Cucurbitàcies
Citrullus lanatus (Thunb.) Matsumara et Nakai
Hi ha 64 reports d'usos alimentaris per aquest tàxon. Veure municipis
64 coincidències amb els filtres actuals
Jorba ~ Anoia
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Observacions: Al secà. Fa un bon clot, hi posa una galleda d'aigua o més, quan es filtra hi posa 10 o 12 llavors, i ho cobreix amb terra seca del voltant. Després com més sol fa hi passes el caveguet que faci sol (entrecavar pel nitrogen). No surten melons grossos, però tenen gust de mel. I no els torna a regar, no veuen una gota d'aigua. Una vegada li van sortir síndries de vuit quilos sense haver-les regat (empeltades). No guarda mai la llavor, perquè es degenera.
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Observacions: Al secà. Fa un bon clot, hi posa una galleda d'aigua o més, quan es filtra hi posa 10 o 12 llavors, i ho cobreix amb terra seca del voltant. Després com més sol fa hi passes el caveguet que faci sol (entrecavar pel nitrogen). No surten melons grossos, però tenen gust de mel. I no els torna a regar, no veuen una gota d'aigua. Una vegada li van sortir síndries de vuit quilos sense haver-les regat (empeltades). No guarda mai la llavor, perquè es degenera.
Castellfollit del Boix ~ Bages
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Observacions: Abans en feien de petitones al secà. Una mena diferent. L'han perduda. Tenien molta més llavor a dins, el doble que ara. Les síndries quedaven més petites. Ara, es feien al secà i es feien molt dolces (encara que havies d'escopir el doble de pinyol). Les feien en muntanyetes de terra petites perquè no s'entollés l'aigua. Les hi sembraven de llavor directament i no les regaven pas. No els agrada que s'entolli l'aigua.
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Observacions: Abans en feien de petitones al secà. Una mena diferent. L'han perduda. Tenien molta més llavor a dins, el doble que ara. Les síndries quedaven més petites. Ara, es feien al secà i es feien molt dolces (encara que havies d'escopir el doble de pinyol). Les feien en muntanyetes de terra petites perquè no s'entollés l'aigua. Les hi sembraven de llavor directament i no les regaven pas. No els agrada que s'entolli l'aigua.
Castellfollit del Boix ~ Bages
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Observacions: Abans en feien de petitones al secà. Una mena diferent. L'han perduda. Tenien molta més llavor a dins, el doble que ara. Les síndries quedaven més petites. Ara, es feien al secà i es feien molt dolces (encara que havies d'escopir el doble de pinyol). Les feien en muntanyetes de terra petites perquè no s'entollés l'aigua. Les hi sembraven de llavor directament i no les regaven pas. No els agrada que s'entolli l'aigua.
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Observacions: Abans en feien de petitones al secà. Una mena diferent. L'han perduda. Tenien molta més llavor a dins, el doble que ara. Les síndries quedaven més petites. Ara, es feien al secà i es feien molt dolces (encara que havies d'escopir el doble de pinyol). Les feien en muntanyetes de terra petites perquè no s'entollés l'aigua. Les hi sembraven de llavor directament i no les regaven pas. No els agrada que s'entolli l'aigua.
Santa Margarida de Montbui ~ Anoia
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Observacions: Els melons i les síndries, també al secà, sortien uns melons petitets i dolços, i unes síndries boníssimes, de 8 kg.
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Observacions: Els melons i les síndries, també al secà, sortien uns melons petitets i dolços, i unes síndries boníssimes, de 8 kg.
Boadella d'Empordà ~ Alt Empordà
Cuita en sucre
Part de la planta: Polpa del fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer confitura.
Cuita en sucre
Part de la planta: Polpa del fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer confitura.
El Far d'Empordà ~ Alt Empordà
Cuita en sucre
Part de la planta: Polpa del fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: En feien confitura.
Cuita en sucre
Part de la planta: Polpa del fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: En feien confitura.
Maçanet de Cabrenys ~ Alt Empordà
Cuita en sucre
Part de la planta: Polpa del fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: És una carbassa allargada com un meló, de pela verda i llisa i de carn blanca que en fa confitura.
Cuita en sucre
Part de la planta: Polpa del fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: És una carbassa allargada com un meló, de pela verda i llisa i de carn blanca que en fa confitura.
Maçanet de Cabrenys ~ Alt Empordà
Cuita en sucre
Part de la planta: Polpa del fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: És una carbassa allargada com un meló, de pela verda i llisa i de carn blanca que en fa confitura.
Cuita en sucre
Part de la planta: Polpa del fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: És una carbassa allargada com un meló, de pela verda i llisa i de carn blanca que en fa confitura.
Castalla ~ Alcoià
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació animal
Descripció: La corfa (pela) servia d'aliment als porcs.
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació animal
Descripció: La corfa (pela) servia d'aliment als porcs.
Castalla ~ Alcoià
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: El fruit és comestible, com a fruita fresca o com a sopa.
Observacions: Curiosament creix en secà (per les condicions microclimàtiques i edafològiques favorables), no pas en detriment de les seves qualitats organolèptiques, sinó tot el contrari.
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit madur sencer
Destinació: Alimentació humana
Descripció: El fruit és comestible, com a fruita fresca o com a sopa.
Observacions: Curiosament creix en secà (per les condicions microclimàtiques i edafològiques favorables), no pas en detriment de les seves qualitats organolèptiques, sinó tot el contrari.
Avís. No ens responsabilitzem de cap conseqüència que pugui tenir la utilització de les preparacions que consten en aquesta base de dades.