Mirtàcies
Syzygium aromaticum (L.) Merr. et Perry
Hi ha 49 reports d'usos alimentaris per aquest tàxon. Veure municipis
49 coincidències amb els filtres actuals
Ulldemolins ~ Priorat
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Poncella
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer ratafies. S'hi afegeix quan està sec.
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Poncella
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer ratafies. S'hi afegeix quan està sec.
Llagostera ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Flor
Destinació: Alimentació humana
Observacions: En té al pati.
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Flor
Destinació: Alimentació humana
Observacions: En té al pati.
Sant Gregori ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Gemma floral
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a la ratafia.
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Gemma floral
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a la ratafia.
Sant Gregori ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Gemma floral
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a la ratafia.
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Gemma floral
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a la ratafia.
Bescanó ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Gemma floral
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a la ratafia.
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Gemma floral
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a la ratafia.
Bescanó ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Gemma floral
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer patxaran: un litre d'anís, tres grans de cafè (Coffea arabica), tres claus de pot (Syzygium aromaticum), mig canó de canyella (Cinnamomum verum), 1/3 del recipient de boles d'arç negre (Prunus spinosa), dues cullerades grosses de sucre (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. crassa). Reposar 40 dies a sol i serena.
Observacions: Aquestes boles són de color lila quan es cullen. Vam anar a collir-los en un marge abans d'arribar al restaurant l'Estany nou d'Estanyol. Només amb una arça ja en fas prou, perquè carreguen molt.
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Gemma floral
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer patxaran: un litre d'anís, tres grans de cafè (Coffea arabica), tres claus de pot (Syzygium aromaticum), mig canó de canyella (Cinnamomum verum), 1/3 del recipient de boles d'arç negre (Prunus spinosa), dues cullerades grosses de sucre (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. crassa). Reposar 40 dies a sol i serena.
Observacions: Aquestes boles són de color lila quan es cullen. Vam anar a collir-los en un marge abans d'arribar al restaurant l'Estany nou d'Estanyol. Només amb una arça ja en fas prou, perquè carreguen molt.
Bescanó ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Gemma floral
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer patxaran: un litre d'anís, tres grans de cafè (Coffea arabica), tres claus de pot (Syzygium aromaticum), mig canó de canyella (Cinnamomum verum), 1/3 del recipient de boles d'arç negre (Prunus spinosa), dues cullerades grosses de sucre (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. crassa). Reposar 40 dies a sol i serena.
Observacions: Aquestes boles són de color lila quan es cullen. Vam anar a collir-los en un marge abans d'arribar al restaurant l'Estany nou d'Estanyol. Només amb una arça ja en fas prou, perquè carreguen molt.
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Gemma floral
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer patxaran: un litre d'anís, tres grans de cafè (Coffea arabica), tres claus de pot (Syzygium aromaticum), mig canó de canyella (Cinnamomum verum), 1/3 del recipient de boles d'arç negre (Prunus spinosa), dues cullerades grosses de sucre (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. crassa). Reposar 40 dies a sol i serena.
Observacions: Aquestes boles són de color lila quan es cullen. Vam anar a collir-los en un marge abans d'arribar al restaurant l'Estany nou d'Estanyol. Només amb una arça ja en fas prou, perquè carreguen molt.
Bescanó ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Gemma floral
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer ratafia. Ingredients per a quatre litres d'anís: quatre nous verdes tendres (Juglans regia), una nou moscada (Myristica fragrans), un canó de canyella (Cinnamomum verum), 15 grans de cafè (Coffea arabica), sis claus de pot (Syzygium aromaticum), una poma partida a trossos (Pyrus malus subsp. mitis), la pela d'una llimona i quatre fulles de llimoner (Citrus limon), la pela d'una taronja, una taronja verda partida i quatre fulles de taronger (Citrus sinensis), quatre brots de fonoll (Foeniculum vulgare), 20 fulles de marialluïsa (Lippia triphylla), dos brots de menta de la sopa (Mentha spicata), dos brots de menta romana (Mentha xpiperita), tres brots de jasolida (Satureja montana), tres brots de marduix (Origanum majorana), tres brots de camamilla (Matricaria recutita), tres brots de poliol (Mentha pulegium), tres fulles de tarongina (Melissa officinalis), tres fulles de llorer (Laurus nobilis), tres brots de farigola (Thymus vulgaris), tres brots de romaní (Rosmarinus officinalis), tres brots de sàlvia (Salvia officinalis), tres brots d'alfàbrega (Ocimum basilicum), tres brots d'espígol (Lavandula angustifolia), un grapadet de flor de til·la (Tilia sp.), una pinya de pi verda (Pinus sp.), tres brots d'orenga (Origanum vulgare). Hi ha gent que hi tira de tot, fins i tot malves (Malva sylvestris) i rosa de pastor (Rosa canina), també s'hi posa flor de saüquer (Sambucus nigra). Si es té les plantes fresques per aquell temps millor que no pas seques. Si l'anís és molt dolç no cal afegir sucre. Deixar 40 dies a sol i serena, fins per allà el dia 5 d'agost, que és la mare de Déu de les Neus. Quan la meu mare la feia amb tantes herbes de marge trobava que amargava més, no era massa bona.
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Gemma floral
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer ratafia. Ingredients per a quatre litres d'anís: quatre nous verdes tendres (Juglans regia), una nou moscada (Myristica fragrans), un canó de canyella (Cinnamomum verum), 15 grans de cafè (Coffea arabica), sis claus de pot (Syzygium aromaticum), una poma partida a trossos (Pyrus malus subsp. mitis), la pela d'una llimona i quatre fulles de llimoner (Citrus limon), la pela d'una taronja, una taronja verda partida i quatre fulles de taronger (Citrus sinensis), quatre brots de fonoll (Foeniculum vulgare), 20 fulles de marialluïsa (Lippia triphylla), dos brots de menta de la sopa (Mentha spicata), dos brots de menta romana (Mentha xpiperita), tres brots de jasolida (Satureja montana), tres brots de marduix (Origanum majorana), tres brots de camamilla (Matricaria recutita), tres brots de poliol (Mentha pulegium), tres fulles de tarongina (Melissa officinalis), tres fulles de llorer (Laurus nobilis), tres brots de farigola (Thymus vulgaris), tres brots de romaní (Rosmarinus officinalis), tres brots de sàlvia (Salvia officinalis), tres brots d'alfàbrega (Ocimum basilicum), tres brots d'espígol (Lavandula angustifolia), un grapadet de flor de til·la (Tilia sp.), una pinya de pi verda (Pinus sp.), tres brots d'orenga (Origanum vulgare). Hi ha gent que hi tira de tot, fins i tot malves (Malva sylvestris) i rosa de pastor (Rosa canina), també s'hi posa flor de saüquer (Sambucus nigra). Si es té les plantes fresques per aquell temps millor que no pas seques. Si l'anís és molt dolç no cal afegir sucre. Deixar 40 dies a sol i serena, fins per allà el dia 5 d'agost, que és la mare de Déu de les Neus. Quan la meu mare la feia amb tantes herbes de marge trobava que amargava més, no era massa bona.
Aiguaviva ~ Gironès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Gemma floral
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a la ratafia. Herba de Sant Joan (Hypericum perforatum), orenga (Origanum vulgare), marialluïsa (Lippia triphylla), menta de la sopa (Mentha spicata), menta romana (Mentha xpiperita) , til·la(Tilia sp.), farigola (Thymus vulgaris), camamilla (Matricaria recutita) , poliol (Mentha pulegium), ginesta (Spartium junceum), xuclamel (Lonicera implexa), nepta (Nepeta cataria), boles de ginebró (n'agafem un tallet amb bola i tot) (Juniperus communis), sàlvia (Salvia officinalis), farigoleta (Thymus serpyllum), alfàbrega (Ocimum basilicum), marduix (Origanum majorana), tarongina (Melissa officinalis), llimona (pela) (Citrus limon), taronja (una taronja entera i la pela d'una altra pels sis litres i flor) (Citrus sinensis), hisop (Hyssopus officinalis), tomanyí (Lavandula stoechas), plantatge ample (Plantago major), matifoc (alguna fulleta) (Sempervivum tectorum), llor (flor) (Laurus nobilis), malves (flor) (Malva sylvestris), escabeiosa (Scabiosa atropurpurea), clavells d'espècie (dos com a màxim pels sis litres) (Syzygium aromaticum), nou moscada (molt poca) (Myristica fragrans), canyella (un canó) (Cinnamomum verum), una nou verda per litre si són grossetes, tallades o xafades (Juglans regia), cafè en gra (10 grans per litre) (Coffea arabica) i pi (flor) (Pinus sp.). Es posa una garrafa amb anís dolç, les herbes i el sucre. Es deixa 40 dies a sol i serena tapat amb un drap i un ansat de cap per avall perquè respiri i no hi entri pols. Després es cola i ja està. Es posa una cullerada no molt plena de sucre (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. crassa) per litre.
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Gemma floral
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a la ratafia. Herba de Sant Joan (Hypericum perforatum), orenga (Origanum vulgare), marialluïsa (Lippia triphylla), menta de la sopa (Mentha spicata), menta romana (Mentha xpiperita) , til·la(Tilia sp.), farigola (Thymus vulgaris), camamilla (Matricaria recutita) , poliol (Mentha pulegium), ginesta (Spartium junceum), xuclamel (Lonicera implexa), nepta (Nepeta cataria), boles de ginebró (n'agafem un tallet amb bola i tot) (Juniperus communis), sàlvia (Salvia officinalis), farigoleta (Thymus serpyllum), alfàbrega (Ocimum basilicum), marduix (Origanum majorana), tarongina (Melissa officinalis), llimona (pela) (Citrus limon), taronja (una taronja entera i la pela d'una altra pels sis litres i flor) (Citrus sinensis), hisop (Hyssopus officinalis), tomanyí (Lavandula stoechas), plantatge ample (Plantago major), matifoc (alguna fulleta) (Sempervivum tectorum), llor (flor) (Laurus nobilis), malves (flor) (Malva sylvestris), escabeiosa (Scabiosa atropurpurea), clavells d'espècie (dos com a màxim pels sis litres) (Syzygium aromaticum), nou moscada (molt poca) (Myristica fragrans), canyella (un canó) (Cinnamomum verum), una nou verda per litre si són grossetes, tallades o xafades (Juglans regia), cafè en gra (10 grans per litre) (Coffea arabica) i pi (flor) (Pinus sp.). Es posa una garrafa amb anís dolç, les herbes i el sucre. Es deixa 40 dies a sol i serena tapat amb un drap i un ansat de cap per avall perquè respiri i no hi entri pols. Després es cola i ja està. Es posa una cullerada no molt plena de sucre (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. crassa) per litre.
Pardines ~ Ripollès
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Poncella
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Ratafia. Posar totes les herbes en aiguardent 21 dies a sol i serena. Les herbes utilitzades són: nous verdes (Juglans regia), herba de Noè (Herniaria glabra), tarongina (Melissa officinalis), camamilla borda (Tanacetum parthenium), marialluïsa (Lippia triphylla), menta (Mentha spicata), salsufràgia (Peucedanum ostruthium), til·la (Tilia platyphyllos), nou moscada (Myristica fragrans) i clau (Syzygium aromaticum). Es fa pels volts de Sant Joan. Sempre surt bona però no surt mai igual.
Beguda preparada amb aiguardent
Part de la planta: Poncella
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Ratafia. Posar totes les herbes en aiguardent 21 dies a sol i serena. Les herbes utilitzades són: nous verdes (Juglans regia), herba de Noè (Herniaria glabra), tarongina (Melissa officinalis), camamilla borda (Tanacetum parthenium), marialluïsa (Lippia triphylla), menta (Mentha spicata), salsufràgia (Peucedanum ostruthium), til·la (Tilia platyphyllos), nou moscada (Myristica fragrans) i clau (Syzygium aromaticum). Es fa pels volts de Sant Joan. Sempre surt bona però no surt mai igual.
Avís. No ens responsabilitzem de cap conseqüència que pugui tenir la utilització de les preparacions que consten en aquesta base de dades.