Labiades

Satureja montana L. subsp. montana

Hi ha 80 reports d'usos alimentaris per aquest tàxon. Veure municipis




80 coincidències amb els filtres actuals

La Garriga ~ Vallès Oriental
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Summitat florífera
Destinació: Alimentació humana
Viladrau ~ Osona
Condiment
Part de la planta: Summitat florífera
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a cuinar, se'n posa als rostits, però poca perquè és forta. També s'utilitza per a condimentar les olives (Olea europaea subsp. europaea), per a donar-los bon gust en salar-les.
Viladrau ~ Osona
Condiment
Part de la planta: Summitat florífera
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a cuinar, se'n posa als rostits, però poca perquè és forta. També s'utilitza per a condimentar les olives (Olea europaea subsp. europaea), per a donar-los bon gust en salar-les.
Campins ~ Vallès Oriental
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Summitat florífera
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Una de les plantes que es posa a la ratafia, s'hi posen més de quaranta espècies vegetals.
Campins ~ Vallès Oriental
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Summitat florífera
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Una de les plantes que es posa a la ratafia, s'hi posen més de quaranta espècies vegetals.
Cànoves i Samalús ~ Vallès Oriental
Condiment
Part de la planta: Summitat florífera
Destinació: Alimentació humana
Descripció: L'havien utilitzada per a posar als guisats, però no massa -si tenien herba de pastor (Thymus serpyllum subsp. chamaedrys), llorer (Laurus nobilis) o una mica de farigola (T. vulgaris) hi posaven més aviat això-. La sajolida també s'utilitza per a salar olives: la seva sogra, a les olives, hi posava sajolida i fonoll (Foeniculum vulgare).
Riells del Montseny ~ Selva
Condiment
Part de la planta: Summitat florífera
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Manera de guisar els cargols: un cop dejunats els cargols (els té uns quants dies a dins d'un sac), els renta tres o quatre vegades i els posa a l'olla, que bullin -els canvia l'aigua també tres o quatre vegades; així que arrenquen el bull els canvia l'aigua-. Fent-ho així surt aquella bromera que fan i queden més nets. Llavors hi posa la sal, un parell o tres de fulles de llor (Laurus nobilis), farigola (Thymus vulgaris), senyorida (Satureja montana) o bé marduix (Marrubium vulgare), un bon ram. Quan li sembla que ha bullit prou els escorre. Els guisa a la cassola. De vegades fins hi posa una mica de peu de porc, llonganissa, cansalada virada, botifarra crua o bé conill. I també fa un feixet d'un parell d'herbetes d'aquestes mateixes (perquè si guardes el caldo de bullir els cargols, és massa fort; el llenço). I una bona picada d'all (Allium sativum) i julivert (Petroselinum crispum). Altres vegades se'ls mengen a la vinagreta: en una tassa hi aixafes un all o dos, hi poses vinagre, oli, pebre (Piper nigrum) i una mica de sal. O allioli, però ens agraden més d'aquesta manera.
Sant Esteve de Palautordera ~ Vallès Oriental
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Summitat florífera
Destinació: Alimentació humana
Descripció: L'usen per a elaborar la ratafia.
Montseny ~ Vallès Oriental
Condiment
Part de la planta: Summitat florífera
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Quan fa vedella, n'hi posa. Sap que també s'utilitza per a salar les olives.
Montseny ~ Vallès Oriental
Condiment
Part de la planta: Summitat florífera
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Quan fa vedella, n'hi posa. Sap que també s'utilitza per a salar les olives.

Més informació en aquesta web sobre Satureja montana L. subsp. montana

Noms populars Usos medicinals Usos alimentaris Altres usos Efectes nocius o tòxics Altres observacions Inventari de begudes

Més informació a altres webs externes per Satureja montana

Flora Catalana Imatges Flora Catalana WikiSpecies Imatges Wikimedia