Vitàcies

Vitis vinifera L.

Hi ha 373 reports d'usos alimentaris per aquest tàxon. Veure municipis




373 coincidències amb els filtres actuals

Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Beguda preparada per liquació
Part de la planta: Fruit immadur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Mim blanc. Agafes al most i el fas reduir a la meitat, molt dolç.
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Mistela.
Cabanelles ~ Alt Empordà
Beguda preparada amb vi
Part de la planta: Suc del fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Es fa bullir el most, ja colat, de la garnatxa a foc ben suau fins que s'entorna a la meitat. Hi ha qui hi afegeix sucre o alcohol, però ells no ho feien pas.
Capmany ~ Alt Empordà
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit sec
Destinació: Alimentació humana
Descripció: El raïm es menja fresc o sec, en forma de panses.
Peralada ~ Alt Empordà
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: La brisa del raïm negre (tot el que queda després de premsar el raïm perquè si es fa només amb la grapa queda massa aspre) es destil·la i s'obté l'orujo.
Vila-Sacra ~ Alt Empordà
Beguda preparada amb aigua
Part de la planta: Suc del fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Aigua fresca, una cullerada de sucre i un raig de vinagre. Es pren per a fer passar la set a l'estiu quan fa tanta calor.
Vila-Sacra ~ Alt Empordà
Beguda preparada amb aigua
Part de la planta: Suc del fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Aigua fresca, una cullerada de sucre i un raig de vinagre. Es pren per a fer passar la set a l'estiu quan fa tanta calor.
Saus ~ Alt Empordà
Beguda preparada per fermentació
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Es prepara un licor anomenat garnatxa. S'agafa el most del raïm de garnatxa i es fa bullir fins que es resti per mitges (reducció a la meitat). El que queda serà garnatxa autèntica. Es tracta d'un vi cuit.
Pont de Molins ~ Alt Empordà
Beguda preparada amb sucre sense fermentació
Part de la planta: Suc del fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: En prepara una beguda refrescant (en diuen garnatxa) fent bullir el suc del raïm fins que s'entorna a la meitat. S'envasa. Aquest no fermenta perquè es fa bullir tanta estona.
Figueres ~ Alt Empordà
Beguda preparada amb licor
Part de la planta: Suc del fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Del raïm garnatxa se'n treu el most. Es mira el grau que té el most (quantitat de sucre) segons la densitat i s'encabeça amb alcohol fins als 15º alcohòlics (que és quan atura la fermentació perquè l'alcohol mata els llevats). A pagès, com que no s'hi tirava alcohol, per a aturar la fermentació feien bullir el most i el feien reduir fins a la densitat desitjada.

Més informació en aquesta web sobre Vitis vinifera L.

Noms populars Usos medicinals Usos alimentaris Altres usos Efectes nocius o tòxics Altres observacions Inventari de begudes

Més informació a altres webs externes per Vitis vinifera

Flora Catalana Imatges Flora Catalana WikiSpecies Imatges Wikimedia