Amarantàcies
Beta vulgaris L. subsp. vulgaris var. crassa (Alef.) Helm
Hi ha 110 reports d'usos alimentaris per aquest tàxon. Veure municipis
110 coincidències amb els filtres actuals
Bescanó ~ Gironès
Cuita en aigua
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Per a fer perolada per als porcs amb naps, cols i el que tinguessis.
Cuita en aigua
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Per a fer perolada per als porcs amb naps, cols i el que tinguessis.
Bescanó ~ Gironès
Cuita en aigua
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Per a fer perolada per als porcs amb naps, cols i el que tinguessis.
Cuita en aigua
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Per a fer perolada per als porcs amb naps, cols i el que tinguessis.
Bescanó ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer patxaran: un litre d'anís, tres grans de cafè (Coffea arabica), tres claus de pot (Syzygium aromaticum), mig canó de canyella (Cinnamomum verum), 1/3 del recipient de boles d'arç negre (Prunus spinosa), dues cullerades grosses de sucre (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. crassa). Reposar 40 dies a sol i serena.
Observacions: Aquestes boles són de color lila quan es cullen. Vam anar a collir-los en un marge abans d'arribar al restaurant l'Estany nou d'Estanyol. Només amb una arça ja en fas prou, perquè carreguen molt.
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer patxaran: un litre d'anís, tres grans de cafè (Coffea arabica), tres claus de pot (Syzygium aromaticum), mig canó de canyella (Cinnamomum verum), 1/3 del recipient de boles d'arç negre (Prunus spinosa), dues cullerades grosses de sucre (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. crassa). Reposar 40 dies a sol i serena.
Observacions: Aquestes boles són de color lila quan es cullen. Vam anar a collir-los en un marge abans d'arribar al restaurant l'Estany nou d'Estanyol. Només amb una arça ja en fas prou, perquè carreguen molt.
Bescanó ~ Gironès
Beguda preparada amb vi
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer-ne vi de nous: 20 nous verdes (Juglans regia), cinc litres de vi del Priorat (o similar, que sigui bo), un vi negre que sigui fort, amb bastant de grau (13º o més) (Vitis vinifera), mig litre de rom negre (Saccharum officinarum), dos kg de sucre (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. crassa). Les nous no poden ser massa madures o no es podrien partir per la meitat. S'hi fa una creu i quatre trossos. Es deixa macerar 40 dies a sol i serena. Colar amb drap de fil per a que no quedin restes. Prendre passats uns sis mesos. La ratafia es troba molt forta, té més gust d'esperit, en canvi el vi de nous passa millor, és més bo.
Beguda preparada amb vi
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer-ne vi de nous: 20 nous verdes (Juglans regia), cinc litres de vi del Priorat (o similar, que sigui bo), un vi negre que sigui fort, amb bastant de grau (13º o més) (Vitis vinifera), mig litre de rom negre (Saccharum officinarum), dos kg de sucre (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. crassa). Les nous no poden ser massa madures o no es podrien partir per la meitat. S'hi fa una creu i quatre trossos. Es deixa macerar 40 dies a sol i serena. Colar amb drap de fil per a que no quedin restes. Prendre passats uns sis mesos. La ratafia es troba molt forta, té més gust d'esperit, en canvi el vi de nous passa millor, és més bo.
Bescanó ~ Gironès
Beguda preparada amb vi
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer-ne vi de nous: 20 nous verdes (Juglans regia), cinc litres de vi del Priorat (o similar, que sigui bo), un vi negre que sigui fort, amb bastant de grau (13º o més) (Vitis vinifera), mig litre de rom negre (Saccharum officinarum), dos kg de sucre (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. crassa). Les nous no poden ser massa madures o no es podrien partir per la meitat. S'hi fa una creu i quatre trossos. Es deixa macerar 40 dies a sol i serena. Colar amb drap de fil per a que no quedin restes. Prendre passats uns sis mesos. La ratafia es troba molt forta, té més gust d'esperit, en canvi el vi de nous passa millor, és més bo.
Beguda preparada amb vi
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer-ne vi de nous: 20 nous verdes (Juglans regia), cinc litres de vi del Priorat (o similar, que sigui bo), un vi negre que sigui fort, amb bastant de grau (13º o més) (Vitis vinifera), mig litre de rom negre (Saccharum officinarum), dos kg de sucre (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. crassa). Les nous no poden ser massa madures o no es podrien partir per la meitat. S'hi fa una creu i quatre trossos. Es deixa macerar 40 dies a sol i serena. Colar amb drap de fil per a que no quedin restes. Prendre passats uns sis mesos. La ratafia es troba molt forta, té més gust d'esperit, en canvi el vi de nous passa millor, és més bo.
Bescanó ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer patxaran: un litre d'anís, tres grans de cafè (Coffea arabica), tres claus de pot (Syzygium aromaticum), mig canó de canyella (Cinnamomum verum), 1/3 del recipient de boles d'arç negre (Prunus spinosa), dues cullerades grosses de sucre (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. crassa). Reposar 40 dies a sol i serena.
Observacions: Aquestes boles són de color lila quan es cullen. Vam anar a collir-los en un marge abans d'arribar al restaurant l'Estany nou d'Estanyol. Només amb una arça ja en fas prou, perquè carreguen molt.
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer patxaran: un litre d'anís, tres grans de cafè (Coffea arabica), tres claus de pot (Syzygium aromaticum), mig canó de canyella (Cinnamomum verum), 1/3 del recipient de boles d'arç negre (Prunus spinosa), dues cullerades grosses de sucre (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. crassa). Reposar 40 dies a sol i serena.
Observacions: Aquestes boles són de color lila quan es cullen. Vam anar a collir-los en un marge abans d'arribar al restaurant l'Estany nou d'Estanyol. Només amb una arça ja en fas prou, perquè carreguen molt.
Aiguaviva ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Faig un licor que es diu "delícies de San Fermín" que duu sucre (dues lliures = 800 grams) (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. crassa), una llimona sencera a trossets (Citrus limon), tres quarts de litre de llet, mig litre d'alcohol de 96º, set clavells comestibles (Dianthus caryophyllus). Cal posar-ho en una ampolla o garrafa nou dies a sol i serena i després filtrar-ho.
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Faig un licor que es diu "delícies de San Fermín" que duu sucre (dues lliures = 800 grams) (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. crassa), una llimona sencera a trossets (Citrus limon), tres quarts de litre de llet, mig litre d'alcohol de 96º, set clavells comestibles (Dianthus caryophyllus). Cal posar-ho en una ampolla o garrafa nou dies a sol i serena i després filtrar-ho.
Aiguaviva ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a la ratafia. Herba de Sant Joan (Hypericum perforatum), orenga (Origanum vulgare), marialluïsa (Lippia triphylla), menta de la sopa (Mentha spicata), menta romana (Mentha xpiperita) , til·la(Tilia sp.), farigola (Thymus vulgaris), camamilla (Matricaria recutita) , poliol (Mentha pulegium), ginesta (Spartium junceum), xuclamel (Lonicera implexa), nepta (Nepeta cataria), boles de ginebró (n'agafem un tallet amb bola i tot) (Juniperus communis), sàlvia (Salvia officinalis), farigoleta (Thymus serpyllum), alfàbrega (Ocimum basilicum), marduix (Origanum majorana), tarongina (Melissa officinalis), llimona (pela) (Citrus limon), taronja (una taronja entera i la pela d'una altra pels sis litres i flor) (Citrus sinensis), hisop (Hyssopus officinalis), tomanyí (Lavandula stoechas), plantatge ample (Plantago major), matifoc (alguna fulleta) (Sempervivum tectorum), llor (flor) (Laurus nobilis), malves (flor) (Malva sylvestris), escabeiosa (Scabiosa atropurpurea), clavells d'espècie (dos com a màxim pels sis litres) (Syzygium aromaticum), nou moscada (molt poca) (Myristica fragrans), canyella (un canó) (Cinnamomum verum), una nou verda per litre si són grossetes, tallades o xafades (Juglans regia), cafè en gra (10 grans per litre) (Coffea arabica) i pi (flor) (Pinus sp.). Es posa una garrafa amb anís dolç, les herbes i el sucre. Es deixa 40 dies a sol i serena tapat amb un drap i un ansat de cap per avall perquè respiri i no hi entri pols. Després es cola i ja està. Es posa una cullerada no molt plena de sucre (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. crassa) per litre.
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Arrel
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a la ratafia. Herba de Sant Joan (Hypericum perforatum), orenga (Origanum vulgare), marialluïsa (Lippia triphylla), menta de la sopa (Mentha spicata), menta romana (Mentha xpiperita) , til·la(Tilia sp.), farigola (Thymus vulgaris), camamilla (Matricaria recutita) , poliol (Mentha pulegium), ginesta (Spartium junceum), xuclamel (Lonicera implexa), nepta (Nepeta cataria), boles de ginebró (n'agafem un tallet amb bola i tot) (Juniperus communis), sàlvia (Salvia officinalis), farigoleta (Thymus serpyllum), alfàbrega (Ocimum basilicum), marduix (Origanum majorana), tarongina (Melissa officinalis), llimona (pela) (Citrus limon), taronja (una taronja entera i la pela d'una altra pels sis litres i flor) (Citrus sinensis), hisop (Hyssopus officinalis), tomanyí (Lavandula stoechas), plantatge ample (Plantago major), matifoc (alguna fulleta) (Sempervivum tectorum), llor (flor) (Laurus nobilis), malves (flor) (Malva sylvestris), escabeiosa (Scabiosa atropurpurea), clavells d'espècie (dos com a màxim pels sis litres) (Syzygium aromaticum), nou moscada (molt poca) (Myristica fragrans), canyella (un canó) (Cinnamomum verum), una nou verda per litre si són grossetes, tallades o xafades (Juglans regia), cafè en gra (10 grans per litre) (Coffea arabica) i pi (flor) (Pinus sp.). Es posa una garrafa amb anís dolç, les herbes i el sucre. Es deixa 40 dies a sol i serena tapat amb un drap i un ansat de cap per avall perquè respiri i no hi entri pols. Després es cola i ja està. Es posa una cullerada no molt plena de sucre (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. crassa) per litre.
Sant Gregori ~ Gironès
Cuita en aigua
Part de la planta: Planta sencera
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Per als porcs. Es feien bullides, tant la cabeça com la fulla.
Cuita en aigua
Part de la planta: Planta sencera
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Per als porcs. Es feien bullides, tant la cabeça com la fulla.
No consta ~ No consta
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Bulb
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Per als animals.
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Bulb
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Per als animals.
Avís. No ens responsabilitzem de cap conseqüència que pugui tenir la utilització de les preparacions que consten en aquesta base de dades.