Vitàcies

Vitis vinifera L.

Hi ha 373 reports d'usos alimentaris per aquest tàxon. Veure municipis




373 coincidències amb els filtres actuals

Mollet del Vallès ~ Vallès Oriental
Beguda preparada amb vi
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Nosaltres [dit "noialtre"] havíem begut el vi calent, als matins. El pare anava al bosc a treballar, i quan acabava de munyir, abans d'anar al bosc, la torrada i el vi calent (torrada amb all, o altres, amb vi i sucre). Ja tenia unes terrines de terra, i amb un perolet petit, expressament per al vi, ho escalfaven. I com més calent se'l podien beure, millor. La típica sucamulla. A nou o deu anys, a casa meva, a les set del matí agafaves una torrada de pa de quilo, treies les crostes, agafaves un pot d'alumini, agafaves la garrafa de vi i hi posaves vi. El tros de pa te'l menjaves amb un tros de fuet, en truita o amb un tros de cansalada a la brasa. I anaves bevent el vi del pot. I quan acabaves de menjar-te el pa amb fuet i t'havies begut el vi, llavors agafaves les crostes remullades en el vi i te les menjaves. Era com una sopa amb vi. I, a quarts de nou del matí, després d'haver menjat això, mongetes del ganxet (Phaseolus vulgaris) i un ou ferrat, les mongetes que sobraven de sopar, fregides amb un ou ferrat, abans d'anar a col·legi.
Mollet del Vallès ~ Vallès Oriental
Conservada dessecada a l'aire
Part de la planta: Fruit sec
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Bacallà amb panses, és el menjar típic de Quaresma.
Mollet del Vallès ~ Vallès Oriental
Beguda preparada amb vi
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Elaboració del vi de nous. S'utilitza vi i nous verdes.
Mollet del Vallès ~ Vallès Oriental
Beguda preparada amb vi
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Elaboració del vi de nous. S'utilitza vi i nous verdes.
Vilallonga de Ter ~ Ripollès
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: En solen menjar a l'hivern del raïm de l'hort.
Sant Pau de Segúries ~ Ripollès
Beguda preparada per fermentació
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Un any en va fer vi i li va quedar molt suau, però bo.
Observacions: La té per a fer bonic.
Canet d'Adri ~ Gironès
Cuita en sucre
Part de la planta: Suc del fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Nosaltres fèiem confitura del most dels raïms. És el primer raig del raïm. S'hi posaven prunes, també, i es feia bullir i quedava molt bo.
Sant Martí de Llémena ~ Gironès
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Als últims de setembre collim els raïms i el premsem amb una màquina. Llavors sense bullir el premsa ja fem el vi.
Observacions: En una d'aquestes botes hi vam posar sucre, l'any passat, però en principi no n'hi posem pas.
Canet d'Adri ~ Gironès
Condiment
Part de la planta: Suc del fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer recuit. De seguida queda pres es cola amb un drap i els llaminers hi posen sucre.
Sant Martí de Llémena ~ Gironès
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Al vi d'aquí o li afegeixes alcohol o sucre, perquè pugi el grau, perquè si no es conserva, es pica, perquè aquí és massa humit.

Més informació en aquesta web sobre Vitis vinifera L.

Noms populars Usos medicinals Usos alimentaris Altres usos Efectes nocius o tòxics Altres observacions Inventari de begudes

Més informació a altres webs externes per Vitis vinifera

Flora Catalana Imatges Flora Catalana WikiSpecies Imatges Wikimedia