Rosàcies

Cydonia oblonga Mill.

Hi ha 240 reports d'usos alimentaris per aquest tàxon. Veure municipis




240 coincidències amb els filtres actuals

El Far d'Empordà ~ Alt Empordà
Cuita en sucre
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Dels codonys en feien membrillo per a menjar com a postres.
Roses ~ Alt Empordà
Cuita en sucre
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Es menja de postres, com una melmelada.
Observacions: La tia de la Remei en feia.
Garrigàs ~ Alt Empordà
Cuita en sucre
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Els frega amb un drap per a treure'n el borrissol que fan. Els talla en tres o quatre trossos i els posa a bullir coberts d'aigua. Quan fa poc que bullen els escorre, els tritura i hi afegeix sucre (3/4 de quilo de sucre per a cada quilo de pasta de codonyat [dit "membrillo"]) i es cou fins que queda espès. En mengen de postres
Vila-Sacra ~ Alt Empordà
Cuita en sucre
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a preparar codonyat [dit "membrillo"].
Viladamat ~ Alt Empordà
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació animal
Descripció: El codony que quedava després de treure'n el suc es donava als porcs.
Pont de Molins ~ Alt Empordà
Cuita en sucre
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Se'n fa membrillo: es bull el codony, es treu el cor i es passa pel passapurès i es barreja amb la mateixa quantitat de sucre i es posa a coure. Per a saber si ja és cuit, es posa una goteta amb un got amb aigua freda, si es desfà encara no està; si no es desfà ja és prou cuit.
Observacions: L'Anita abans els pela, la Remei no i així queda de color més vermell.
El Pertús ~ Vallespir
Beguda preparada amb licor
Part de la planta: Epicarpi
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Es prepara un licor ratllant la pela del codony, deixant-lo escórrer fins l'endemà i el suc resultant es barreja amb tres quartes parts de sucre i amb alcohol de fer licor.
Masarac ~ Alt Empordà
Cuita en aigua
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Xarop de codony, preparat amb els cor i la pela del codony que fa bullir amb aigua a foc lent fins que es redueix a la meitat, ho cola i hi afegeix sucre. Es beu com a refresc, barrejat amb aigua.
La Garriga ~ Vallès Oriental
Cuita en sucre
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Creu que pelaven els codonys i els ratllaven, i posat amb un drap de bri sobre d'una cassola, i espremien el codony. En aquell suc hi posaven nou moscada (Myristica fragrans) i una mica de sucre (o d'anís; no ho recorda amb exactitud, ja que ella era molt petita). De la carn del codony (de la qual havien espremut el suc) feien el codonyat [dit "membrillo"], posant en una cassola tant sucre com pes hi havia de codony. I s'anava fent bullir, amb un canó de canyella (Cinnamomum verum). Havia de bullir fins que era fet; amb molt poc foc i paciència. Es deixava refredar fins a l'endemà; llavors es posava en pots de vidre i es guardava. Una confitura d'aquestes, si mai es floreix, es torna a fer bullir i es refà.
Observacions: Quan s'estaven a Hortsavinyà -municipi de Tordera, al Montnegre-, feien codonyat. A casa, es poden fer confitures de moltes menes. A mi la que m'agrada més és la de cabell d'àngel (feta amb Cucurbita ficifolia).
Seva ~ Osona
Cuita en sucre
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Se'n fa confitura.

Més informació en aquesta web sobre Cydonia oblonga Mill.

Noms populars Usos medicinals Usos alimentaris Altres usos Efectes nocius o tòxics Altres observacions Inventari de begudes

Més informació a altres webs externes per Cydonia oblonga

Flora Catalana Imatges Flora Catalana WikiSpecies Imatges Wikimedia