Compostes

Cynara cardunculus L.

Hi ha 219 reports d'usos alimentaris per aquest tàxon. Veure municipis




219 coincidències amb els filtres actuals

Aguilar de Segarra ~ Bages
Cuita en aigua
Part de la planta: Pecíol
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Es menja com a verdura, se'n menja el tronc, però cal pelar-lo perquè és molt amarg.
Aguilar de Segarra ~ Bages
Cuita en aigua
Part de la planta: Pecíol
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Es menja com a verdura, se'n menja el tronc, però cal pelar-lo perquè és molt amarg.
Aguilar de Segarra ~ Bages
Quall
Part de la planta: Perigoni
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Es fan servir com l'herbacol, per a quallar la llet.
Aguilar de Segarra ~ Bages
Quall
Part de la planta: Perigoni
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Es fan servir com l'herbacol, per a quallar la llet.
Veciana ~ Anoia
Quall
Part de la planta: Perigoni
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Normalment en possen dos pessics en una tasseta de café amb aigua freda, per dos litres de llet. Posen l'herbacol a estovar la nit abans (tot el dia) per al vespre de l'endemà. Llavors es posa en un morter sense aigua i s'aixafa, si de cas un rajolí d'aigua per a acabar-ho d'exprimir, i el suc es tira al mató quan està la llet calenta després d'haver-la bollit. Es posa quan el dit ja aguanta dins la llet (ja no crema com perquè necessitis treure el dit, pots aguantar l'escalfor). Llavors la llet queda tallada (10 minuts o un quart potser). Llavors queden uns grumolls i s'ha d'escórrer. S'ha de posar a escórrer un mínim de dues o tres hores amb un drap sobre un colador i s'apreta per escorre'l (potser el deixen escorrent fins l'endemà al matí). Els queda ben dur i de dos litres de llet en fan una bona porció/ració per a cinc persones.
Observacions: Ell cull tota la pinya de l'herbacol. Es cull quan la flor comença a estar pansida.
Veciana ~ Anoia
Quall
Part de la planta: Perigoni
Destinació: Alimentació humana
Descripció: El mató l'han fet tota la vida amb herbacol, encara en fan de tant en tant, i cullen la seva herbacol, que la donen a una senyora que fa matons, de Veciana.
Observacions: L'herbacol, s'ha de collir amb temps sec, quan hi ha humitat no s'arrenca i no queda bé, ha de ser un dia de sol. Hi ha gent que diu que ha fet mató amb carxofer, però no s'ho acaba de creure, l'escarxofer no s'arrenca bé, i a més les bràctees no punxen.
Veciana ~ Anoia
Quall
Part de la planta: Perigoni
Destinació: Alimentació humana
Descripció: El mató l'han fet tota la vida amb herbacol, encara en fan de tant en tant, i cullen la seva herbacol, que la donen a una senyora que fa matons, de Veciana.
Observacions: L'herbacol, s'ha de collir amb temps sec, quan hi ha humitat no s'arrenca i no queda bé, ha de ser un dia de sol. Hi ha gent que diu que ha fet mató amb carxofer, però no s'ho acaba de creure, l'escarxofer no s'arrenca bé, i a més les bràctees no punxen.
Rubió ~ Anoia
Cuita en aigua
Part de la planta: Pecíol
Destinació: Alimentació humana
Descripció: La fulla pelada, per a menjar-la com a verdura.
Rubió ~ Anoia
Cuita en aigua
Part de la planta: Pecíol
Destinació: Alimentació humana
Descripció: La fulla pelada, per a menjar-la com a verdura.
Jorba ~ Anoia
Quall
Part de la planta: Perigoni
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Algun cop n'havien fet amb herbacol.
Observacions: No havien tingut cabres. I per tant no feien mató, només ocasionalment. A Can Joveró sí que en feien, no amb les ovelles, amb les cabres.

Més informació en aquesta web sobre Cynara cardunculus L.

Noms populars Usos medicinals Usos alimentaris Altres usos Efectes nocius o tòxics Altres observacions Inventari de begudes

Més informació a altres webs externes per Cynara cardunculus

Flora Catalana Imatges Flora Catalana WikiSpecies Imatges Wikimedia