Oleàcies
Olea europaea L.
Hi ha 149 reports d'usos alimentaris per aquest tàxon. Veure municipis
149 coincidències amb els filtres actuals
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Conservada en salmorra
Part de la planta: Fruit immadur sencer
Destinació: Alimentació humana
Conservada en salmorra
Part de la planta: Fruit immadur sencer
Destinació: Alimentació humana
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Herbes que recollien per als conills: ruelles, llicsons, citrons tendres, ravanisses, agulla, cafarrades, capcides (si eren tendres). Collien també branques d'arbusts del bosc per a donar-los-hi a l'hivern: ruganyus, romaní, pi blanc (rosegaven les branques), fulla d'olivera...
Observacions: L'agulla és una herba que fa una fulleta petita i en espigar-se feia com agulles; les cafarrades fan unes pinyes i una flor blava en espigar-se; els ruganyos són motes més grosses que les farigoles, amb una fulla verda petita.
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Herbes que recollien per als conills: ruelles, llicsons, citrons tendres, ravanisses, agulla, cafarrades, capcides (si eren tendres). Collien també branques d'arbusts del bosc per a donar-los-hi a l'hivern: ruganyus, romaní, pi blanc (rosegaven les branques), fulla d'olivera...
Observacions: L'agulla és una herba que fa una fulleta petita i en espigar-se feia com agulles; les cafarrades fan unes pinyes i una flor blava en espigar-se; els ruganyos són motes més grosses que les farigoles, amb una fulla verda petita.
Ulldemolins ~ Priorat
Condiment
Part de la planta: Suc del fruit
Destinació: Alimentació humana
Condiment
Part de la planta: Suc del fruit
Destinació: Alimentació humana
Ulldemolins ~ Priorat
Condiment
Part de la planta: Suc del fruit
Destinació: Alimentació humana
Condiment
Part de la planta: Suc del fruit
Destinació: Alimentació humana
Ulldemolins ~ Priorat
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Els diferents informants fan les seves pròpies olives. Hi ha gent que les fa amb sal, sosa càustica, aigua, sajolida (Satureja montana>) i romer (Rosmarinus officinalis).
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Els diferents informants fan les seves pròpies olives. Hi ha gent que les fa amb sal, sosa càustica, aigua, sajolida (Satureja montana>) i romer (Rosmarinus officinalis).
Ulldemolins ~ Priorat
Condiment
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer oli.
Condiment
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer oli.
Madremanya ~ Gironès
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Tenien moltes oliveres.
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Tenien moltes oliveres.
Anglès ~ Selva
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer ratafia. Un brotet.
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer ratafia. Un brotet.
Santa Coloma de Farners ~ Selva
Conservada en salmorra
Part de la planta: Fruit
Destinació: No consta
Descripció: Per a fer olives assaonades. Es cullen les olives a l'octubre i les deixen cobertes d'aigua, s'hi forma un tel a sobre, fins a la lluna vella de març. Aquest és el moment de salar-les, afegint-hi fonoll (Foeniculum vulgare), tanys tendre (dos o tres) de canyes de riera (Arundo donax) i una o dues llimones (Citrus limon) partides pel mig, posat en aigua salada. L'aigua és prou salada quan, en posar-hi un ou, sura. Queden unes olives maques perquè sí. La canya els dona el color groc.
Conservada en salmorra
Part de la planta: Fruit
Destinació: No consta
Descripció: Per a fer olives assaonades. Es cullen les olives a l'octubre i les deixen cobertes d'aigua, s'hi forma un tel a sobre, fins a la lluna vella de març. Aquest és el moment de salar-les, afegint-hi fonoll (Foeniculum vulgare), tanys tendre (dos o tres) de canyes de riera (Arundo donax) i una o dues llimones (Citrus limon) partides pel mig, posat en aigua salada. L'aigua és prou salada quan, en posar-hi un ou, sura. Queden unes olives maques perquè sí. La canya els dona el color groc.
Avís. No ens responsabilitzem de cap conseqüència que pugui tenir la utilització de les preparacions que consten en aquesta base de dades.