Vitàcies

Vitis vinifera L.

Hi ha 373 reports d'usos alimentaris per aquest tàxon. Veure municipis




373 coincidències amb els filtres actuals

Sant Gregori ~ Gironès
Quall
Part de la planta: Suc del fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a tallar la llet i fer-ne formatges.
Sant Martí de Llémena ~ Gironès
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: A casa ens fèiem el vi per a l'ús [dit "gasto"].
Observacions: Cada cinc garbes havies de passar el porró als veïns que et venien a ajudar a fer la collita de blat, només feien que beure!
Bescanó ~ Gironès
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Abans fèiem vi. Emplenàvem la tina. Sortia un vi molt bo. Aquella bota encara és plena, però s'ha fet agre.
Bescanó ~ Gironès
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Abans fèiem vi. Emplenàvem la tina. Sortia un vi molt bo. Aquella bota encara és plena, però s'ha fet agre.
Bescanó ~ Gironès
Conservada en vi
Part de la planta: Suc del fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer-ne vi de nous: 20 nous verdes (Juglans regia), cinc litres de vi del Priorat (o similar, que sigui bo), un vi negre que sigui fort, amb bastant de grau (13º o més) (Vitis vinifera), mig litre de rom negre (Saccharum officinarum), dos kg de sucre (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. crassa). Les nous no poden ser massa madures o no es podrien partir per la meitat. S'hi fa una creu i quatre trossos. Es deixa macerar 40 dies a sol i serena. Colar amb drap de fil per a que no quedin restes. Prendre passats uns sis mesos. La ratafia es troba molt forta, té més gust d'esperit, en canvi el vi de nous passa millor, és més bo.
Bescanó ~ Gironès
Conservada en vi
Part de la planta: Suc del fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer-ne vi de nous: 20 nous verdes (Juglans regia), cinc litres de vi del Priorat (o similar, que sigui bo), un vi negre que sigui fort, amb bastant de grau (13º o més) (Vitis vinifera), mig litre de rom negre (Saccharum officinarum), dos kg de sucre (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. crassa). Les nous no poden ser massa madures o no es podrien partir per la meitat. S'hi fa una creu i quatre trossos. Es deixa macerar 40 dies a sol i serena. Colar amb drap de fil per a que no quedin restes. Prendre passats uns sis mesos. La ratafia es troba molt forta, té més gust d'esperit, en canvi el vi de nous passa millor, és més bo.
Sant Gregori ~ Gironès
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Jo havia vist com els homes es ficaven a dintre d'una semal per a aixafar el raïm. Gairebé no en teníem, només en fèiem una mica, era el vi dolç que pots comptar que només durava una setmana.
Observacions: Cap allà Sant Gregori no és pas terra d'oliveres ni de vinya.
Bescanó ~ Gironès
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Observacions: Teníem uns sarments que abrigaven una figuera i amb els que fèiem una mica de vi negre i tot.
Arbeca ~ Garrigues
Conservada dessecada a l'aire
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Es deixava assecar a les golfes [dit "esgolfes"] o a les cabanes.
Isona i Conca Dellà ~ Pallars Jussà
Conservada dessecada a l'aire
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Algunes varietats de raïm de parra es destinen a l'obtenció de panses.

Més informació en aquesta web sobre Vitis vinifera L.

Noms populars Usos medicinals Usos alimentaris Altres usos Efectes nocius o tòxics Altres observacions Inventari de begudes

Més informació a altres webs externes per Vitis vinifera

Flora Catalana Imatges Flora Catalana WikiSpecies Imatges Wikimedia