Poligonàcies

Fagopyrum esculentum Moench

Hi ha 29 reports d'usos alimentaris per aquest tàxon. Veure municipis




29 coincidències amb els filtres actuals

Ripoll ~ Ripollès
Cuita en aigua
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Les farinetes de fajol són molt bones.
Camprodon ~ Ripollès
Cuita en aigua
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Les farinetes són molt bones.
Canet d'Adri ~ Gironès
Cuita en aigua
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Nosaltres en fèiem farinetes.
Observacions: Es portava a moldre.
Sant Gregori ~ Gironès
Cuita en aigua
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Aquella grana es portava a molrar i se'n feien farinetes. Eren els torrons d'abans. Es feia una perola molt grossa i anaves remenant. Hi havia gent que hi posava una mica de farina de blat (Triticum aestivum). Ho posaves en una plata, que es refredés i després ho tallaves ben prim. Es fregia i qui volia s'hi posava una mica de sucre.
Observacions: Al mig dels naps hi havia gent que hi sembrava fajol. És una planta que és molt ràpida de créixer.
Canet d'Adri ~ Gironès
Cuita en aigua
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Amb el fajol se'n feien farinetes, que en deien. En una perola grossa s'anava remenant, remenant, i quedava com un pa. Es fregia a la paella i n'hi havia que s'hi posaven sucre.
Observacions: Jo només ho he vist a fer, no ho he fet. El capellà de Santa Afra ja ens ho duia fet, jo només ho havia de tallar ben primet i fregir-ho a la paella.
Canet d'Adri ~ Gironès
Cuita sense vehicle
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Sé que n'havien fet pa i tot, però, del meu record, jo ja no n'havia menjat.
Observacions: El fèiem al mig dels naps i l'havíem de segar a mà.
Sant Martí de Llémena ~ Gironès
Cuita en aigua
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: El molien [dit "molraven"] als molins per a fer-ne farinetes. S'agafava un perol i era com fer farro. Sé que era de mal fer, costava força perquè s'havia d'anar remenant tota l'estona. Ens anàvem tornant per a no cansar-nos tant. Després es posava en una plata i es deixava que vingués dur. Després es tallava i es fregia. S'hi podia posar sucre.
Sant Martí de Llémena ~ Gironès
Cuita en aigua
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: S'agafava un perol i s'anava remenant. Llavors es fregia amb oli i s'hi podia posar sucre. Es menjava pels volts de Nadal. Es feia per a dinar o sopar.
Observacions: Fajol també se'n molia, venien a portar-lo aquí perquè el feien molt bé, molt fi.
Sant Martí de Llémena ~ Gironès
Cuita en aigua
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: El fajol es tallava a mà, se'n feien gabions, es batia a l'era i després es portava a moldre i se'n feien farinetes. Qui vol s'hi posa sucre.
Observacions: Per Nadal encara avui es fan.
Sant Martí de Llémena ~ Gironès
Cuita sense vehicle
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Quan hi havia misèria de pa, s'utlitzava per a fer pa.
Observacions: El portàvem a moldre.

Més informació en aquesta web sobre Fagopyrum esculentum Moench

Noms populars Usos medicinals Usos alimentaris Altres usos Efectes nocius o tòxics Altres observacions Inventari de begudes

Més informació a altres webs externes per Fagopyrum esculentum

Flora Catalana Imatges Flora Catalana WikiSpecies Imatges Wikimedia