Labiades
Origanum majorana L.
Hi ha 185 reports d'usos alimentaris per aquest tàxon. Veure municipis
185 coincidències amb els filtres actuals
Quart ~ Gironès
Beguda preparada amb licor
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer la ratafia. Hi barreja fins a 55 plantes diferents.
Observacions: És medicina. Generalment tothom ho fa per Sant Joan, però no s'han de mirar les dates sense tenir en compte el temps que ha fet, si ha plogut o no.
Beguda preparada amb licor
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer la ratafia. Hi barreja fins a 55 plantes diferents.
Observacions: És medicina. Generalment tothom ho fa per Sant Joan, però no s'han de mirar les dates sense tenir en compte el temps que ha fet, si ha plogut o no.
Ullà ~ Baix Empordà
Condiment
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a cuinar, especialment per guisar les faves.
Condiment
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a cuinar, especialment per guisar les faves.
Girona ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer ratafia.
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer ratafia.
Calonge ~ Baix Empordà
Condiment
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Es fa servir per a aromatitzar molts plats.
Condiment
Part de la planta: Fulla
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Es fa servir per a aromatitzar molts plats.
Bescanó ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a la ratafia. Ingredients per a quatre litres d'anís: quatre nous verdes tendres (Juglans regia), una nou moscada (Myristica fragrans), un canó de canyella (Cinnamomum verum), 15 grans de cafè (Coffea arabica), sis claus de pot (Syzygium aromaticum), una poma partida a trossos (Pyrus malus subsp. mitis), la pela d'una llimona i quatre fulles de llimoner (Citrus limon), la pela d'una taronja, una taronja verda partida i quatre fulles de taronger (Citrus sinensis), quatre brots de fonoll (Foeniculum vulgare), 20 fulles de marialluïsa (Lippia triphylla), tres brots de menta de la sopa (Mentha spicata), dos brots de menta romana (Mentha xpiperita), tres brots de jasolida (Satureja montana), tres brots de marduix (Origanum majorana), tres brots de camamilla (Matricaria chamomilla), tres brots de poliol (Mentha pulegium), tres fulles de tarongina (Melissa officinalis L.), tres fulles de llorer (Laurus nobilis), tres brots de farigola (Thymus vulgaris), tres brots de romaní (Rosmarinus officinalis), tres brots de sàlvia (Salvia officinalis), tres brots d'alfàbrega (Ocimum basilicum), tres brots d'espígol (Lavandula latifolia), un grapadet de flor de til·la (Tilia cordata), una pinya de pi verda (Pinus halepensis), flor de saüquer (Sambucus nigra) i tres brots d'orenga (Origanum vulgare). Hi ha gent que hi tira de tot, fins i tot malves (Malva sylvestris) i rosa de pastor (Rosa canina).
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a la ratafia. Ingredients per a quatre litres d'anís: quatre nous verdes tendres (Juglans regia), una nou moscada (Myristica fragrans), un canó de canyella (Cinnamomum verum), 15 grans de cafè (Coffea arabica), sis claus de pot (Syzygium aromaticum), una poma partida a trossos (Pyrus malus subsp. mitis), la pela d'una llimona i quatre fulles de llimoner (Citrus limon), la pela d'una taronja, una taronja verda partida i quatre fulles de taronger (Citrus sinensis), quatre brots de fonoll (Foeniculum vulgare), 20 fulles de marialluïsa (Lippia triphylla), tres brots de menta de la sopa (Mentha spicata), dos brots de menta romana (Mentha xpiperita), tres brots de jasolida (Satureja montana), tres brots de marduix (Origanum majorana), tres brots de camamilla (Matricaria chamomilla), tres brots de poliol (Mentha pulegium), tres fulles de tarongina (Melissa officinalis L.), tres fulles de llorer (Laurus nobilis), tres brots de farigola (Thymus vulgaris), tres brots de romaní (Rosmarinus officinalis), tres brots de sàlvia (Salvia officinalis), tres brots d'alfàbrega (Ocimum basilicum), tres brots d'espígol (Lavandula latifolia), un grapadet de flor de til·la (Tilia cordata), una pinya de pi verda (Pinus halepensis), flor de saüquer (Sambucus nigra) i tres brots d'orenga (Origanum vulgare). Hi ha gent que hi tira de tot, fins i tot malves (Malva sylvestris) i rosa de pastor (Rosa canina).
Sant Gregori ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a la ratafia. Flor d'herba del fàstic (Achillea ageratum), flor de cirerer d'arboç (Arbutus unedo), fulla d'espargolera (Asparagus acutifolius), flor de calèndula (Calendula officinalis), flor de corretjola (Convolvulus arvensis), cua de cavall (Equisetum telmateia), flor de bruc (Erica arborea), flor d'espinacau (Eryngium campestre), boles de ginebre (Juniperus communis), fulla de llorer (Laurus nobilis), flor de lavanda (Lavandula dentata), flor de xuclamel (Lonicera implexa), fulla de tarongina (Melissa officinalis), fulla de menta de la sopa (Mentha spicata), menta romana (Salvia microphylla), menta blanca (Mentha suaveolens), brots d'herba gatera (Nepeta cataria), flor d'olivera (Olea europaea subsp. europaea), brots de marduix (Origanum majorana), fulletes (Asplenium adiantum-nigrum), flor i brots de pi (Pinus halepensis), flor de plantatge (Plantago major), verdelaga (Portulaca oleracea), flor d'herba del traïdor (Prunella laciniata), flor de cirerer (Prunus avium), flor d'ametller (Prunus dulcis), flor de magraner (Punica granatum), flor de perera (Pyrus communis subsp. communis), flor de pomera (Pyrus malus subsp. mitis), (Quercus ilex), fulles de 'cosconia' (Reichardia picroides), brots de romaní rastrer (Rosmarinus officinalis), brots de ruda (Ruta chalepensis), brots en flor de sàlvia (Salvia officinalis subsp. officinalis), flor d'espernallac (Santolina chamaecyparissus), flor de ginesta (Spartium junceum), fulles de la mare de Déu (Stachys byzantina), brots de farigola de pastor (Thymus serpyllum) i un parell de fruits d'aquests, que no recordo com es diuen (Citrus japonica), per un litre.
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a la ratafia. Flor d'herba del fàstic (Achillea ageratum), flor de cirerer d'arboç (Arbutus unedo), fulla d'espargolera (Asparagus acutifolius), flor de calèndula (Calendula officinalis), flor de corretjola (Convolvulus arvensis), cua de cavall (Equisetum telmateia), flor de bruc (Erica arborea), flor d'espinacau (Eryngium campestre), boles de ginebre (Juniperus communis), fulla de llorer (Laurus nobilis), flor de lavanda (Lavandula dentata), flor de xuclamel (Lonicera implexa), fulla de tarongina (Melissa officinalis), fulla de menta de la sopa (Mentha spicata), menta romana (Salvia microphylla), menta blanca (Mentha suaveolens), brots d'herba gatera (Nepeta cataria), flor d'olivera (Olea europaea subsp. europaea), brots de marduix (Origanum majorana), fulletes (Asplenium adiantum-nigrum), flor i brots de pi (Pinus halepensis), flor de plantatge (Plantago major), verdelaga (Portulaca oleracea), flor d'herba del traïdor (Prunella laciniata), flor de cirerer (Prunus avium), flor d'ametller (Prunus dulcis), flor de magraner (Punica granatum), flor de perera (Pyrus communis subsp. communis), flor de pomera (Pyrus malus subsp. mitis), (Quercus ilex), fulles de 'cosconia' (Reichardia picroides), brots de romaní rastrer (Rosmarinus officinalis), brots de ruda (Ruta chalepensis), brots en flor de sàlvia (Salvia officinalis subsp. officinalis), flor d'espernallac (Santolina chamaecyparissus), flor de ginesta (Spartium junceum), fulles de la mare de Déu (Stachys byzantina), brots de farigola de pastor (Thymus serpyllum) i un parell de fruits d'aquests, que no recordo com es diuen (Citrus japonica), per un litre.
Canet d'Adri ~ Gironès
Condiment
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a les faves (Vicia faba). Les fèiem amb marduix i menta, afogades, que dèiem.
Condiment
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a les faves (Vicia faba). Les fèiem amb marduix i menta, afogades, que dèiem.
Canet d'Adri ~ Gironès
Condiment
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer faves (Vicia faba) a la primavera.
Condiment
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer faves (Vicia faba) a la primavera.
Canet d'Adri ~ Gironès
Condiment
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer faves (Vicia faba) a la primavera.
Condiment
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer faves (Vicia faba) a la primavera.
Sant Martí de Llémena ~ Gironès
Condiment
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a les faves (Vicia faba).
Condiment
Part de la planta: Part aèria
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a les faves (Vicia faba).
Avís. No ens responsabilitzem de cap conseqüència que pugui tenir la utilització de les preparacions que consten en aquesta base de dades.