Cucurbitàcies

Cucumis melo L.

Hi ha 57 reports d'usos alimentaris per aquest tàxon. Veure municipis




57 coincidències amb els filtres actuals

No consta ~ No consta
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Observacions: Anomenat en el llistat de plantes que cultivava.
No consta ~ No consta
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Observacions: Anomenat en el llistat de plantes que cultivava.
Arbeca ~ Garrigues
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Ens els menjàvem.
Observacions: Els deixàvem al terra de la golfa [dit "esgolfa"] i quan vèiem que estaven més madurs ens els menjàvem.
Arbeca ~ Garrigues
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Ens els menjàvem.
Observacions: Els deixàvem al terra de la golfa [dit "esgolfa"] i quan vèiem que estaven més madurs ens els menjàvem.
Arbeca ~ Garrigues
Cuita en sucre
Part de la planta: Mesocarpi i endocarpi
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Confitura de meló.
Observacions: Es fa com la de síndria (Citrullus lanatus), però no s'ha de deixar bullir tant.
Arbeca ~ Garrigues
Conservada en almívar
Part de la planta: Mesocarpi i endocarpi
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Conserva de meló. Es talla el meló a trossos petits i com si fessis qualsevol altra conserva.
Manacor ~ Mallorca
Condiment
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a posar a l'arrop de figa.
Felanitx ~ Mallorca
Conservada en sucre
Part de la planta: Llavor
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Sa padrina en feia de gelat de pinyol de meló. S'assecava es pinyol i funcionava com si fos una orxata: se bullia, se triturava, se colava, se posava sucre i pell de llimona. I això se gelava amb aquelles rodes.
Vilafranca de Bonany ~ Mallorca
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer ensalada. S'ensalada era enciam, després talladetes petites d'aubercoc, tallades com a rotlades de moló (no massa gros), com si fossin tallades de pinya o tallades per sa mitat; i llavonses un coixinet d'aubercoc davora cada mitja lluna de moló o enmig si era petit. Mig aubercoc enmig des moló. Llavonses enmig feia com un ventallet de coixinet d'aubercoc. Llavonses sa salsa: una part d'oli, una part d'aigo i una part de suc de llimona, per exemple. Després, o metles senceres o metles capolades, herba-sana, sal i pebre bo. Si hi poses molt d'oli te puja ben igual com si fos maionesa, has de posar un poquet més de sal, l'has de tastar, o si per lo que sigui te queda massa espès hi has de posar un poquet més d'aigo, un poquet més d'oli i herba-sana, i això llavors tu ho passes per damunt de sa fruita, i és que és mel!
Observacions: Si poses molt d'oli te puja ben igual com si fos maionesa, has de posar un poquet més de sal, l'has de tastar, o per lo que sigui te queda massa espès hi has de posar un poquet més d'aigo, un poquet més d'oli i herba-sana, i això llavors tu li passes per damunt, i és que és mel!
Vilafranca de Bonany ~ Mallorca
Fresca (sense preparació)
Part de la planta: Fruit
Destinació: Alimentació humana
Descripció: Per a fer moló amb mistela. Fas boles de moló amb una cullereta petita que té un foradet i fa com a coses redonetes del moló i llavonses hi poses mistela, un bocinet de canyella i una clovella de taronja.

Més informació en aquesta web sobre Cucumis melo L.

Noms populars Usos medicinals Usos alimentaris Altres usos Efectes nocius o tòxics Altres observacions Inventari de begudes

Més informació a altres webs externes per Cucumis melo

Flora Catalana Imatges Flora Catalana WikiSpecies Imatges Wikimedia