Lauràcies

Cinnamomum verum J.Presl

Hi ha 99 reports d'usos alimentaris per aquest tàxon. Veure municipis




99 coincidències amb els filtres actuals

Copons ~ Anoia
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Escorça interna
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per Sant Joan feien ratafia, ara ja no. Anís sec, sucre, un parell o tres de nous tendres, un parell de pinyes verdes de pi blanc, canyella, marialluïsa, camamilla, menta, tarongina, ruda, mata, i més herbes que ja no recorda. També hi posava nou moscada i cafè en gra. Ho deixaven a sol i serena ben tapat perquè no s'evapori, uns 30 o 40 dies.
Copons ~ Anoia
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Escorça interna
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per Sant Joan feien ratafia, ara ja no. Anís sec, sucre, un parell o tres de nous tendres, un parell de pinyes verdes de pi blanc, canyella, marialluïsa, camamilla, menta, tarongina, ruda, mata, i més herbes que ja no recorda. També hi posava nou moscada i cafè en gra. Ho deixaven a sol i serena ben tapat perquè no s'evapori, uns 30 o 40 dies.
Calaf ~ Anoia
Beguda preparada amb licor
Part de la planta: Escorça interna
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a la ratacia. La manera de fer la ratafia de pagès és agafar quatre litres d'anís ben dolç i posar-hi mig quilo de sucre i les següents herbes: comí, matafaluga, til·ler, timó, herba cuquera, sempreviva, menta, malves, marialluïsa, camamilla, herba de Sant Joan (pericó), cireres, un tros de canyella en rama, anís estrellat, uns grans de cafè, un tros de pela de llimona, mitja nou moscada, una mica de pinya de pi i nous verdes. Ho posem tot en una garrafa a sol i serena uns 15 dies. Després treiem les herbes i ho colem amb un drap blanc. Es fa per Sant Joan, amb lluna vella.
Observacions: Traducció de la recepta escrita per la Maria el 2 de juny del 2014. La tradició ve de la seva sogra.
Calaf ~ Anoia
Beguda preparada amb licor
Part de la planta: Escorça interna
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a la ratacia. La manera de fer la ratafia de pagès és agafar quatre litres d'anís ben dolç i posar-hi mig quilo de sucre i les següents herbes: comí, matafaluga, til·ler, timó, herba cuquera, sempreviva, menta, malves, marialluïsa, camamilla, herba de Sant Joan (pericó), cireres, un tros de canyella en rama, anís estrellat, uns grans de cafè, un tros de pela de llimona, mitja nou moscada, una mica de pinya de pi i nous verdes. Ho posem tot en una garrafa a sol i serena uns 15 dies. Després treiem les herbes i ho colem amb un drap blanc. Es fa per Sant Joan, amb lluna vella.
Observacions: Traducció de la recepta escrita per la Maria el 2 de juny del 2014. La tradició ve de la seva sogra.
Peralada ~ Alt Empordà
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Escorça
Destinació: Alimentació humana
Descripció: La posen a la ratafia.
Observacions: La compren.
Saus ~ Alt Empordà
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Escorça
Destinació: Alimentació humana
Descripció: En posa a la ratafia i al patxaran.
Ventalló ~ Alt Empordà
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Escorça
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Es posa a la segona etapa de la ratafia.
Figueres ~ Alt Empordà
Beguda preparada amb licor
Part de la planta: Escorça
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Planta usada en la fabricació del licor estomacal. La recepta d'aquest licor venia de l'antic propietari de la destil·leria (el senyor Narcís Pey) que els la va vendre amb el negoci (al pare del Josep). Constava d'unes vint plantes. Hi posaven marialluïsa, camamilla, frigola, romaní, matafaluga, menta (de la comarca). Les essències forànies les compraven a Barcelona: canyella, claus d'espècia, cardamom, cilantro o coriandre, etc.
Figueres ~ Alt Empordà
Beguda preparada amb licor
Part de la planta: Escorça
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Planta usada en la fabricació del Cointreau o curaçao. El preparaven bàsicament amb peles de taronja agra (que les compraven a les Escaules) que prèviament havien deixat assecar en uns coves durant uns dies per a fer-li perdre aigua i també s'hi posava un xic de canyella i nou moscada. Es destil·lava a l'alambic amb alcohol de 96º i després es barrejava amb aigua i xarop de sucre.
Capmany ~ Alt Empordà
Condiment
Part de la planta: Escorça
Destinació: Alimentació humana
Descripció: La grana de matafaluga i també licor (anís), pela de llimona ratllada i vainilla en pols es posava per a fer brunyols. Més tard va afegir a la recepta un canó de canyella.

Més informació en aquesta web sobre Cinnamomum verum J.Presl

Noms populars Usos medicinals Usos alimentaris Altres usos Efectes nocius o tòxics Altres observacions Inventari de begudes

Més informació a altres webs externes per Cinnamomum verum

Flora Catalana Imatges Flora Catalana WikiSpecies Imatges Wikimedia