Compostes
Cynara cardunculus L.
Hi ha 219 reports d'usos alimentaris per aquest tàxon. Veure municipis
219 coincidències amb els filtres actuals
Puigpunyent ~ Mallorca
Quall
Part de la planta: Flor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer prendre el formatge. Es colava i es posava a dins de la llet.
Quall
Part de la planta: Flor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer prendre el formatge. Es colava i es posava a dins de la llet.
Puigpunyent ~ Mallorca
Quall
Part de la planta: Flor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer brossat. El brossat es fa del que surt del formatge i després ho colen.
Quall
Part de la planta: Flor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer brossat. El brossat es fa del que surt del formatge i després ho colen.
Puigpunyent ~ Mallorca
Quall
Part de la planta: Flor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer formatge. L'untaven d'oli i el posaven en uns pots a dins el rebost. Al cap de sis mesos podien menjar formatge normal. Fa quallar el formatge, res més. La llet fermentava i es feia el brossat... i allò era formatge!
Observacions: N'ha vist fer a Son Pont, on feien quatre o cinc peces cada dia. El formatge que fan ara no val res.
Quall
Part de la planta: Flor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer formatge. L'untaven d'oli i el posaven en uns pots a dins el rebost. Al cap de sis mesos podien menjar formatge normal. Fa quallar el formatge, res més. La llet fermentava i es feia el brossat... i allò era formatge!
Observacions: N'ha vist fer a Son Pont, on feien quatre o cinc peces cada dia. El formatge que fan ara no val res.
Puigpunyent ~ Mallorca
Quall
Part de la planta: Flor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer brossat d'ovella. Del líquid que sortia del formatge en feien el brossat. El posaven al foc tot traient alguna resta que hagués pogut quedar amb la llossa, la giradora. Amb la giradora el colaven, dins el fogasser, i degotava, i fins l'endemà no es podia tocar. Si el treies a punt, feien un brossat que semblava nata. Boníssim, ho deia tothom.
Quall
Part de la planta: Flor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer brossat d'ovella. Del líquid que sortia del formatge en feien el brossat. El posaven al foc tot traient alguna resta que hagués pogut quedar amb la llossa, la giradora. Amb la giradora el colaven, dins el fogasser, i degotava, i fins l'endemà no es podia tocar. Si el treies a punt, feien un brossat que semblava nata. Boníssim, ho deia tothom.
Puigpunyent ~ Mallorca
Quall
Part de la planta: Flor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer formatge d'ovella. El guarda d'ovelles munyia les ovelles i duia la llet, la del vespre la guardaven. Al matí quan arribava hi havia una olla colera, que era una aufàbia. A l'olla hi posaven aigua calenta per escalfar-la, i aquella llet munyida d'hora la colaven i la posaven allà dins. La del vespre l'escalfaven en un calderó i quan era tèbia ho miraven amb el dit. Quan la posaven a l'olla colera també hi posaven l'herba. N'hi posaven una espipellada així. El vespre abans es posava l'herba en remull a dins un morter. Després posaven el suquet de dins de l'olla a la llet i ho colaven amb un fogasser, un pedaç. Després ho remenaven ben remenat i la llet quallava [dit "cuajava"]. Després agafaven els pedaços i n'anaven traient i després en feien peces fins que havia fet tot aquell suc. Llavors el posaven dins una taula foradada que tenien i anava perdent aquell suc, fins que havia perdut tot el líquid. El formatge va degotant i se li posa sal. Quan estava mig curat, el rentaven ben rentat. Si no el venien, el rentaven i quan estava un poc eixut, l'untaven amb parafina, l'embolicaven i es conservava molt bé a l'estiu. Tenien el formatge molt bo.
Observacions: Feia molt formatge quan estaven a Son Serralta. Feien un brossat boníssim. A vegades, hi posaven una mica de llet de vaca per a tenir formatge més fi.
Quall
Part de la planta: Flor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer formatge d'ovella. El guarda d'ovelles munyia les ovelles i duia la llet, la del vespre la guardaven. Al matí quan arribava hi havia una olla colera, que era una aufàbia. A l'olla hi posaven aigua calenta per escalfar-la, i aquella llet munyida d'hora la colaven i la posaven allà dins. La del vespre l'escalfaven en un calderó i quan era tèbia ho miraven amb el dit. Quan la posaven a l'olla colera també hi posaven l'herba. N'hi posaven una espipellada així. El vespre abans es posava l'herba en remull a dins un morter. Després posaven el suquet de dins de l'olla a la llet i ho colaven amb un fogasser, un pedaç. Després ho remenaven ben remenat i la llet quallava [dit "cuajava"]. Després agafaven els pedaços i n'anaven traient i després en feien peces fins que havia fet tot aquell suc. Llavors el posaven dins una taula foradada que tenien i anava perdent aquell suc, fins que havia perdut tot el líquid. El formatge va degotant i se li posa sal. Quan estava mig curat, el rentaven ben rentat. Si no el venien, el rentaven i quan estava un poc eixut, l'untaven amb parafina, l'embolicaven i es conservava molt bé a l'estiu. Tenien el formatge molt bo.
Observacions: Feia molt formatge quan estaven a Son Serralta. Feien un brossat boníssim. A vegades, hi posaven una mica de llet de vaca per a tenir formatge més fi.
Arbúcies ~ Selva
Quall
Part de la planta: Flor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: El capítol [dit "bigoti"] el picaven i el posaven a la llet per a fer mató.
Quall
Part de la planta: Flor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: El capítol [dit "bigoti"] el picaven i el posaven a la llet per a fer mató.
Sant Guim de la Plana ~ Segarra
Quall
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer quallar la llet i fer brossat i formatge.
Observacions: Fa com una carxofa borda.
Quall
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer quallar la llet i fer brossat i formatge.
Observacions: Fa com una carxofa borda.
Sant Guim de la Plana ~ Segarra
Quall
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer quallar la llet i fer brossat i formatge.
Observacions: Fa com una carxofa borda.
Quall
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer quallar la llet i fer brossat i formatge.
Observacions: Fa com una carxofa borda.
Sant Guim de la Plana ~ Segarra
Quall
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer quallar la llet i fer brossat i formatge.
Observacions: Fa com una carxofa borda.
Quall
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer quallar la llet i fer brossat i formatge.
Observacions: Fa com una carxofa borda.
Sant Guim de la Plana ~ Segarra
Quall
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer quallar la llet i fer brossat i formatge.
Observacions: Fa com una carxofa borda.
Quall
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer quallar la llet i fer brossat i formatge.
Observacions: Fa com una carxofa borda.
Avís. No ens responsabilitzem de cap conseqüència que pugui tenir la utilització de les preparacions que consten en aquesta base de dades.