Gramínies

Hordeum vulgare L.

Hi ha 254 reports d'usos alimentaris per aquest tàxon. Veure municipis




254 coincidències amb els filtres actuals

Rubió ~ Anoia
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Ordi tremesó. Material vegetal sec, picat.
Observacions: Ordi d'espiga curta i sis carreres. S'ajeia més que el d'ara i s'espolsava més. Si feia una ventada queien els grans i les espigues.
Igualada ~ Anoia
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Ordi tremesó. Material vegetal sec, picat.
Observacions: Ordi de sis carrils. Rendia bastant, però si feia una ventada no s'espolsava no, encara pitjor es trencava l'espiga per la base i queien totes les espigues. Era important segar-lo al moment, quan encara era verd, a mig assecar-se.
Igualada ~ Anoia
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Ordi tremesó. Material vegetal sec, picat.
Observacions: Ordi de sis carrils. Rendia bastant, però si feia una ventada no s'espolsava no, encara pitjor es trencava l'espiga per la base i queien totes les espigues. Era important segar-lo al moment, quan encara era verd, a mig assecar-se.
Igualada ~ Anoia
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Tija
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Ordi tremesó. Material vegetal picat, trinxat.
Observacions: Ordi de sis carrils. Rendia bastant, però si feia una ventada no s'espolsava no, encara pitjor es trencava l'espiga per la base i queien totes les espigues. Era important segar-lo al moment, quan encara era verd, a mig assecar-se.
Igualada ~ Anoia
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Tija
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Ordi tremesó. Material vegetal picat, trinxat.
Observacions: Ordi de sis carrils. Rendia bastant, però si feia una ventada no s'espolsava no, encara pitjor es trencava l'espiga per la base i queien totes les espigues. Era important segar-lo al moment, quan encara era verd, a mig assecar-se.
Igualada ~ Anoia
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Tija
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Ordi de Sant Isidre. Material vegetal picat, trinxat. En feien farina per als porcs [dit "tocinos"].
Observacions: Venia més primerenc i sempre en feien perquè tot i sembrar-se al mateix temps, venia més aviat (un mes abans) i podien fer farina aviat per al bestiar. Es sembrava abans de Tots Sants, de mig octubre en amunt.
Igualada ~ Anoia
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació animal
Descripció: Ordi de Sant Isidre. Material vegetal picat, trinxat. En feien farina per als porcs [dit "tocinos"].
Observacions: Venia més primerenc i sempre en feien perquè tot i sembrar-se al mateix temps, venia més aviat (un mes abans) i podien fer farina aviat per al bestiar. Es sembrava abans de Tots Sants, de mig octubre en amunt.
Igualada ~ Anoia
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Ordi tremesó. Al temps de la guerra també havien fet pa d'ordi o pa de blat de moro. El pa d'ordi era dur com una fusta. Ells a pagès no en van haver de menjar mai. Trituració en cru, fermentació i cocció al forn (sense vehicle).
Observacions: Ordi de sis carrils. Rendia bastant, però si feia una ventada no s'espolsava no, encara pitjor es trencava l'espiga per la base i queien totes les espigues. Era important segar-lo al moment, quan encara era verd, a mig assecar-se.
Igualada ~ Anoia
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Ordi tremesó. Al temps de la guerra també havien fet pa d'ordi o pa de blat de moro. El pa d'ordi era dur com una fusta. Ells a pagès no en van haver de menjar mai. Trituració en cru, fermentació i cocció al forn (sense vehicle).
Observacions: Ordi de sis carrils. Rendia bastant, però si feia una ventada no s'espolsava no, encara pitjor es trencava l'espiga per la base i queien totes les espigues. Era important segar-lo al moment, quan encara era verd, a mig assecar-se.
Igualada ~ Anoia
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Ordi de Sant Isidre. Al temps de la guerra també havien fet pa d'ordi o pa de blat de moro. El pa d'ordi era dur com una fusta. Ells a pagès no en van haver de menjar mai. Trituració en cru, fermentació i cocció al forn (sense vehicle).
Observacions: Venia molt primerenc i feia l'espiga allargarada. Li sembla que també eren sis carrils. Venia molt aviat, sempre tres setmanes o un mes. Anava bé perquè venia abans i tenies la batuda abans per als animals. I s'escalonava més la feina. A més al fer-se a mà abans es segava molt més verdós per a que no s'espolsés. A més tenia l'avantatge que com que es lligava estret en garbes i es feien garberes a dintre li costava molt de secar-se. I llavors ell sol anava "postant". "Postant" volia dir anar posant farina, anar augmentant. Ell mateix recuperava. Potser al voltant de la garba s'assecava de seguida, però al centre encara hi tenia energia.

Més informació en aquesta web sobre Hordeum vulgare L.

Noms populars Usos medicinals Usos alimentaris Altres usos Efectes nocius o tòxics Altres observacions Inventari de begudes

Més informació a altres webs externes per Hordeum vulgare

Flora Catalana Imatges Flora Catalana WikiSpecies Imatges Wikimedia