Amarantàcies
Beta vulgaris L. subsp. vulgaris var. crassa (Alef.) Helm
Hi ha 110 reports d'usos alimentaris per aquest tàxon. Veure municipis
110 coincidències amb els filtres actuals
Sant Martí de Llémena ~ Gironès
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació animal
Descripció: La farinada era segones, polpa (de la remolatxa del sucre), feies xafar ordi, blat de moro passada pel molí, rabequets, remolatxes, si sobrava alguna patata...tot el que sobrava de les restes de la casa.
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació animal
Descripció: La farinada era segones, polpa (de la remolatxa del sucre), feies xafar ordi, blat de moro passada pel molí, rabequets, remolatxes, si sobrava alguna patata...tot el que sobrava de les restes de la casa.
Sant Martí de Llémena ~ Gironès
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Planta sencera
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Per a les vaques.
Observacions: En fèiem a batents, molt de tros. L'arrencàvem tota de cop i la posàvem en un piló com fi féssim sitja [dit "silo>/i>"].
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Planta sencera
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Per a les vaques.
Observacions: En fèiem a batents, molt de tros. L'arrencàvem tota de cop i la posàvem en un piló com fi féssim sitja [dit "silo>/i>"].
Sant Gregori ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a la ratafia. Quan la colo hi poso gairebé un kg de sucre blanc pels sis litres d'anís.
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a la ratafia. Quan la colo hi poso gairebé un kg de sucre blanc pels sis litres d'anís.
Sant Gregori ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a la ratafia. Per un litre d'anís, mitja nou verda (Juglans regia), tres brots de romaní (Rosmarinus officinalis), una fulla de llorer (Laurus nobilis), tres brots de farigola (Thymus vulgaris), tres brots d'herba de Sant Joan (Hypericum perforatum), tres brots d'herba prima (Asperula cynanchica), un grapat de fulles de rosa (Rosa sp.), una fulla de taronger (Citrus aurantium), un pessic d'arrel de malví (Althaea officinalis), mitja pela de llimona (Citrus limon), un brot de sempreviva (Helichrysum stoechas), mitja pinya verda (Pinus sp.), un raïm de flor de saüquer (Sambucus nigra), mitja nou moscada (Myristica fragans), tres brots de ginebre (Juniperus communis), un brot de blet de paret (Parietaria officinalis), tres brots de tomanyí o cap d'ase (Lavandula stoechas), tres brots de sàlvia (Salvia officinalis), dos brots de sajolida (Satureja montana), tres flor d'espígol (Lavandula angustifolia), tres brots de malva (Malva sylvestris), tres brots d'hisop (Hyssopus officinalis), tres brots d'alfàbrega (Ocimum basilicum), dos brots de roses de bardissa (Rubus ulmifolius), un brot d'olivera (Olea europaea subsp. europaea), tres brots de camamilla romana (Matricaria recutita), tres brots de marialluïsa (Lippia triphylla), tres brots de poliol (Mentha pulegium), tres brots de lligabosc (Lonicera implexa), tres brots de menta romana (Mentha sp.), tres brots de til·la (Tilia sp.), tres brots de tarongina (Melissa officinalis), tres caps de romeguera (Rubus ulmifolius), tres flors d'escabeiosa (Scabiosa atropurpurea), una fulla d'orella d'os (Ramonda myconi), tres brots de marduix (Origanum majorana), tres fulles d'herba fetgera (Anemone hepatica), tres brots de fonoll (Foeniculum vulgare), un brot de ruda (Ruta chalepensis), un pessic de comí (Cuminum cyminum), un pessic d'anís verd (Pimpinella anisum), tres claus d'espècia (Syzygium aromaticum), 50 grams de sucre roig (Saccharum officinarum) i mig canó de canyella (Cinnamomum verum).
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a la ratafia. Per un litre d'anís, mitja nou verda (Juglans regia), tres brots de romaní (Rosmarinus officinalis), una fulla de llorer (Laurus nobilis), tres brots de farigola (Thymus vulgaris), tres brots d'herba de Sant Joan (Hypericum perforatum), tres brots d'herba prima (Asperula cynanchica), un grapat de fulles de rosa (Rosa sp.), una fulla de taronger (Citrus aurantium), un pessic d'arrel de malví (Althaea officinalis), mitja pela de llimona (Citrus limon), un brot de sempreviva (Helichrysum stoechas), mitja pinya verda (Pinus sp.), un raïm de flor de saüquer (Sambucus nigra), mitja nou moscada (Myristica fragans), tres brots de ginebre (Juniperus communis), un brot de blet de paret (Parietaria officinalis), tres brots de tomanyí o cap d'ase (Lavandula stoechas), tres brots de sàlvia (Salvia officinalis), dos brots de sajolida (Satureja montana), tres flor d'espígol (Lavandula angustifolia), tres brots de malva (Malva sylvestris), tres brots d'hisop (Hyssopus officinalis), tres brots d'alfàbrega (Ocimum basilicum), dos brots de roses de bardissa (Rubus ulmifolius), un brot d'olivera (Olea europaea subsp. europaea), tres brots de camamilla romana (Matricaria recutita), tres brots de marialluïsa (Lippia triphylla), tres brots de poliol (Mentha pulegium), tres brots de lligabosc (Lonicera implexa), tres brots de menta romana (Mentha sp.), tres brots de til·la (Tilia sp.), tres brots de tarongina (Melissa officinalis), tres caps de romeguera (Rubus ulmifolius), tres flors d'escabeiosa (Scabiosa atropurpurea), una fulla d'orella d'os (Ramonda myconi), tres brots de marduix (Origanum majorana), tres fulles d'herba fetgera (Anemone hepatica), tres brots de fonoll (Foeniculum vulgare), un brot de ruda (Ruta chalepensis), un pessic de comí (Cuminum cyminum), un pessic d'anís verd (Pimpinella anisum), tres claus d'espècia (Syzygium aromaticum), 50 grams de sucre roig (Saccharum officinarum) i mig canó de canyella (Cinnamomum verum).
Aiguaviva ~ Gironès
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Se'n feia abans per al bestiar, per a les vaques.
Observacions: Eren ben gruixudes i se servaven tot l'hivern. Les arrencàvem a la tardor, les tapaves amb terra que no es mullessin gaire ni quedessin seques.
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Se'n feia abans per al bestiar, per a les vaques.
Observacions: Eren ben gruixudes i se servaven tot l'hivern. Les arrencàvem a la tardor, les tapaves amb terra que no es mullessin gaire ni quedessin seques.
Aiguaviva ~ Gironès
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Se'n feia abans per al bestiar, per a les vaques.
Observacions: Eren ben gruixudes i se servaven tot l'hivern. Les arrencàvem a la tardor, les tapaves amb terra que no es mullessin gaire ni quedessin seques.
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Se'n feia abans per al bestiar, per a les vaques.
Observacions: Eren ben gruixudes i se servaven tot l'hivern. Les arrencàvem a la tardor, les tapaves amb terra que no es mullessin gaire ni quedessin seques.
Aiguaviva ~ Gironès
Conservada dessecada a l'aire
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació animal
Descripció: A les vaques se'ls donava polpa, que era comprat. Allò es remullava i creixia.
Conservada dessecada a l'aire
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació animal
Descripció: A les vaques se'ls donava polpa, que era comprat. Allò es remullava i creixia.
Aiguaviva ~ Gironès
Conservada dessecada a l'aire
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació animal
Descripció: A les vaques se'ls donava polpa, que era comprat. Allò es remullava i creixia.
Conservada dessecada a l'aire
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació animal
Descripció: A les vaques se'ls donava polpa, que era comprat. Allò es remullava i creixia.
Sant Gregori ~ Gironès
Conservada dessecada a l'aire
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Per a les vaques els donàvem popa, que era remolatxa seca. S'hi posava aigua i llavors creixia. S'hi posava també farinada, que era de sèguel i feia un caldo.
Conservada dessecada a l'aire
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Per a les vaques els donàvem popa, que era remolatxa seca. S'hi posava aigua i llavors creixia. S'hi posava també farinada, que era de sèguel i feia un caldo.
Sant Gregori ~ Gironès
Conservada dessecada a l'aire
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Per a les vaques els donàvem popa, que era remolatxa seca. S'hi posava aigua i llavors creixia. S'hi posava també farinada, que era de sèguel i feia un caldo.
Conservada dessecada a l'aire
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Per a les vaques els donàvem popa, que era remolatxa seca. S'hi posava aigua i llavors creixia. S'hi posava també farinada, que era de sèguel i feia un caldo.
Avís. No ens responsabilitzem de cap conseqüència que pugui tenir la utilització de les preparacions que consten en aquesta base de dades.