Rosàcies

Prunus dulcis (Mill.) Weeb.

Hi ha 194 reports d'usos alimentaris per aquest tàxon. Veure municipis




194 coincidències amb els filtres actuals

Ariany ~ Mallorca
Cuita sense vehicle
Part de la planta: Bessó
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Menjam bessons de metla torrats.
Vilafranca de Bonany ~ Mallorca
Condiment
Part de la planta: Bessó
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer ensalada. S'ensalada era enciam, després talladetes petites d'aubercoc, tallades com a rotlades de moló (no massa gros), com si fossin tallades de pinya o tallades per sa mitat; i llavonses un coixinet d'aubercoc davora cada mitja lluna de moló o enmig si era petit. Mig aubercoc enmig des moló. Llavonses enmig feia com un ventallet de coixinet d'aubercoc. Llavonses sa salsa: una part d'oli, una part d'aigo i una part de suc de llimona, per exemple. Després, o metles senceres o metles capolades, herba-sana, sal i pebre bo. Si hi poses molt d'oli te puja ben igual com si fos maionesa, has de posar un poquet més de sal, l'has de tastar, o si per lo que sigui te queda massa espès hi has de posar un poquet més d'aigo, un poquet més d'oli i herba-sana, i això llavors tu ho passes per damunt de sa fruita, i és que és mel!
Observacions: Si poses molt d'oli te puja ben igual com si fos maionesa, has de posar un poquet més de sal, l'has de tastar, o per lo que sigui te queda massa espès hi has de posar un poquet més d'aigo, un poquet més d'oli i herba-sana, i això llavors tu li passes per damunt, i és que és mel!
Vilafranca de Bonany ~ Mallorca
Condiment
Part de la planta: Bessó
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a menjar en ensalada amb pinya tropical, taronja, moló, herba-sana, alls, oli, llimona i sal, un poquet de prebe bo, sa salsa, i jamón i maionesa.
Vilafranca de Bonany ~ Mallorca
Condiment
Part de la planta: Bessó
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer s'ensalada vilafranquera de moló i aubercocs i amb una salsa de metla que és una cosa com agredolça, que és molt bona.
Llucmajor ~ Mallorca
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Epicarpi
Destinació: Alimentació animal
Descripció: En donaven als animals.
Llucmajor ~ Mallorca
No consta el mode de preparació
Part de la planta: Bessó
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a menjar.
Llucmajor ~ Mallorca
Cuita sense vehicle
Part de la planta: Bessó
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Menjàvem bessons de metla torrats.
Andratx ~ Mallorca
Cuita en aigua i oli
Part de la planta: Bessó
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer gató d'ametlla.
Andratx ~ Mallorca
Cuita en sucre
Part de la planta: Bessó
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer torró. Escalfes sucre dins una paella i hi tires les ametlles crues o torrades. Es fa una pasta de sucre i després s'ha de tirar damunt del marbre. Per estrènyer-lo va molt bé amb mitja llimona. Tu vas fregant la llimona i fa una capeta prima. Té gust de sucre cremat, és boníssim.
Observacions: Hi ha una dona que encara en fa. Ell li dona totes les ametlles i ella li fa una barra de torró de Xixona. D'ametlla també se'n feia a s'Arracó.
Andratx ~ Mallorca
Conservada en sucre
Part de la planta: Bessó
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer gelat. Hi havia gelat d'ametlla crua i d'ametlla torrada.
Observacions: El feien a dos cafès diferents.

Més informació en aquesta web sobre Prunus dulcis (Mill.) Weeb.

Noms populars Usos medicinals Usos alimentaris Altres usos Efectes nocius o tòxics Altres observacions Inventari de begudes

Més informació a altres webs externes per Prunus dulcis

Flora Catalana Imatges Flora Catalana WikiSpecies Imatges Wikimedia