Vitàcies

Vitis vinifera L.

Hi ha 373 reports d'usos alimentaris per aquest tàxon. Veure municipis




373 coincidències amb els filtres actuals

Castellfollit del Boix ~ Bages
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Vinya martorella. Extracció mecànica (premsat) i fermentació.
Castellfollit del Boix ~ Bages
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Vinya garnatxa. Extracció mecànica (premsat) i fermentació.
Castellfollit del Boix ~ Bages
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Vinya garnatxa. Extracció mecànica (premsat) i fermentació.
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Conservada dessecada a l'aire
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: De gra gros, per a menjar. També de gra gros i blanc. Els portaven directament a la plaça i en treien molts més cèntims. Quan ella tenia uns 35 anys (fa més de 40 anys) es feien foganyes amb llenya.
Observacions: Entre les dues passades de ceps ho rebaixaven dos pams o més i hi tiraven fems i sarments de cap a cap, sencers, sense cremar ni res ho colgaven de terra. Portava molta feina, s'havia de fer a cops i manualment. Però quan ho feies era una bona collita assegurada! Tant vi com volguessis! Hi havia un home que es dedicava només, de professió, a fer foganyes (hi havia molt cep al país). Durant uns anys els hi compraven els de Codorniu. Es passava l'"esparver" amb el matxo entre els ceps per treure les herbes. Arran dels ceps es cavava amb l'aixada.
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Beguda preparada amb vi
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Molt bon vi.
Observacions: Es feien foganyes amb llenya. Entre les dues passades de ceps ho rebaixaven dos pams o més i hi tiraven fems i sarments de cap a cap, sencers, sense cremar ni res ho colgaven de terra. Portava molta feina, s'havia de fer a cops i manualment. Però quan ho feies era una bona collita assegurada! Tant vi com volguessis! Hi havia un home que es dedicava només, de professió, a fer foganyes (hi havia molt cep al país). Durant uns anys els ho compraven els de Codorniu. Es passava l'esparver amb el matxo entre els ceps per atreure les herbes. Arran dels ceps es cavava amb l'aixada.
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Beguda preparada amb vi
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a vi.
Observacions: Es feien foganyes amb llenya. Entre les dues passades de ceps ho rebaixaven dos pams o més i hi tiraven fems i sarments de cap a cap, sencers, sense cremar ni res ho colgaven de terra. Portava molta feina, s'havia de fer a cops i manualment. Però quan ho feies era una bona collita assegurada! Tant vi com volguessis! Hi havia un home que es dedicava només, de professió, a fer foganyes (hi havia molt cep al país). Durant uns anys els ho compraven els de Codorniu. Es passava l'esparver amb el matxo entre els ceps per atreure les herbes. Arran dels ceps es cavava amb l'aixada.
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Per a fer vi i cava.
Observacions: Es feien foganyes amb llenya. Entre les dues passades de ceps ho rebaixaven dos pams o més i hi tiraven fems i sarments de cap a cap, sencers, sense cremar ni res ho colgaven de terra. Portava molta feina, s'havia de fer a cops i manualment. Però quan ho feies era una bona collita assegurada! Tant vi com volguessis! Hi havia un home que es dedicava només, de professió, a fer foganyes (hi havia molt cep al país). Durant uns anys els ho compraven els de Codorniu. Es passava l'esparver amb el matxo entre els ceps per atreure les herbes. Arran dels ceps es cavava amb l'aixada.
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Beguda preparada amb vi
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Negre, per a vi. El feia prou bo el vi.
Observacions: Es feien foganyes amb llenya. Entre les dues passades de ceps ho rebaixaven dos pams o més i hi tiraven fems i sarments de cap a cap, sencers, sense cremar ni res ho colgaven de terra. Portava molta feina, s'havia de fer a cops i manualment. Però quan ho feies era una bona collita assegurada! Tant vi com volguessis! Hi havia un home que es dedicava només, de professió, a fer foganyes (hi havia molt cep al país). Durant uns anys els ho compraven els de Codorniu. Es passava l'esparver amb el matxo entre els ceps per atreure les herbes. Arran dels ceps es cavava amb l'aixada.
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Beguda preparada per liquació
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Arrop. Ha de minvar la meitat a la caldera junt amb pomes i peres a trossos, peles de llimona, peles de taronja i trossos de meló. La caldera quasi quedava plena de fruita i llavors hi tiraven el most. Al reduir-se anava fent espuma el most i es tirava amb un girapeix. Hi sucaven el pa per a berenar.
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Beguda preparada per liquació
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Codonyat: trinxant els bagots verds dels raïms (no tot el raïm, els bagotets petits verds que queden al cap d'uns quants dies que has collit), i al suc que fan, al most, afegint-hi farina i deixant-ho assecar al sol. Després en feien talls, era boníssim.

Més informació en aquesta web sobre Vitis vinifera L.

Noms populars Usos medicinals Usos alimentaris Altres usos Efectes nocius o tòxics Altres observacions Inventari de begudes

Més informació a altres webs externes per Vitis vinifera

Flora Catalana Imatges Flora Catalana WikiSpecies Imatges Wikimedia