana), tres fulles d'herba fetgera (Anemone hepatica), tres brots de fonoll (Foeniculum vulgare), un brot de ruda (Ruta chalepensis), un pessic de comí (Cuminum cyminum), un pessic d'anís verd (Pimpinella anisum), tres claus d'espècia (Syzygium aromaticum), 50 grams de sucre roig (Saccharum officinarum) i mig canó de canyella (Cinnamomum verum).
Bescanó ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Part aèria fructificada
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a la ratafia. La hi poso amb fruit i flor, el que hi hagi. Se n'hi ha de posar molt poca perquè té molta olor.
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Part aèria fructificada
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a la ratafia. La hi poso amb fruit i flor, el que hi hagi. Se n'hi ha de posar molt poca perquè té molta olor.
Sant Gregori ~ Gironès
Condiment
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Es posava un brotet a la xocolata perquè li donés gust.
Condiment
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Es posava un brotet a la xocolata perquè li donés gust.
Sant Gregori ~ Gironès
Condiment
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Es posava un brotet a la xocolata perquè li donés gust.
Condiment
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Es posava un brotet a la xocolata perquè li donés gust.
Avís. No ens responsabilitzem de cap conseqüència que pugui tenir la utilització de les preparacions que consten en aquesta base de dades.